Якою буде стипендія аспіранта у 2023 році?

4 583
Время чтения: 3 минуты

Зміст

Під час навчання на очній формі в університеті студенти можуть розраховувати на отримання такої виплати, як стипендія. Стосується це і тих осіб, яких привабила аспірантура. А які бувають виплати та їх розміри у 2023 році – дізнаєтесь далі.

 

Види стипендій в Україні

Під час навчання на бакалавраті, магістратурі та навіть в аспірантурі можна розраховувати на отримання щомісячних, стабільних виплат. Стипендія в Україні може бути кількох видів:

  1. Академічна: звичайний варіант виплат, який надається щомісяця з урахуванням хорошої успішності.
  2. Соціальна: видається виключно вразливим та соціально незахищеним категоріям осіб.
  3. Президентська: надається видатним студентам, наприклад, переможцям конкурсів/олімпіад.

Існує також кілька інших видів виплат, наприклад, стипендії від Верховної Ради, Кабінету Міністрів, а також імені видатних українських діячів – М. Грушевського та В. Чорновола.

 

Хто може отримувати соціальну стипендію в Україні у 2023 році?

Крім академічної стипендії, яка здебільшого присвоюється за певні студентські досягнення, існує ще й соціальна, виплата якої не залежить від того, наскільки успішними ви будете під час навчання в аспірантурі і не лише. Соціальна стипендія в Україні створена для наступних категорій осіб:

  • діти, які не мають офіційного опікуна;
  • діти людей, які постраждали після чорнобильської катастрофи;
  • діти із малозабезпечених сімей;
  • студенти, які мають фізично обмежені можливості;
  • студенти, які працювали в шахті протягом щонайменше трьох років;
  • діти шахтарів, які отримали другу чи першу категорію інвалідності;
  • діти, які постраждали внаслідок революції на Майдані, а також мають батьків, які постраждали в зоні АТО;
  • діти учасників війни чи ветеранів АТО;
  • внутрішньо переміщені студенти;
  • діти-інваліди будь-якої категорії.

Для отримання виплат соціального типу необхідно подати заяву до навчального закладу на ім’я ректора та надати копії своїх документів.

 

Розміри академічної стипендії

У питаннях отримання стипендії важливим є не лише аспект, який є підставою для її оформлення, а й розмір виплат, що варіюється рік у рік.

 

Станом на 2023 рік в Україні представлені такі розміри стипендії:

  1. Для тих, хто навчається у закладах рівня ПТУ – 1250 грн/місяць (на будь-якому рівні освіти).
  2. Для тих, хто навчається у навчальних закладах з підготовкою до ВНЗ – 1510 грн/місяць (для бакалаврів та молодших спеціалістів).
  3. Для тих, хто навчається у ВНЗ чи наукових установах – 2000 грн/місяць (для всіх учнів).

 

Окремо слід згадати, що стипендія може мати збільшений характер. У випадку, якщо вона була призначена, ви можете розраховувати на отримання більш високих виплат. Наприклад, заклади, які готують до ВНЗ, зможуть запропонувати виплати у розмірі 1930 грн/місяць, а безпосередньо інститути та університети – 2550 грн/місяць.

В аспірантурі вам буде запропоновано трохи інші умови, оскільки виплати тут суттєвіші. Під час навчання на бюджеті ви зможете щомісяця отримувати близько 6700 грн/місяць. За умови, що ви матимете визначні успіхи в навчанні, вам може бути призначена додаткова стипендія, розмір якої становить стандартний оклад стажера та 25% бонусних.

Такий тип академічної стипендії отримати дуже складно, адже станом на 2021 рік в Україні таких виплат отримав лише двадцять один аспірант.

 

Умови отримання стипендії

Отримувати стипендію будь-якого типу в Україні можна на двох підставах: належати до соціально вразливої ​​групи або мати досить хороші оцінки та успішно складати атестацію в навчальному закладі. У другому випадку необхідно говорити про здобуття високого рейтингу серед студентської групи.

Рейтинг формується за підсумками навчального семестру, складаються списки за окремою спеціалізацією та курсом. При цьому рейтинг складається на основі однакових для всіх показників та критеріїв успішності, що мають бути опубліковані на сторінках сайту навчального закладу.

Виплати студентам за підсумками проводяться згідно з рейтинговими списками на основі отриманих ними балів. Це стосується і студентів, які навчаються на аспірантурі, де, щоб підтримувати статус безкоштовного навчання на бюджеті, необхідно продемонструвати добрі результати навчання.

Тепер ви знаєте, які види стипендії існують в Україні, хто може на них претендувати та як отримати ту чи іншу виплату за результатами своєї навчальної діяльності. А якщо ви хочете написати свою першу роботу, але не маєте часу – ви можете замовити кандидатську дисертацію в компанії «Аспірантура»!

 

  • Хто може отримати підвищену стипендію?

Підвищений оклад можуть отримувати особи з визначними досягненнями у навчанні.

  • Які є види стипендій?

Існує три види стипендій – звичайна, соціальна та президентська.

  • Чи збільшується розмір стипендії?

Так, щороку студентські виплати проходять процес індексації.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    51 + 3 =