Скільки наукових статей потрібно для захисту дисертації?

4 636
Время чтения: 3 минуты

Зміст

Наукові статті стали обов’язковим пунктом дослідницької діяльності аспірантів, магістрантів, здобувачів. Кращого індикатора рівня знань і практичного застосування теорії ще не виробили. Незважаючи на велику кількість наукового контенту, якість як і раніше в ціні. Що головне потрібно знати майбутнім кандидатам і докторам наук? Розглянемо далі.

 

Статті Категорії Б (фахова) для аспірантури та докторантури

Аспірантура, ад’юнктура і докторантура – це значущі ланки освітнього ланцюжка, вимоги за якими досить високі. Освітньо-наукова програма за цими напрямками обов’язково має на увазі публікацію наукових статей. Така вимога чітко прописано в Постанові № 261 від 2016 року, яка регламентує Порядок підготовки здобувачів вищої освіти, ступені доктора філософії і доктора наук в наукових установах і закладах вищої освіти. Кожне наукове дослідження, проведене аспірантом, ад’юнктом або докторантом, завжди відповідає індивідуальному плану. У ньому конкретизуються:

  • терміни,
  • зміст,
  • обсяг,
  • формат наукової роботи.

Все це виконується для допуску до захисту дисертації.

Що стосується формулювання ВАК статті – воно себе зжило. З деяких пір функції вищої атестаційної комісії перейшли МОН, а статті, як і рецензовані журнали Категорії Б, стали називатися фаховими.

Якщо індивідуальний план в аспірантурі або докторантурі не виконується, або істотно порушуються, і при цьому немає об’єктивних вагомих причин на виправдання, вчена рада може прийняти рішення про відрахування

 

Статті Scopus для кандидатської і докторської дисертації

Скопус – молода, максимально перспективна і авторитетна світова наукометрична база. Вона паралельно зі своєю більш «старшою» колегою WoS служить об’єктом мрій і метою для публікації авторів у всьому світі. На сьогоднішній день цими майданчиками рецензується більше 130 українських видань. Це досягнення, хоча всього бази налічують понад 30000 рецензованих журналів.

Наукові фахові статті для захисту дисертацій в Україні є обов’язковими умовами. Це спосіб апробації та опублікування результатів дослідження, без якого допуск до захисту неможливий. Причому частина статей здобувачів повинна розміщуватися в зарубіжних джерелах. Опублікувати матеріал в Скопус – значить забезпечити вирішення багатьох питань вже на стадії передзахисту. Однак, крім того, що цей майданчик ідеально підходить для розміщення своїх робіт, так це ще й безцінне джерело знань і таких важливих шуканих джерел при написанні дисертацій.

 

Скільки статей необхідно для захисту докторської дисертації?

Конкретна відповідь на це питання прописана в Наказі МОН № 1220 від 2019 року, який регламентує основи і правила опублікування результатів дисертацій. До майбутніх докторів наук вимоги досить високі, що цілком зрозуміло. Основний сенс дослідження повинен бути викладений мінімум в 20 публікаціях. Що мається на увазі:

  • статті у виданнях, які відносяться до офіційного переліку фахових видань категорії Б України (для гуманітарного спрямування не менше 15, для інших – не менше 10);
  • статті в періодиці інших держав, за умови відповідності профілю тематики;
  • 3) мінімум 5 статей повинні бути опубліковані в двох різних періодичних виданнях категорії А, або іноземних виданнях, проіндексованих Web of Science і / або Scopus.

Є ряд інших тонкощів. Для дисертацій з педагогічних наук допускається не більше одного посібника. Патентів і монографій, і розділів у колективних роботах, також може бути тільки по два.

думает

 

Скільки статей необхідно для захисту кандидатської дисертації?

Вимоги до претендентів такого наукового ступеня більш лояльні, проте зобов’язання за кількістю публікацій з результатами дисертацій все одно є. Вони обов’язково повинні бути освітлені мінімум в трьох наукових публікацій. У їх числі:

  • одна обов’язкова стаття в періодичних наукових виданнях інших держав, які є повноцінними членами-учасниками Європейського союзу або Організації економічного співробітництва;
  • інші статті в наукових виданнях, віднесених до офіційного переліку фахових видань категорії Б України;
  • в якості однієї публікації як альтернативи стандартної схеми може бути зарахована монографія або один її розділ, якщо наукова праця підготовлена у співавторстві.

У наукових колах думки щодо так званого «статейного кандидатського мінімуму» розділилися. Хтось вважає, що цього недостатньо, інші приводять контраргументи. Чітко зрозуміло, що акцент проставлений на якість.

Якщо результати дослідження містять державну таємницю, вони також повинні публікуватися, але у відповідності з особливими нормами законодавства. Тобто кількість статей, які повинні висвітлювати підсумки, незмінно, але публікуються вони в спеціально призначених для цього виданнях

 

Як категорія журналу впливає на кількість статей для дисертацій?

Якщо виданню присвоєно перший і другий квартиль (Q1, Q2), розміщена в ньому наукова стаття здобувача прирівнюється до трьох публікацій. Якщо у журналу третій квартиль (Q3), це еквівалентно двом науковим статтям. Таким чином, здобувачі ступеня доктора наук можуть знизити загальну кількість публікацій до 10 за рахунок ось таких альтернатив. Менше не можна.

Більш того, якщо мінімум 10 статей майбутніх володарів вищого вченого ступеня розміщені в журналах Q1, Q2, автори отримують право провести захист дисертаційного дослідження у формі наукової доповіді. Цей формат дещо інший і часто сприймається, як більш легкий. Що стосується кандидатських дисертацій і опублікування результатів – одна стаття в будь-якому з журналів першого, другого або третього квартиля зараховується за дві.

Поверхня айсберга виглядає так. Потрібна допомога в написанні або публікації статті в Скопус або фахових журналах категорії Б? Звертайтеся в компанію «Aspirantura». Ми пишемо на замовлення роботи будь-якої складності і надаємо гарантії якості.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    56 + 1 =