Чим аспірантура відрізняється від магістратури та що це взагалі таке?

3 538
Время чтения: 3 минуты

Зміст

Сьогодні навчання в університетах поділяється на обов’язкове та необов’язкове. Перше включає отримання статусу бакалавра, яке прирівнюється до закінченої вищої освіти і відкриває можливість для подальшої роботи. Однак після цього йдуть ще два ступені освіти, які часто не беруть до уваги – магістратура і аспірантура. Що це таке, у чому полягають їхні відмінності і чому це важливо – далі у статті.

 

Що таке магістратура?

 

Магістратура є проміжною ланкою між можливістю отримання звання кандидата наук та ведення наукової діяльності, яку обов’язково проходять бакалаври. Якщо формулювати точніше, навчання на магістратурі передбачає отримання більш вузької, профільної освіти. При цьому задіяні переважно не загальні, а саме профільні дисципліни, які вивчаються глибше, ніж на базовому рівні.

Навчання на магістратурі не відчиняє перед вами двері у науковий світ, це більше схоже на поглиблену програму після бакалаврату, яка триває в середньому близько двох-трьох років. При цьому під час навчання необхідно буде стандартно складати іспити, а також написати магістерську роботу, що нагадує дипломну.

Магістратура є зручним форматом навчання, оскільки дозволяє, на відміну від бакалаврату, поєднувати роботу на неповний робочий день.

Чим аспірантура відрізняється від магістратури?

 

Для того, щоб оцінити різницю між такими видами освіти та навчання, як аспірантура та магістратура, погляньте на таку таблицю:

 МагістратураАспірантура
Хто може поступити?Бакалавр/спеціалістМагістр/спеціаліст
Тривалість навчання2-3 роки3-5 років
Чи є іспити під час вступу?ТакТак
Випускна роботаМагістерськаКандидатська
Наявність бюджетуТакТак
Наявність стипендіїТакТак
Ступінь після випускуМагістрДослідник/кандидат наук
Чи можна вступити до докторантури?НіТак

 

Особливості, умови та правила навчання можуть змінюватись в залежності від обраного вами ВНЗ.

Розберемо докладніші відмінності між цими двома форматами навчання. Основне полягає в тому, що на магістратуру можна вступити зі стандартним дипломом про вищу освіту, а також при досягненні рівня фахівця. Стати аспірантом, як бакалавр, на жаль, не вийде. Варіюється і термін навчання, який в аспірантурі може затягтися на 6-8 років залежно від того, як довго ви займатиметеся підготовкою випускної дисертації.

 

Ще одна ключова відмінність – специфіка навчання. Магістратура – практично те саме, що й бакалаврат, тільки з поглибленим вивченням певних предметів, які складають профіль вашої спеціалізації. При цьому вам необхідно відвідувати заняття та складати сесію. Аспіранти позбавлені необхідності складання іспитів та займаються науковою роботою та дослідженнями. У процесі навчання здійснюється підготовка різноманітних фахівців. Наприклад, після закінчення магістратури ви можете стати фахівцем вищої кваліфікації, що вище, ніж бакалавр. Також вам відкривається доступ до викладання в середніх і спеціальних, вузькоспрямованих навчальних закладах. Аспіранти можуть виступати викладачами у вищих навчальних закладах і претендувати на статус майбутніх вчених світил.

Переваги аспірантури

 

Аспірантура – ваш перший крок на шляху до наукової діяльності, якщо ви плануєте нею займатися надалі або хочете спробувати пов’язати з нею своє життя. Вона дозволяє вам не працювати в обов’язковому порядку в лабораторії або науковому центрі. Аспірант – це кандидат із перспективою стати професором чи викладачем, а також почати займатися науковими дослідженнями.

 

Навчання аспірантів у середньому займає до п’яти років, а також ще два-три роки надається для підготовки та здавання дисертаційної роботи. Якщо ви успішно її захистите, то вам буде надано статус кандидата наук. Ключовими перевагами аспірантури можна вважати:

  • Вищий і затребуваний статус на кар’єрних сходах;
  • Спрощена можливість просування на роботі;
  • Висока зарплата та бонуси як для науковців;
  • Можливість викладання у студентів, наприклад, у бакалаврів;
  • Немає необхідності складати сесію;
  • Тільки профільне навчання зі спеціалізованих предметів;
  • Навчання написання кандидатських дисертацій, досліджень та наукових праць.

Статус аспіранта, зазначений у документі про освіту, найчастіше відкриває більше професійних дверей, особливо у світі науки, дає більші перспективи працевлаштування.

Цікаво, що вступ до аспірантури неможливий без проходження етапу магістратури. Такий варіант є лише у студентів зі статусом спеціаліста, які можуть обирати, куди йти, тоді як бакалаври позбавлені цього вибору. При цьому після закінчення навчання ви отримуєте статус дослідника до того моменту, поки не пройдете захист дисертації через ВАК. Тільки після цього та її затвердження, ретельної перевірки ви зможете стати кандидатом наук.

 

Підсумовуючи, варто відзначити, що здобуття додаткової, вищої освіти сьогодні – престижне рішення, що працює на ваш статус. Його оцінять ваші роботодавці, і це відкриє вам доступ до наукових досліджень. А якщо у вас накопичилося багато справ і немає часу на виконання освітніх завдань, здобутих в університеті – ви завжди можете замовити дисертацію в компанії «Аспірантура», яка буде створена досвідченим фахівцем у стислий термін, а ще – за демократичну вартість.

 

  • Для чого потрібна магістратура та аспірантура?

Продовження навчання необхідне для покращення знань зі своєї спеціалізації, можливості викладання чи написання наукових праць у майбутньому.

  • Чи варто залишатися після бакалаврату на магістратуру та аспірантуру?

Залежить від планів на майбутнє. Диплома бакалавра достатньо для знаходження роботи, тоді як магістри та аспіранти зможуть виступати як викладачі, а останні – займатися дослідженнями та публікаціями у наукових журналах.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    77 + 1 =