Як написати тези доповіді на конференцію?

34 109
Время чтения: 5 минуты

Зміст

Ви знаєте, що найпоширеніший страх людей – виступ перед аудиторією. Той, хто не зазнав тремтіння в колінах, завмирання серця, напівнепритомності, перебуваючи в актовому залі університету, за трибуною або на з’їзді наукової конференції насправді є щасливчиком. У виступі на допомогу приходить доповідь.

Що таке доповідь? Доповідь – це усний виклад певної теми. І найкраще, якщо доповідь підготовлена за допомогою тез. Впевненість надає розуміння, що, як і коли говорити. Ідеально підготовлені тези на конференцію не залишають вам шансу провалитися. Підключайте чарівність, робіть крок вперед і самі не помітите, як через 15 хвилин будете блищати. Ми ж підкажемо поради і правила написання тез доповіді для конференції.

 

Тези для конференції: що це таке?

Кожен представник наукової сфери вам скаже: недостатньо просто написати хороший матеріал або зробити відкриття, потрібно його грамотно презентувати. Вимушена самореклама не всім до душі. Але як інакше ви заявите колегам про свою позицію? Попереду захист диплому / дисертації / проекту (потрібне підкреслити), тому збираємо всю волю в кулак.

Отже, що таке тези для конференції? Тези – це лаконічно сформульовані ключові аспекти, головні думки, ідеї та концепції будь-якої наукової праці. 

А тепер трохи сухої теорії з гумором) У двох словах тезіси – це витримка головного. Як ніби ви збираєтеся у відпустку, і є тільки один маленький чемодан, в який потрібно втиснути все краще і важливе відразу. Як то кажуть, як чемодан збереш, так відпустку і проведеш. Ось доповідь – це своєрідна валіза, а дослідження – гардероб.

Тези виконують такі функції:

  • дозволяють новому автору презентувати себе і свої напрацювання громадськості;
  • залучають спонсорів для проектів і стартапів, допомагають знайти джерела фінансування;
  • акцентують увагу на автора і його наукову роботу;
  • розкривають потенціал і значимість дослідження.

Будь який молодий вчений мріє взяти участь в конференції (зараз ми говоримо про розсудливих і перспективних вчених). Це зрозуміле і природне бажання, враховуючи можливості, що відкриваються – так би мовити, себе показати і світ подивитися. Погана підготовка ставить під загрозу подальший захист основної роботи. Адже репутацію легше заробити з нуля, ніж відновити.

Чим краще комісія оцінила тези, тим вище шансів на безкоштовну публікацію в авторитетних збірках конференцій і наукових статей.

 

Класифікація тез

Якщо розібратися, тези ми пишемо ще в школі. Тобто загальне уявлення є, навіть якщо ви про це не підозрюєте. Однак на практиці прийнято розділяти поняття на кілька видів. Ознайомтеся з ними і вибирайте потрібний формат в кожному конкретному випадку. Критерії класифікації наступні:

  • Стиль викладу. У тез може бути свій уклад – дієслівний або нормативний. У першому випадку досліджувані питання описуються коротко, стримано, з допомогою дієслів дії. У другому випадку акцент робиться на наукові дані і їх чітку фіксацію – як по букві закону.
  • Складність. Тут велосипед відкрити неможливо. Є три рівні (як і скрізь): просто, середньо, складно. Безліч простих створюють середні, а безліч середніх створюють складні тези. Такий собі ланцюжок.
  • Основний зміст. Тези можуть являти собою конкретизацію проблеми, опис інноваційної методології роботи, результати цікавих експериментів, напрацювань і багато іншого. Адже сфери і напрямки науково-дослідницької діяльності багатогранні.
  • Алгоритм написання. Тези можуть готуватися після того, як є на руках завершена наукова праця, в процесі її написання або ще до старту дослідження. Як не дивно, але третій варіант найпоширеніший. Особливо це стосується дисертацій. Автори, так би мовити, промацують ґрунт, отримують реакцію і відгуки вчених з обраної теми й тез, і в залежності від цього вибудовують подальшу концепцію.
  • Форма подання. З цим критерієм поділу на види все гранично просто. Кожен чув про презентації з особистою присутністю і заочно. Тактика поведінки і стиль подачі буде змінюватися в залежності від того, чи встановлюється особистий контакт або спілкування буде дистанційним, так би мовити без спілкування очі в очі.
  • Місце представлення. Майданчик, на якому будуть презентуватися тези, має величезне значення. Автор повинен розуміти при підготовці, що його чекає: міжнародна конференція, семінар, форум або процес обмежиться сторінками журналу без очного виступу.
  • Авторство основної наукової праці. У творця тез для конференції є вибір – брати за основу тільки власні науково-дослідні роботи або оперувати даними і напрацюваннями інших авторів. У другому випадку, зі зрозумілих причин, потрібно більш ретельна підготовка і аналіз робіт інших авторів.

Тези повинні бути актуальними. Перевірку на плагіат ніхто не відміняв, і її дотримання залишається головною вимогою незалежно від виду доповіді.

7 простих кроків написання тез

 

Універсальних правил немає. Хіба що загальні критерії – грамотність, оригінальність, логічність, точність даних. Але є безпрограшні кроки, враховуючи які, ви з високою ймовірністю полегшите собі задачу:

  1. Починайте написання з нуля.

Що це означає? Не беріть за основу дублювання і поверхневий рерайт параграфів книг, курсових, дипломних робіт, дисертацій. Консолідуйте в одне ціле власні ідеї і об’єднайте їх в зв’язний текст. Якщо вихоплювати окремі фрази різних авторів – навряд чи вийде хороший і цікавий матеріал.

  1. Пишіть зрозумілі тези.

Як? Чим простіше, тим краще. У побуті вчених є таке поняття – перевірити на бабусі. Якщо ви прочитаєте тези, і вони будуть зрозумілі, наприклад, для вашої бабусі (вона не засне, чи не округлить очі від нерозуміння тощо), значить тест пройдено. Звичайно ж, ми не маємо на увазі принцип «простота гірша за крадіжку», і не потрібно писати по складах, як для ясельної групи. Це наукова робота. Але складні конструкції і заумні фрази, які змінюють один одного, виключайте.  Там де можна ставити замість коми крапку – ставте.

  1. Забезпечуйте самодостатність кожної тези.

Доповідь на конференції складається з безлічі тез, які вторять змісту роботи, але кожна сама по собі є закінченою думкою. Є негласне правило: одному завданню дослідження присвячувати одну або блок тез, і дотримуватися чіткої послідовності. І буде вам щастя, як то кажуть.

  1. Дотримуйтесь структури.

Тези повинні представляти собою логічно вибудувану розповідь про головне. Є вступні блоки, змістовна частина і так звані висновки про висновки. Не можна перевертати все з ніг на голову, і починати з кінця. Тут дуже застосовуємо принцип step by step.

  1. Забезпечуйте грамотність.

Це стосується і орфографії, і пунктуації, і стилістики. Не варто забувати про точність фактичних даних і помилки. Вся інформація легко перевіряється, і довести потім, що ви не те мали на увазі, буде складно. Репутація і академічна добропорядність понад усе. Та й, погодьтеся, скільки розумних думок упущено іншими через те, що «очі різало» від помилок і неможливо було вникнути в зміст.

  1. Оформіть тези згідно актуальним стандартам.

Організаційний комітет будь-якої конференції висуває свої вимоги, які не можна ігнорувати. Форма і зовнішній вигляд роботи не менш важливі, ніж зміст. Матеріал можуть просто не прийняти для публікації в збірнику. І ще один аспект – перевіряйте самі останні зміни в правилах і вимогах оформлення.

  1. Перечитайте тези після написання.

Зробити це потрібно не один раз і на свіжу голову. Як то кажуть, ранок вечора мудріший. Якщо ви будете виступати на конференції – репетируйте. Перед дзеркалом, друзями, родичами. Продумайте презентацію і подачу. Уникайте надмірної емоційності. Все повинно бути чинно, але не нудно і не монотонно.

Тези на конференцію часто викликають масу питань і призводять в ступор. Особливо якщо таке завдання виникло вперше, а на кону репутація. Пропонуємо перестрахуватися і звернутися в компанію «Аспірантура». Ми готуємо  тези доповіді для конференцій на замовлення з будь-яких тем в найкоротші терміни, навіть коли результат потрібен був «ще вчора». Практична, консультаційна допомога та повний супровід гарантовані.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Дякую, дуже корисна стаття для використання у роботі. Доступно, зрозуміло!!!

    Наталя
    Методист краєзнавчого відділу

    Залиште ваш відгук

    90 + 5 =