Поради для успішного вступу до аспірантури

3 213
Время чтения: 5 минуты

Зміст

Закінчуєте магістратуру та розумієте, що практична діяльність не для вас? Під час навчання регулярно берете участь у різних наукових конференціях, круглих столах та публікуєте результати своїх досліджень? Чи завжди мріяли бути викладачем? Тоді вам пряма дорога до аспірантури. Вона відкриває всі двері для людини, яка вирішила пов’язати своє життя з наукою та/або викладацькою діяльністю. Однак, людині, яка все ж таки вирішила слідувати цим шляхом треба розуміти, що він буде дуже складним і захист дисертації буде лише одним з етапів на шляху до мрії (самореалізації, популярності в наукових колах).

 

Навчання в аспірантурі передбачає виконання плану аспіранта (відвідування лекційних занять, підготовку до семінарських занять, складання заліків та іспитів), написання та захист кандидатської дисертації, публікацію кількох статей у журналах категорії “Б” (деякі джерела говорять про те, що незабаром серед умов допуску до захисту буде наявність публікації в журналі, що індексується міжнародною наукометричною базою (Скопус або Web of Science), особливостями підготовки до вступних іспитів і не тільки публікації тез тощо. Але це все потім – для початку надходження. У цій статті зупинимося на питаннях, пов’язаних із вибором.

 

Вибір напряму та університету

 

Щодо напряму, то тут плюс мінус все зрозуміло – якщо ви закінчили магістратуру за спеціальністю правознавство, то навряд чи ви плануєте захищати дисертацію з туризму чи менеджменту. Хоча закон прямо не забороняє подавати документи на іншу спеціальність, слід пам’ятати, що одним із вступних іспитів буде іспит з обраної спеціальності і не пройшовши повноцінне навчання у ВНЗ підготуватися до нього буде вкрай складно. Тому аспірантура може бути як логічним продовженням навчання, так стартом чогось нового у вашому житті.

Щодо університету, то тут можуть бути різні “сценарії”:

  • якщо у вашому ВНЗ є аспірантура, то логічно буде продовжити навчання в ньому – так вам буде легше у разі вступу визначитися з науковим керівником, не треба буде витрачати час на адаптацію тощо;
  • якщо у вашому ВУЗі немає аспірантури або з якихось причин він вам не підходить, тоді можна буде орієнтуватися на різні міжнародні рейтинги (зазвичай вони щорічно публікуються в тому числі на просторах інтернету). Чим вище буде позиція ВНЗ – тим більшої довіри у науковому середовищі він заслуговує, відповідно кращі знання та умови він дає своїм аспірантам.

 

Підготовка документів та вимоги для вступу

 

Щоб вступ до аспірантури не перетворився на справжнє пекло і не став приводом для розпачу (через втрачений час), про все слід потурбуватися заздалегідь – зайдіть на сайт обраного ВНЗ, зателефонуйте до приймальної комісії або ж приїдьте до університету особисто та уточніть терміни подання документів, їх перелік тощо. Пам’ятайте, що до вступних випробувань допускаються лише ті особи, які своєчасно подали всі необхідні для вступу документи відповідно до правил прийому до університету (перелік може змінюватись).

Перелік документів, що подаються для вступу до аспірантури (у більшості ВНЗ), виглядає так:

  • заява про допуск до участі у конкурсному відборі на навчання в аспірантурі подається на ім’я ректора;
  • заяву про допуск до складання вступних іспитів до аспірантури;
  • анкета;
  • копія диплома магістра (спеціаліста);
  • копія додатку до диплому магістра (спеціаліста);
  • мотиваційний лист;
  • копія реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • копію військово-облікового документа – (для військовозобов’язаних – військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного, а для призовників – посвідчення про приписку до призовних дільниць) з відміткою військово-мобілізаційного відділу ВНЗ;
  • копія паспорта (1, 2 сторінки та сторінка з реєстрацією) або за наявності паспорта нового зразка: копію документа (одного з документів), що засвідчує особу, передбаченого Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, засвідчують особу або його спеціальний статус» + витяг з реєстру територіального товариства із зазначеним місцем реєстрації.

Під час подання документів не забудьте взяти з собою оригінали.

При прийнятті на навчання осіб, які подають документ про здобутий за кордоном ступінь (рівень) освіти, обов’язковою є процедура визнання та встановлення еквівалентності цього документа – вона здійснюється відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 05 травня 2015 року №504 “Деякі питання визнання у Україні іноземних документів про освіту”, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27 травня 2015 року за №614/27059.

 

Підготовка до вступних іспитів та співбесіди

 

Вступні іспити до аспірантури ВНЗ складаються з:

  • вступного іспиту з обраної спеціальності (обсяг програми рівня вищої освіти магістра (спеціаліста) з відповідної спеціальності). Тут є невеликий нюанс – особам, які вступають до аспірантури з іншої галузі знань (спеціальності), ніж та, що зазначена у їхньому дипломі магістра (спеціаліста), можуть бути призначені додаткові вступні іспити. Якщо вони не складають різницю, то до складання інших іспитів вони не будуть допущені;
  • вступного іспиту з іноземної мови (на вибір Вченої ради вищого навчального закладу (наукової установи) в обсязі, що відповідає рівню B2 Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти). Вступник, який підтвердив свій рівень знання, зокрема англійської мови, дійсним сертифікатом тестів TOEFL, або International English Language Testing System, або сертифікатом Сambridge English Language Assessment (не нижче за рівень B2 Загальноєвропейських рекомендацій щодо мовної освіти або аналогічного рівня) звільняється від складання вступного іспиту іноземної мови. При визначенні результатів конкурсу зазначені сертифікати прирівнюються до результатів вступного випробування з іноземної мови з найвищим балом.

Підготовка до іспитів має бути серйозною, адже обсяг питань та їх глибина досить пристойні – поверхневі знання з обраної спеціальності точно не допоможуть досягти потрібного результату. Тому краще не нехтувати цим етапом і якомога раніше взяти питання для підготовки у ВНЗ.

 

Слід зазначити, що в деяких ВНЗ додатково передбачена співбесіда – її результати можуть бути вирішальними, якщо декілька осіб отримають однаковий бал під час конкурсу. Прийшовши на неї, слід бути готовим відповідати на питання, пов’язані з причинами вступу до аспірантури, передбачуваної теми наукової роботи, її актуальністю і не тільки. На співбесіді важливо продемонструвати щиру зацікавленість у тому, що відбувається у науковому середовищі.

Якщо ви до моменту вступу до аспірантури вже матимете певні напрацювання і навіть налагодите комунікацію з передбачуваним науковим керівником, то візьміть із собою обґрунтування кандидатської дисертації (у цьому документі вказується тема, її актуальність, методологія тощо) – під час роботи всі зміниться, але це нічого страшного.

Якщо вступ до ВУЗу вже позаду і тема наукового дослідження обрана, то напевно для вас актуальне питання написання кандидатської. Тут у кожного є 2 шляхи – можна писати роботу самостійно або делегувати роботу фахівцям. Який із варіантів краще кожен вирішує сам для себе. Однак, слід пам’ятати, що кандидатська дисертація – це дуже складна робота, написання якої передбачає виконання величезного пласта роботи, що включає: підбір актуальної літератури, продумування детального плану, ретельний підбір методології, підготовку унікального тексту роботи без натяку на плагіат тощо.

 

Якщо ви не маєте вільного часу, продовжуєте роботу або в принципі не хочете, щоб увесь ваш час був присвячений виключно науці, тоді слід замовити дисертацію в компанії “Аспірантура”. Наша компанія надає найкращі умови співпраці замовникам та може похвалитися:

  • демократичними цінами на послуги – кандидатська дисертація коштує чимало, проте ціни компанії цілком обґрунтовані та нижчі ніж у конкурентів;
  • дотриманням обумовлених термінів. На підготовку кандидатської приділяється 3-4 роки. На перший погляд здається, що цього багато, насправді ж час летить швидко і роботи чекає багато. Наші автори підготують роботу набагато швидше та здадуть все вчасно;
  • високою якістю роботи. Повірте, ви без проблем пройдете перевірку на плагіат і вам не доведеться виправдовуватися перед науковим керівником за низький показник унікальності роботи;
  • високою якістю обслуговування. Менеджери компанії завжди готові до діалогу і з радістю дадуть відповіді на всі запитання та узгодять індивідуальні терміни написання.

 

  • Скільки років треба навчатись в аспірантурі?

Навчання в аспірантурі триває 3 роки на стаціонарі та 4 роки на заочній формі. При цьому, виконавши індивідуальний план аспіранта, вже можна “виходити на захист” за наявності готової дисертації.

  • У якій формі відбуваються іспити?

У кожному ВНЗ це питання вирішується індивідуально, зазвичай іспит передбачає витягування білету з 3 питаннями, підготовку до відповіді протягом 15-20 хвилин та усну відповідь на кожне з них, а після – дискусію з членами приймальної комісії.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    68 + 8 =