Як перевірити справжність диплома кандидата наук?

566
Время чтения: 3 минуты

Зміст

Вибір наукового керівника дисертаційного дослідження, підбір співавтора для спільної публікації, вибір науковця для спільної участі в грантовій програмі, прийом співробітника на роботу до приватного вишу або науково-дослідницького центру – будь-яке з цих завдань і не тільки вимагає впевненості в тому, що перед вами людина, яка володіє необхідною кваліфікацією. Адже, на жаль, в Україні почастішали випадки підробки документів кандидатів наук, дипломів про вищу освіту тощо.

Люди грішать цим як з метою просування кар’єрними сходами, так і з метою покрасуватися своїм високим статусом перед іншими (грішать цим медійні особистості, депутати тощо). Саме тому на державному і не тільки рівні “вигадують” дедалі нові інструменти, які покликані вберегти людей від шахрайських дій інших. Більш детально про них та їхні можливості поговоримо в цій статті.

 

Накази про видачу диплома кандидата наук

 

На підставі рішення разової ради про присудження ступеня доктора філософії заклад не раніше ніж через 15 і не пізніше ніж через 30 календарних днів з дня захисту дисертації видає наказ про видачу здобувачеві диплома доктора філософії та додатка до нього європейського зразка.

Якщо протягом 15 календарних днів з дня захисту дисертації закладом було виявлено порушення встановленої Порядком присудження ступеня доктора філософії та скасування рішення разової спеціалізованої вченої ради вищої освіти, наукової установи про присудження ступеня доктора філософії, процедури захисту дисертації або до закладу надійшло повідомлення про таке порушення, видача наказу закладу про видачу здобувачеві диплома доктора філософії здійснюється у разі прийняття вченою радою рішення про залишення рішення разової ради

Рішення разової ради про присудження ступеня доктора філософії набирає чинності з дати набрання чинності наказом закладу про видачу диплома доктора філософії. Диплом доктора філософії оформлюється за формою, затвердженою МОН, і видається здобувачеві в порядку, встановленому закладом.

Здобувачеві, підготовка якого здійснювалася відповідно до договору між вітчизняною та іноземною установами і якому присуджено ступінь доктора філософії згідно з вищезазначеним Порядком, документ може бути виданий також іноземною установою відповідно до законодавства держави місцезнаходження такої установи.

Як перевірити справжність диплома кандидата і доктора наук в Україні?

 

Дотепер є невелика проблема – невідповідність законодавчої бази існуючим інструментам. Так, у Порядку, про який йшлося вище, зазначено, що в разі скасування рішення разової ради про присудження ступеня доктора філософії після видачі здобувачеві диплома доктора філософії, такий диплом вважається недійсним з дня ухвалення відповідного рішення.

Протягом трьох робочих днів з дня прийняття рішення установою/Національним агентством про скасування рішення разової ради про присудження ступеня доктора філософії інформація про недійсність диплома доктора філософії вноситься до Єдиної державної електронної бази з питань освіти. Однак, перейшовши на офіційну сторінку цієї бази, знайти десь інформацію про перевірку диплома кандидата наук не вдалося (відповідно перевірити справжність ніяк не можна).

Перевірка автентичності дипломів про вищу освіту

 

Одним із корисних ресурсів для перевірки документів є: osvita.net/ua/checkdoc. У багатьох джерелах зустрічається інформація про те, що на даному порталі можна перевірити будь-який документ про освіту, на практиці ж все не так. Пройшовши реєстрацію перед нами відкрилася форма, заповнивши дані можна отримати інформацію про атестат і базову освіту – не більше.

Ще одним інструментом є YouControl (інформація доступна за платною підпискою). Інструмент дає змогу перевірити легітимність диплома або навпаки виявити підроблений документ, куплений у шахраїв, можна в модулі “Фізичні особи”. Система перевіряє, ґрунтуючись на інформації, отриманій з Реєстру документів про освіту, що знаходиться на офіційному сайті Єдиної державної електронної бази з питань освіти. У розділі “Перевірка дипломів” доступний пошук за такими документами:

  • диплом про вищу освіту;
  • диплом про професійно-технічну освіту;
  • атестат або свідоцтво про закінчення середньої школи.

 

На цій платформі: info.edbo.gov.ua/edu-documents доступна інформація про документи про вищу освіту, інформація про свідоцтва про визнання іноземних документів про освіту, інформація про визнання документів про духовну освіту і не тільки. Однак, дипломи кандидатів наук або докторів перевірити тут не вийде. Сервіс дозволяє підтверджувати достовірність документів про вищу освіту державного зразка, виданих з 2000 року. Недоступною залишається тільки інформація про випускників вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів вищої освіти.

Освіта в усі часи вважалася престижним “досягненням”. У сучасному світі наявністю вищої освіти вже мало кого здивуєш, все більше людей прагне носити горде звання “кандидат наук”. Досягти поставленої мети не так вже й просто, оскільки людині належить виконати величезний пласт роботи – підібрати літературу, розібратися з об’єктом і предметом дослідження, визначити мету і завдання дослідження, продумати план, вивчити вимоги ДСТУ до оформлення і не тільки. Набагато краще замовити кандидатську дисертацію в компанії “Аспірантура”.

 

  • Кому може знадобитися перевірка документів про вищу освіту?

Як правило, перевірка документів про освіту затребувана серед роботодавців, які хочуть володіти всією інформацією про свого співробітника.

 

  • За якою спеціальністю можна замовити кандидатську дисертацію в компанії “Аспірантура”?

Компанія співпрацює з фахівцями з різних галузей знань. Сьогодні в ній можна оформити замовлення на наукову працю з юриспруденції, бухгалтерського обліку, менеджменту, медицини і не тільки.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    77 + 3 =