Способи апробації кандидатської чи докторської дисертації

rubber stamp with inscription APPROBATION
4 554
Время чтения: 3 минуты

Зміст

Апробація дисертації – один з головних критеріїв успішності дослідження. Недостатньо просто написати роботу, потрібно впровадити її в наукові маси, показати важливість і корисність, пробудити інтерес. Так істотно збільшуються шанси на захист. За допомогою апробації можна виявити помилки та неточності, доопрацювати матеріал «на березі». Якщо ж ви просуваєте якесь відкриття чи впроваджуєте нові технології, саме на цьому етапі найкраще провести перевірку в сучасних реаліях. З компанією «Аспірантура» будь-якез цих завдань по плечу.

 

Поняття апробації

Один з розділів дисертації або її значний сегмент завжди присвячені результатами апробації. Для чого?

  • Підтверджується актуальність.
  • Схвалюється дослідницька частина.
  • Оцінюються методики, механізми, інструментарій.

Що ж таке апробація? Апробація – це всебічна неупереджена оцінка дисертаційного матеріалу, сформована авторитетними представниками спільноти наукових діячів. Такий крок можна розцінювати, як шанс здобувача вчасно переглянути та удосконалити результат.

Кому можна пред’явити підсумки дослідження?

  • своєму керівнику;
  • колективу, колегам;
  • опонентам;
  • викладацькому складу;
  • науково-дослідним центрам;
  • експертам в профільних областях.

Апробацію можна порівняти з фільтром, яких в підготовці дисертації кілька. Але саме цей «очищаючий бар’єр» дає автору впевненість – все йде як треба. Або, навпаки, замість схвалення демонструє провал у вигляді критичного вердикту.

Той, хто володіє інформацією, володіє світом. Якщо апробація пройдена – на руках всі козирі підготовки і розуміння, як діяти далі

 

Форми впровадження результатів

Засобів аргументації достовірності і значущості досліджень безліч. Їх вибір залежить від тематики, виду, змісту, дослідницької сфери:

  1. У наукових роботах з педагогіки або психології завжди міститься окремий розділ, присвячений експерименту, який проведено на базі освітнього закладу, або питань практичного застосування обраної теми.
  1. Управлінська та економічна тематика дисертації має на увазі, що апробація безпосередньо прив’язана до якогось закладу, компанії, заводу. Якщо дослідження мають масштабний характер, вони оцінюються з точки зору оптимізації ситуації в місті, регіоні, країні.
  1. Точні дисципліни максимально прив’язані до об’єктивної оцінки експериментів і дослідів, які проведені в ході дослідження. Вони виконуються в окремих лабораторіях, за допомогою спеціального обладнання.

 

Які форми апробації допускаються?

Офіційні звіти і критичні відгуки на дослідження можуть мати такі форми:

  • рецензовані статті;
  • письмові рецензії на дослідження;
  • монографії;
  • узагальнення та звіти по суті та змісту роботу;
  • книги і брошури на тематику підготовлюваної дисертації.

Незалежно від обраної форми будь яке впровадження результатів має показувати їх актуальність. Оформлення має бути доступним. Це означає, що кожен фахівець буде мати можливість безперешкодно ознайомитися з матеріалом

 

Як отримують апробацію?

Чи варто говорити, що отримана апробація повинна мати позитивний підтекст? Адже шанси на захист дисертації при різко негативній оцінці експертів зводяться до нуля. Домогтися схвалення і якісного відгуку можна, якщо дотримуватися ряду рекомендацій:

  • під час перегляду в методи;
  • проводите доопрацювання наукової праці;
  • детальніше вивчайте положення і тези.

Для досягнення бажаного результату необхідно використання статей, брошур, тез, книг й інших робіт, виконаних в процесі підготовки дисертації.

Майданчики для ознайомлення наукового співтовариства з матеріалами дослідження:

  • засідання кафедри;
  • симпозіуми;
  • різні збори, зустрічі офіційного характеру;
  • конференції;
  • форуми.

Додатковий варіант – брати участь в дискусіях і різних обговореннях в колі колег, практиків, викладачів. Ніхто не відміняв аксіому, що в суперечці народжується істина. Тому обговорення тез, теорій, концепцій і пошук нових методів – корисна практика, яка допомагає отримати апробацію. Перевага такого методу – можливість використовувати на будь-якому етапі підготовки дисертації. Адже не обов’язково надавати будь-яку роботу, наприклад, статтю. Досить просто позначити факт наявності такого матеріалу.

 

Як впроваджують раціональні пропозиції?

Впровадження цього аспекту здійснюється шляхом їх підготовки та направлення до відповідних організацій, підприємства, виробництва. В цьому випадку актуально застосування конкретних практичних пропозицій по методиці й теорії ще до захисту дисертації. Для цих цілей здобувач підбирає нові матеріали науково-практичної категорії, посібники, іншу літературу.

 

Як оформляються і розміщуються результати?

Специфіка оформлення і публікації результатів дисертації залежить від обраної форми апробації:

  1. У наукових статтях викладається матеріал з методологічними прийомами і отриманими результатами. Майданчиком для розміщення є рецензовані журнали різних категорій, міжнародні наукометричні бази. У таких статей обов’язково є рецензії, що відображають актуальність, глибину питання, рівень підготовки здобувача.
  2. Публікації книг, брошур, методичної літератури здійснюються в зручній формі, що дозволяє ознайомитися з матеріалом. Обов’язково використовується формулювання із зазначенням, хто розробив матеріал і на базі якої наукової установи він реалізований на практиці.
  1. Довідки встановленого зразка. Вони видаються різними установами з медичним, освітнім, промисловим профілем, комерційними і державними організаціями, чий рід діяльності збігається зі спеціалізацією здобувача.
  1. Випуск монографій як ширшого дослідження питання. Публікація роботи дає можливість широкому колу читачів ознайомитися з актуальними питаннями різних сфер науки і практики, а також відкриттями, новими тезами. Апробація за допомогою монографій має на увазі наявність позитивного відгуку та рецензії.

За загальним правилом апробація не є обов’язковою, однак практика показує, що з її наявністю цінність дисертації підвищується в рази

 

Якими документами підтверджується апробація?

Головний підтверджуючий документ – довідка про впровадження. Вона служить свідченням результатів дослідження, пропозицій і рекомендацій, внесених здобувачем. Документ буде отримано на руки після надходження запиту з кафедри, який повинен бути спрямований заздалегідь.Актуальність пр актичної сторони питання виражається одним з двох способів. Дисципліни профілю економічних і технічних напрямків – цифри і відсотки, дисципліни гуманітарного профілю – якісні показники.

Якщо дослідні пошуки в подальшому планується використовувати в освітньому процесі, здобувач видає навчально-методичний матеріал. У цих та безлічі інших тонкощів апробації допоможе розібратися компанія «Аспірантура».

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    57 + 9 =