IMRAD – структура наукової статті

33 912
Время чтения: 3 минуты

Зміст

Помилки оформлення наукових статей часто пов’язані з порушенням класичної структури IMRAD. Цей формат стилю знайшов широке поширення у науковій спільноті та визнається всіма провідними журналами світу. Розуміння структурних елементів та принцип їх побудови стане корисною навичкою.

 

Історія формування IMRAD

 

Звичний сьогодні формат IMRAD у його класичному поєднанні вступу, методів, результатів, аналізу та обговорення став підсумком багаторічної еволюції наукових праць. Коли в XIX столітті подібна схема вперше була запропонована Луї Пастером, нововведення вважалося революційним і докорінно відрізнялося від вільного стилю викладу.

 

Французький мікробіолог Пастер показав, як можна впорядкувати дослідження та розмежувати цей формат від «вільних опусів» із претензією на науковість. Широке поширення структура статті набула в середині минулого століття. Наявна зараз версія – результат її вдосконалення.

 

За допомогою IMRAD:

  • сформувалися загальні критерії та норми оцінки форми статті;
  • упорядковано подання матеріалу;
  • забезпечилася логічність та послідовність викладу;
  • створився оптимальний баланс співвідношення структурних елементів;
  • полегшилося подання та сприйняття наукового матеріалу.

 

Структура IMRAD інтуїтивно зрозуміла, проста та доступна будь-якою мовою світу. Цим пояснюється її універсальність для всіх журналів, тем і дисциплін. Враховуючи, що вітчизняна наука, як і раніше, суттєве значення приділяє формі поряд зі змістом, рекомендується користуватися таким стилем, у тому числі для зарубіжних публікацій.

Першою галуззю науки, що застосувала систему IMRAD, стала емпірична біомедицина. Після цього охоплення поширилося на інші напрями медицини, потім на гуманітарні дисципліни і нещодавно на технічні галузі.

Елементи структури IMRAD

 

Є кілька варіацій форматів оформлення. Журнали можуть доповнювати чи модифікувати структуру. Однак завжди в основі лежить п’ять елементів, перші літери англомовної назви формують абревіатуру IMRAD.

 

  1. Introduction. Вступ. Окреслюється проблема, формулюється гіпотеза та ключове питання для подальшого висвітлення, описується тема та основні положення обраної галузі. Допускається висвітлення інформації, яку доцільно розкривати надалі. Можуть формулюватися прогнози та очікування.
  2. Methods (Materials). Методи. Автор описує, які методи та інструментарій використовуються, на чому саме сконцентровано дослідження та чому зроблено вибір на користь таких варіантів. Завдання автора – описати методи у прив’язці до основних блоків дослідження та висвітлити, скільки витрачено часу, якого досягнуто ефекту від методів.
  3. Results. Результати. Автор підсумовує виконану роботу та показує результати, яких досяг у ході дослідження. Робляться короткі висновки, відображаються отримані дані. Для чіткості інформування можна використовувати графічні матеріали. У цьому висвітлення результатів передбачає аналітичну роботу.
  4. Analysis. Аналіз. Структурний елемент передбачає аналітичну діяльність щодо виконаного обсягу робіт та отриманих результатів. Проводиться аналіз та оцінка з ракурсу, наскільки це важливо, корисно та значуще. Однак заборонено формулювання висновків, які не пов’язані з отриманими результатами.
  5. Discussion. Обговорення. Підсумковий блок є максимально інформативним. Автор роз’яснює важливі аспекти та нюанси дослідження, які дозволяють отримати та використати результат. Обговорюється, що нового і значущого привнесла наукова стаття до галузі знань, на чому важливо зосередити особливу увагу.

Звичайно ж, у будь-якій статті має бути титульна інформація, бібліографічний список, інструкція, ключові слова. Це також обов’язкові структурні елементи. Частина дослідників вважають за краще відносити їх до додаткових підрозділів IMPARD, частина наукової спільноти вважають, що ці пункти є апріорі, тому не потребують додаткового опису.

Структура IMRAD становить 80% всього обсягу наукової статті. Інше – назва, висновок, бібліографія, додатки, інструкція.

Рекомендації щодо дотримання IMRAD

 

IMRAD служить орієнтиром для автора, що дозволяє не піти «в нетрі пориву думки». З його допомогою спрощується алгоритм дій та прискорюється процес. Потрібно знати:

  • рекомендований обсяг Introduction – 500 слів;
  • стандартні міжнародні одиниці виміру – для всіх кількісних характеристик;
  • двозначність абревіатур чи термінів – неприпустима;
  • кількість води та запамленості тексту – мінімальна;
  • унікальність – для кожного структурного елемента та всі статті в цілому;
  • повторення та дублювання інформації – неприпустимо;
  • зміна логічної послідовності зазначеної структури – заборонено;
  • докази щодо кожного сформульованого висновку – обов’язкові.

 

У науковій статті допускається робота лише з результатами, які представлені та досягнуті у ній. Перевищення норми цитування та самоцитування понад 20% вважається помилкою. Такий інструмент не рекомендується використовувати у результатах та розділі з обговореннями. Проблема багатьох наукових статей – невідповідність заявленої мети та результатів. Багато хто ігнорує стандарт, хоча він офіційно діє з 1972 року. Не варто забувати, що крім оформлення важливий зміст. Тому такі моменти слід адаптувати.

Модифікації системи IMRAD можуть відрізнятися залежно від галузі знань та наукового напряму. Особливо простежується контраст у гуманітарних, економічних та технічних дисциплінах. Орієнтир – вимоги до статті конкретного наукового журналу.

Якщо вам потрібна грамотна, правильно структурована наукова стаття, яка відповідає стандартам оформлення IMRAD, звертайтесь до компанії «Аспірантура».

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    88 + 2 =