Навчання в аспірантурі – бюджет або контакт?

9 721
Время чтения: 4 минуты

Зміст

 

Хто може вступити до аспірантури?

Якщо ви навчаєтеся в університеті або вже закінчили його, але замислюєтеся про подальшу наукову діяльність, тоді шлях вам лежить в аспірантуру. А якщо вас не лякає це слово і перспектива найближчі кілька років присвятити себе дисертації, тоді пропоную розглянути, хто ж може розраховувати на те, щоб поповнити ряди аспірантів.

  • По-перше, потрібен диплом магістра за тією спеціальністю, за якою ви хочете навчатися в аспірантурі. При цьому не має значення, навчалися ви на магістратурі на денному стаціонарі, або закінчували університет заочно.

Це означає, що при наявності дипломів бакалавра або молодшого спеціаліста в аспірантуру вам шлях поки закритий. І друга умова наявності диплома в певній спеціальності також дуже важлива. Ви не зможете вступити на навчання в аспірантуру в галузі фізики, якщо у вас є диплом магістра психології. Але така умова досить логічна.

Ті, хто закінчував університет досить давно і має диплом спеціаліста, також можуть спокійно вступати до аспірантури. Справа в тому, що в доповненні до «Закону про вищу освіту» України дипломи фахівців були прирівняні до дипломів магістра, і тому дають повне право продовжувати подальше навчання.

  • По-друге, вам потрібно володіти на високому рівні знаннями в обраній спеціалізації (психологія, геологія, математика тощо). І на достатньому рівні знати іноземну мову (найчастіше англійська). Це ті предмети, за якими потрібно скласти вступні іспити при прийомі до аспірантури.
  • По-третє, бажано (але не обов’язково) наявність публікацій в наукових журналах і виступів на конференціях. Це свідчить про те, що майбутній аспірант зацікавлений в науковій діяльності і бере активну участь в ній.

З формальних вимог і обмежень для вступу до аспірантури – це все. Але, з реального досвіду є ще одна умова – це наявність знайомств або попереднє навчання в навчальному закладі, де ви плануєте писати дисертацію. В аспірантуру рідко беруть людей «зі сторони», якщо ви не проявляєте блискучих здібностей або цікавих напрацювань. Найчастіше пріоритет дається тим, кого викладачі вже знають, і з ким вони згодні продовжити співпрацю.

 

Форми навчання в аспірантурі

Є два варіанти навчання в аспірантурі – очна форма (денна або вечірня) і заочна форма (без відриву від роботи). Давайте проаналізуємо плюси і мінуси кожної форми:

  • Навчання на очній формі передбачає майже повну зайнятість, тому працювати паралельно ви можете не більше, ніж на 0, 25 ставки. Це скоріше мінус. До того ж, вам доведеться щорічно викладати не менш, ніж 50 академічних годин. А якщо не пощастить, то на вас навантажать ще більше пар й іншої роботи по кафедрі. Але є великий плюс в тому, що, навчаючись на денному стаціонарі, ви будете отримувати стипендію.

У 2021 році розмір стипендії у аспірантів становить 6704 гривень. І якщо врахувати, що мінімальна заробітна плата українців в цьому ж році становить 6000 гривень, то ясно видно, що стипендія аспіранта не надто вражаюча. При цьому частина стипендії піде на оплату участі в конференціях і публікацію наукових статей.

  • Заочна форма аспірантури дозволяє спокійно працювати і паралельно писати дисертацію, що можна віднести до переваг. Серед недоліків – заочна аспірантура можлива тільки на контракті і передбачає, крім роботи, ще й додаткове навантаження.

Існує ще загадкова форма захисту дисертації, яка в Постанові «Про затвердження Порядку підготовки здобувачів вищої освіти ступенів доктора філософії і доктора наук в закладах вищої освіти» прописується «поза аспірантурою». Це люди, які вільно займаються науковою діяльністю і можуть писати роботу стільки часу, скільки їм потрібно.

 

Хто може претендувати на бюджетне навчання?

Для того, щоб вступити на бюджет до аспірантури, потрібно пам’ятати наступне:

  • Як уже говорилося, бюджетна форма навчання можлива тільки в тому випадку, якщо ви будете вчитися на денному стаціонарі;

В такому випадку вам потрібно дуже добре подумати, чи достатньо вам буде стипендії з розрахунком того, що офіційно працювати можна буде тільки на 0,25 ставки. Або потрібно буде шукати роботу без офіційного працевлаштування.

  • На бюджетне навчання можуть розраховувати тільки ті, у кого є українське громадянство;
  • Є формальна вимога про наявність довідки з будь-якої установи, яка зобов’язується взяти вас на роботу після завершення навчання та захисту дисертації. Насправді, ніхто після завершення аспірантури не йде працювати за вказаним місцем. Така довідка – це формальність, яка говорить про те, що в організації є запит на вас як висококваліфікованого фахівця.

При виборі бюджетної форми навчання потрібно розуміти, що в разі, якщо ви вирішите кинути аспірантуру або по її завершенню не захистите дисертацію, то існує ризик, що вас зобов’язують повернути гроші, витрачені на навчання.

  • Вступити на бюджет можуть ті люди, які добре здадуть вступні іспити і наберуть найбільшу кількість балів.

Тому, якщо все-таки хочете потрапити на бюджет, варто до цього підготуватися.

 

Вартість навчання в аспірантурі за контрактом

Якщо на бюджет в аспірантуру ви не проходите, або вас не влаштовують обмеження, пов’язані з бюджетною формою навчання, тоді слід задуматися про контракт. Вартість контракту відрізняється в залежності від вищого навчального закладу або інституту і спеціальності. Також на розмір оплати впливає форма навчання – очна або заочна.

Наприклад, оплата контракту в аспірантурі Київського національного університету імені Тараса Шевченка за денною формою навчання становить 66 100 гривень на рік, а на заочній формі – 49 600 гривень на рік. Якщо підсумувати витрати, то вам доведеться заплатити за все навчання 264 400 гривень (очна форма) або 198 400 (заочна форма). Виходить немаленька сума.

Для порівняння навчання аспіранта на контракті в Київському політехнічному інституті імені Ігоря Сікорського коштує на порядок нижче: перші два роки навчання оплачуються в розмірі 33 000 гривень на рік, а два останніх роки – 26 000 гривень на рік. Таким чином, за 4 роки навчання на контракті в цьому університеті ви витратите 118 000 гривень. Але це в тому випадку, якщо ви збираєтеся вступати до аспірантури з технічної спеціальності. У національному університеті “Львівська політехніка” вартість приблизно схожа з Київським політехнічним інститутом 31 800 гривень за перші два роки навчання і 21 200 гривень – за два наступні.

Київський університет імені Бориса Грінченка теж дозволяє навчатися на контракті в аспірантурі порівняно недорого: на денній формі 23 000 гривен за перші два роки навчання і 19 000 гривень – за останні два роки. Оплата за 4 роки навчання становить 82 000 гривень.

 

Як бачите, навчання на контракті в аспірантурі – це недешеве задоволення. Але при виборі бюджету або контракту вам потрібно буде зважити всі «за» і «проти». Тому, якщо ви хочете заощадити і ще отримувати стипендію, тоді вам варто ретельно підготуватися до вступних іспитів і присвятити 4 роки написанню дисертації. Якщо ж ви хочете почувати себе вільніше і продовжувати працювати, тоді потрібно буде витратитися на оплату аспірантури.

А якщо вам потрібна допомога на будь-якому етапі підготовки до вступу або навчання в аспірантурі – компанія «Аспірантура ” до ваших послуг. Ми готуємо унікальні еталонні дисертації на замовлення.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Будь ласка, на конракті очному теж обмеження по навантаженню за сумісництвом? Які документи потребує аспірантура, на відміну від заочної форми? Дякую

    Олександр
    доцент

    Залиште ваш відгук

    71 + 1 =