Терміни індексації наукової статті у Scopus та Web of Science

56
Время чтения: 4 минуты

Зміст

Ні для кого не секрет, що сьогодні домогтися успіхів у викладацькій або науковій діяльності без публікації своїх наукових пошуків у журналах, які індексуються міжнародними наукометричними базами Скопус і WOS, просто неможливо. Такі публікації дають змогу вченому стати відомим у наукових колах, знайти однодумців для проведення спільних наукових пошуків, майбутніх публікацій, претендувати на отримання грантів тощо. Якщо ж опустити момент, який стосується самореалізації та якихось “високих” цілей, то такі публікації потрібні щонайменше для здобуття вченого звання доцента, а в деяких випадках і просто отримання допуску до захисту кандидатської дисертації.

Публікація в журналі характеризується великими витратами часу, при тому як з боку автора (у плані підготовки), так і з боку редакції (серйозні журнали дуже скрупульозно підходять до відбору матеріалів, а тому на перевірку деколи витрачається кілька місяців, та й черги до таких журналів величезні, адже до них подають статті вчені з усього світу). І тільки лише після затвердження та отримання рецензії стаття переходить до наступного етапу – безпосередньої публікації та офіційної індексації. А тут терміни можуть і зовсім розтягнутися, на індексацію може піти рік або близько того.

 

Коли з’являється стаття в журналі БД Scopus і Web of Science?

Вимоги, які висувають журнали Scopus/WoS, гранично високі. У роботах не допускається плагіат у будь-яких його формах, унікальність має бути максимальною (поріг встановлюють зазвичай на рівні 90-95%), практична цінність і теоретична значущість тексту не повинна викликати сумнівів ні в кого й обмежуватися географією конкретного регіону або країни, текст має бути подано академічною англійською (використання звичайних онлайн-перекладачів для цих цілей точно не підійде, якщо рівень англійської не відповідає хоча б В2, тоді краще скористатися послугами професійного перекладача) і т. д. Тож цілком логічно, що підготовка потребує чимало часу – у середньому на написання хорошої роботи потрібно близько 3-4 місяців (усе залежить від спеціальності, обраної теми дослідження, індивідуальних вимог редакції до оформлення тощо).

Що стосується перевірки роботи, то тут ситуація не краща. Журнали зацікавлені в публікації якісних матеріалів і відбирають усе найкраще – відстежують структуру роботи, зміст, оформлення, відповідність тематиці видання. Усі терміни досить розпливчасті й чітко їх ніхто не позначає, однак, щоб хоч трохи структурувати і внести конкретику, зазначимо, що в гуманітарних дисциплінах з моменту отримання рецензії до публікації результатів дослідження минає приблизно 3 місяці, публікація в галузі технічних, природничих наук триває близько 60 днів. Однак занадто покладатися на цифри не варто.

Якщо стаття потрібна не просто “на перспективу”, а від неї залежить досягнення певних цілей – допуск до захисту дисертації, подання документів на здобуття вченого звання доцента, то варто публікуватися винятково в перевірених журналах, інакше все може надто затягнутися.

Що впливає на швидкість публікації статті у WoS/Scopus?

Швидкість публікації залежить від великої кількості чинників, серед яких:

  • частота виходу того чи іншого журналу. Деякі видання випускаються раз на місяць, а деякі публікуються лише кілька разів на рік;
  • галузі дослідження, яка цікавить автора. Статті на гуманітарну тематику зазвичай публікуються довше через більший потік заявок;
  • характер і стратегія видань. Журнали, які індексуються розглянутими базами, дуже дорожать своєю репутацією, і найменший недогляд може призвести до їхнього виключення звідти і неможливістю повернутися до неї менш ніж через 5 років. Однак, редакції все ж по-різному підходять до перевірки статей – відрізняється підхід до перевірки, вимоги до матеріалів, склад комісій тощо.

Напередодні свят кількість заявок зазвичай менша, тож якщо редакція встигає розглядати все вчасно, є шанс “потрапити” на більш розвантажені місяці.

Що робити, якщо стаття не проіндексована в Scopus?

На жаль, розміщення матеріалів у журналах Scopus і Web of Science пов’язане з низкою ризиків. Подаючи статтю в журнал, ніколи не можна бути впевненим у тому, що вона буде проіндексована. Якщо журнал має сумнівну репутацію і був помічений у якихось скандалах, то є ризик того, що його виключать, і тоді опубліковану статтю вже не індексуватимуть “як треба”. Також під час відбору періодичного видання слід скептично ставитися до всього, що зазначено на сайті – часом журнал “забувають” прибрати інформацію про те, що вони індексуються базами після виключення звідти (це пов’язано з фінансовою зацікавленістю і необхідністю набору потрібної кількості матеріалів для виходу наступного випуску журналу). Ну і є ризик натрапити на шахраїв, які створюють сайти-дублі відомих видань і, отримуючи гроші та статті, просто перестають реагувати на повідомлення від авторів. У таких ситуаціях вченому не залишається нічого іншого, окрім як братися за нову роботу.

Якщо стаття вже опублікована, то журнал не буде розміщувати її. Нікого не хвилює ситуація, з якою міг зіткнутися автор. Згідно з усіма правилами до публікації допускаються виключно ті результати дослідження, які раніше не публікувалися в жодних інших виданнях.

Щоб спати ночами спокійно і не переживати про те, а чи приймуть статтю до публікації, а чи не виникнуть у редакційної комісії питання щодо оформлення роботи тощо, слід делегувати виконання цього завдання фахівцям – замовити публікацію Scopus у компанії “Аспірантура”. Її фахівці знають, чому так важлива індексація, яке видання краще підійде в тому чи іншому випадку (вони відрізняються не тільки “термінами розгляду” поданих матеріалів, а й вартістю публікації тощо). Вони працюють зі статтями різних спеціальностей і допоможуть реалізувати проєкт з історії, менеджменту, медицини, культурології, журналістики тощо. Загалом серед переваг співпраці з компанією можна відзначити: дотримання термінів, гарантію публікації в журналі, який проіндексується.

 

  • Якщо на сайті журналу зазначено, що він індексується базами Scopus або Web of Science, чи так це насправді?

Ні, журнали не завжди оновлюють інформацію на своїх офіційних сайтах і тому перевіряти журнал слід безпосередньо на платформі. Іноді неактуальна інформація вказана через “забудькуватість”, а іноді з метою заплутати авторів.

 

  • Чи можна звернутися кудись за захистом своїх прав у ситуації, коли статтю подавали з перспективою індексації, а було опубліковано в журналі, який виключили з бази даних?

Ні, тому що стаття могла дійсно подаватися до журналу, який міститься в базі, але за час розгляду (це може бути навіть рік) ситуація змінилася. На жаль, повернути час назад тут не вийде.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    90 + 6 =