Стиль оформлення посилань APA

4 274
Время чтения: 4 минуты

Зміст

APA style – це стиль Американської психологічної асоціації, рекомендований для оформлення посилань в наукових роботах. Така варіація дуже поширена в світі, хоча і не є єдиною можливою. Сфера застосування охоплює громадські науки, включаючи право, історію і соціологію. Реалії практики показують, що правила APA досить зрозумілі і зручні, проте в них потрібно розібратися, чим ми і займемося в цій статті.

 

Правила цитування в тексті

Оформлення наукової праці засновано на такому базовому принципі: кожен раз, коли автор цитує джерело, передбачається використання посилання в тексті роботи. Причому не має значення, в якій формі згадується чужий матеріал – блокова цитата, пряме цитування в середині рядки або парафраз.

Внутрішньотекстові посилання повинні містити такі елементи:

  • автор праці;
  • редактор / укладач / назва цитованого джерела, якщо автор відсутній;
  • матеріал, який цитується (що саме);
  • рік видання;
  • сторінковий інтервал – можна не вказувати, якщо наводиться будь-яка ідея, а не конкретна фраза, або якщо посилання відноситься в цілому до всієї праці.

 

Як оформляються блокові цитати?

Специфіка таких цитат – їх обсяг. Це мінімум три рядки тексту. Такі цитати викладаються з нового рядка, відокремлюються абзацом для всього цитованого тексту і не укладаються в лапки. Для форматування використовується подвійний міжрядковий інтервал. Після тексту ставиться крапка і в дужках вказується вихідне джерело.

Наприклад:

Суспільна небезпека посягання на суспільні відносини полягає в протиріччі інтересам суспільства і держави. А також в об’єктивній і суб’єктивній стороні поведінки громадянина, що створює реальну загрозу заподіяння шкоди певним соціальним цінностям. (Сабитова, 2019, с. 23).

 

Як вказувати цитати в середині рядка?

Такі цитати беруться в лапки. Допускається два варіанти вказівки прізвища та імені. Перший – в дужках після цитати разом з роком видання і сторінками через кому. Другий – в самому реченні, і після прізвища в дужках прописується рік видання, а рядковий інтервал вказується в круглих дужках після цитати.

Наприклад:

Багрова (2019) заявила, що суспільна небезпека означає «шкідливий вплив для соціуму» (с. 34).

Суспільна небезпека означає «шкідливий вплив для соціуму» (Багрова, 2019, с. 34).

 

Як оформити парафраз?

Парафраз не береться в лапки. Прізвища авторів вказуються або в самому реченні, і тоді рік видання розміщується в круглих дужках відразу після, або в дужках в кінці речення разом з роком.

Наприклад:

За Хорошковським (2020) деградація свідомості неповнолітніх як процес складається мінімум з трьох стадій.

Деградація свідомості неповнолітніх як процес складається мінімум з трьох стадій (Хорошковський, 2020).

Кожне посилання і пункт бібліографії повинні бути правдивими. Тобто не допускається вказівка ​​приблизних даних, придумування сторінок, помилки в прізвищах

Упорядкування списку використаних джерел

 

Відповідно до рекомендацій APA style завжди розміщується на окремій сторінці в кінці наукової праці. Це інформаційна частина, що дозволяє в будь-який момент отримати необхідне першоджерело, знайти його і скористатися даними. Кожне згадане в тексті джерело відображається в бібліографічному списку і навпаки. Списком посилань є безпосередньо список використаних джерел. Оформлення передбачає розміщення заголовка по центру звичайним шрифтом без лапок. Для всього обсягу такого матеріалу застосовується подвійний міжрядковий інтервал.

 

Цитований матеріал наводиться:

  • в алфавітному порядку за прізвищем автора або за його відсутності – редактора, упорядника;
  • по першій букві назви, якщо у матеріалу немає автора;
  • в хронологічному порядку на поточний рік видання, якщо в науковій роботі наводиться кілька джерел авторства однієї і тієї ж особи.

Кожен бібліографічний опис джерела починається з нового рядка, вирівнюється по ширині без відступів. Тобто, скільки джерел, стільки і пунктів бібліографії. Якщо опис одного пункту займає кілька рядків, перший з них вирівнюється по ширині, без відступів, а наступні – 1,25 см.

На прикладі це виглядає так:

Хорошевський, А. С. (2020). Теорія девіантної поведінки підлітків: причини і наслідки деградації. Політика освіти, 13 (1), 72-74.

Якщо у цитованого твору кілька авторів, прізвища кожного вказуються, тільки якщо їх не більше 7 чоловік, якщо більше – перераховуються імена перших шести, а потім ставляться три крапки

 

Правила бібліографічного опису для окремих джерел

  1. Найчастіше в списку джерел вказуються книги. Їх назви завжди вказуються без скорочень. Схема обов’язкових елементів:
  • Прізвище 1, ініціали 1,
  • Прізвище 2 ініціали 2 (так до 7 включно або до 6 прізвищ і три крапки, якщо все більше 8).
  • (Рік).
  • Назва книги: підназва (номер видання).
  • Місце видання: Видавництво.

 

Приклади:

Сабитова, Р. А. (2019). Небезпека посягання на суспільні відносини. Видавнича справа та редагування. Київ: ІНЮРЕ.

Audenrode, M. V. & Hubbard, R. G. (2010). Wiley revenue recognition: Rules and scenarios. NY: Columbia University Press.

 

2. Книги без автора оформляються за схемою: Назва книги: підназва. (Рік). (Номер видання). Місце видання: Видавництво.

Наприклад:

Український фольклор (2008). Київ: НТУУ «КПІ».

Wiley revenue recognition: Rules and scenarios. (2012). Hoboken, NJ: Wiley.

 

3. Другими за популярністю цитування є статті з журналів, особливо іноземні публікації в індексованих джерелах. Обов’язкові елементи оформлення посилання:

  • Прізвище, ініціали.
  • (Рік).
  • Назва статті: підназва.
  • Назва журналу,
  • Номер журналу,
  • Сторінковий інтервал.

На практиці оформлення виглядає так:

Bragg , SM (2010). The mutual fund industry: Competition and investor welfare. Journal of Higher Education, 19 (6), 251-254.

Жванія, П. А. (2012). Сучасний стан реєстрації представників роду Salix. Біоенергетика, 2 (6), 32-34.

 

4. Найбільшу складність викликає цитування електронних ресурсів. Насправді алгоритм дуже простий. Бібліографічний опис робиться за аналогією з книгами або науковими статтями, тільки без вказівки інформації про місце видавництва і видання.

Приклади:

Musés, C. A. (Ed.). (2014). A touch for funny bones and earlobes. Retrieved from http://www.db.dk/pi/iri

Itzkoff, D. (2010, March 31). Weblog-based electronic portfolios. Educational Technology Research, 24 (12), 8-15. doi:10.1007/s11423-008-9098-1

Бібліографічний опис незалежно від стилю оформлення рідко буває унікальним. Це обумовлено неможливістю спотворення вихідної інформації. Проте, заборонено копіювання опису джерел з інших робіт. Оцінюється індивідуальний підбір матеріалу

Сподіваємося, ви сформували загальне уявлення про стиль, і тепер не будете лякатися, коли побачите у вимогах до оформлення наукової роботи вказівку на APA-style_оформлення_джерел. Компанія «Аспірантура» пропонує послуги написання наукових робіт «під ключ» – в цьому випадку ви гарантовано отримаєте потрібну форму і зміст.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    65 + 7 =