Відрахування з аспірантури – як, за що та чому?

2 825
Время чтения: 3 минуты

Зміст

Аспірантура – ​​відповідальний крок у професійному становленні. Якщо плани чи обставини змінилися, цілком можливим може бути відрахування. Є правила та алгоритми, яких слід дотримуватися. Відновлення також можливе.

 

Причини відрахування з аспірантури

 

Протриматися 4 роки на третьому ступені освітньої системи досить непросто. По-перше, велике навантаження, по-друге – необхідність поєднувати освіту та роботу, інакше фінансовий стан залишить бажати кращого. По-третє, можуть бути обставини, що виключають таку можливість. Причини відрахування можна поділяти на об’єктивні та суб’єктивні. В аспірантурі багато залежить саме від аспіранта, його вміння планувати та розподіляти навантаження. Відіграє велику роль старанність, відповідальність, грамотний тайм-менеджмент. Чинники ззовні – непередбачені обставини, наприклад, хвороба чи фінансові труднощі.

 

Серед основних причин відрахування з аспірантури:

  1. Захист дисертації до закінчення терміну навчання.
  2. Закінчення терміну навчання у аспірантурі.
  3. Особисті причини аспіранта, які спонукали його написати заяву на відрахування за власним бажанням.
  4. Рішення про переведення в іншу освітню установу, у тому числі у зв’язку із зміною місця проживання.
  5. Фіксація факту порушення договору навчання, зокрема не зарахування коштів на навчання.
  6. Порушення індивідуального плану аспіранта.

 

Останній пункт – особливо актуальний у переліку причин відрахування. Маються на увазі грубі та систематичні порушення. Наприклад, не підготовка чи несвоєчасна підготовка розділів дисертації, тобто зрив затвердженого плану-графіка, а також зриви складання іспитів.

Оклад асистента у тарифній сітці викладацького складу дорівнює сумі 8268 гривень. Як правило, аспіранти можуть розраховувати лише на цю посаду, причому на неповну ставку. У аспірантів-очників є шанс на бюджет та стипендію 6705 гривень. Фінансова складова – найпоширеніша причина добровільного відходу з аспірантури.

Відрахування з аспірантури за власним бажанням

 

Зміна роботи, декрет, фінансові складнощі, переоцінка цінностей стають суб’єктивними причинами на вирішення залишити аспірантуру. За статистикою, лише 10% аспірантів сягають етапу захисту дисертації. Приблизно такий самий відсоток відраховується. Процес починається з написання заяви. Зразок можна взяти у відділі кадрів чи деканаті. Дотримання вимог до оформлення обов’язкове, у тому числі шапка заяви, ідентифікуючі дані. Аспірант обов’язково прописує причини та мотивування.

 

На цьому аспекті важливо зупинитись докладніше. Опис причин багато в чому визначає можливість відновлення у майбутньому. Якщо вони поважні – відновитись легше. Якщо неповажні – відновлення можливе лише на контрактну форму. Заява подається на ім’я ректора. Рішення сутнісно приймається у триденний термін, потім виноситься наказ. Аспіранта повинні ознайомити з цим наказом або надіслати його поштовим повідомленням. Цей аспект обов’язковий з юридичного боку.

 

Аспірант отримує довідку, що навчався в аспірантурі. Важливо не прогаяти цей аспект, оскільки довідка додається при відновленні, вона підтверджує певний кваліфікаційний рівень. Головна рекомендація – йти треба «по-людськи», тобто без скандалів та необґрунтованих претензій.

 

Наказ про відрахування з аспірантури

 

Юридичним оформленням відрахування з аспірантури є наказ. Він підписується ректором за наслідками розгляду заяви. Аспірант повинен бути ознайомлений із наказом протягом трьох днів під розпис. Якщо з якихось причин аспірант відмовляється від підпису про ознайомлення та аргументує свою відмову, уповноважена особа складає акт про цей факт та підписує його. Якщо особисто вручити наказ не вдається, воно надсилається поштою. Повідомлення про вручення автоматично означає, що аспірант ознайомився з наказом, і він набрав чинності. Наказ, як офіційний документ, містить обов’язкові реквізити. Зокрема, ідентифікуючі дані аспіранта, дату та реєстраційний номер наказу, аргументи та підстави, що спонукали затвердити його.

 

Порядок відновлення в аспірантурі

 

Раніше відрахований аспірант має 10 років, щоб змінити рішення і відновитися. Для реалізації такого права необхідно дотримання низки умов:

  1. Написати заяву за встановленим зразком;
  2. Заручитись підтримкою ректорату. Позиція про те, що вони не проти, і така позиція виявляється у клопотанні чи схваленні відновлення;
  3. Підготувати аргументацію, чому відновлення є доцільним і навіщо це потенційному аспіранту потрібно саме зараз.

На розгляд заяви ректорат має два тижні. За підсумками може бути винесено одне із трьох рішень. Перше – поновити на бюджетне місце. Друге – відновити, але лише з можливістю контрактного навчання. Третє – відмовити у продовженні освіти.

 

Якщо причини відрахування не були поважними, відновлення на бюджетне місце неможливе. Також воно неможливе за відсутності вакантних місць, що є досить поширеним сценарієм. Чому? Тому що на кілька десятків охочих державне замовлення в рази менше. Наприклад, у 2021 році він становив 3125 бюджетних місць.

Допускається відновлення у ВНЗ, у якому раніше навчався аспірант, та  у будь-який інший заклад вищої освіти за програмою відповідного профілю. Виняток становлять лише недержавні акредитовані ВНЗ – навчаючись у такому університеті раніше, неможливо відновитись в аспірантурі державної установи.

Якщо вам потрібні аспірантські роботи або дисертація на здобуття ступеня доктора філософії, компанія «Аспірантура» виконає на замовлення будь-які дослідження незалежно від тематики та складності. Гарантуємо оперативність, якість, супровід до захисту.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    87 + 1 =