Наукові ступені і вчені звання в Україні

10 522
Время чтения: 3 минуты

Зміст

Кандидати й доктори наук, доценти і професори, старші наукові співробітники та аспіранти – який їхній статус і звання, як розібратися в численних регаліях і щаблях кар’єрної драбини вчених і викладачів? У статті ми розкладемо по поличках, що, як і чому.

 

Які бувають наукові ступені?

 

Кандидат наук (доктор філософії) і доктор наук. Все, їх дві. З 2021 року в Україні замість кандидатських дисертацій захищаються дисертації на здобуття наукового ступеня доктора філософії. Однак старе формулювання буде використовуватися ще довго, оскільки кандидатів наук, котрі раніше захистилися, в нашій країні чимало. За що присуджують вчений ступінь? За суттєві досягнення в науці, причому в її конкретної галузі, а також за глибокі спеціальні знання і професіоналізм. Наявність вищої освіти, певної кількості публікацій також є обов’язковим. Основою захисту служить дисертація.

 

Як присвоюється науковий ступінь?

 

Рішення про присвоєння наукового ступеня приймає Вища спеціалізована рада, після чого потрібне схвалення Міністерством освіти і науки України. Кандидатська дисертація і атестаційна справа перевіряються МОН протягом 4 місяців, докторська – не більше півроку.

Захист можливий при дотриманні принципу академічної доброчесності, а також, якщо дисертація відповідає критеріям:

  • значущості,
  • наукової новизни,
  • унікальності,
  • грамотності,
  • актуальності теми.

Захисту дисертації передує дотримання вимог до наукових публікацій. У претендентів на ступінь кандидата наук (доктора філософії) повинна бути мінімум одна стаття в наукометричної бази Scopus і WoS, для докторського ступеня – мінімум три таких статті, а з 2022 року – 5.

 

Якими бувають вчені звання?

 

В українській системі кваліфікації науково-педагогічних і наукових співробітників диференціюються три вчених звання – старший виконавець, доцент і професор. За значущістю вони розташовуються по наростаючій саме в зазначеній послідовності. Підставою присвоєння служать істотні досягнення в сфері професійної діяльності, ефективність роботи, кількість публікацій та виданого науково-методичного матеріалу, число підготовлених аспірантів, активна наукова позиція.

 

Як присвоюється вчене звання?

 

Атестаційна оцінка проводиться на кафедрі. Цьому передує проведення відкритої лекції перед студентами за профілем здобувача. Потім на кафедрі заслуховується звіт про результати і в цілому про рівень професіоналізму та відповідності.

Враховуються такі критерії:

  • наявність ступеня доктора наук або доктора філософії;
  • стаж роботи (5 років старший дослідник і доцент, 10 років – професор);
  • підтвердження достатнього володіння іноземною мовою;
  • міжнародний досвід діяльності;
  • активність публікації, наявність матеріалів в рецензованих базах WoS або Scopus вже після захисту дисертації.

Підставою є рішення наукової ради, яке приймається більшістю голосів (мінімум 75% присутніх членів, яких повинно бути не менше двох третин всього складу). Воно приймається таємним голосуванням і затверджується МОН. Для підготовки і видачі атестата у Міністерства є два місяці.

 

Що не відноситься до вченого звання?

 

У науково-педагогічного складу багато градацій. Зокрема, ієрархія починається з нижчої ланки – аспіранта, потім слідує викладач і старший викладач, доцент, професор, завідувач кафедри, декан, проректор, ректор. Теоретично кожен з цих суб’єктів, крім аспірантів, може бути кандидатом наук. Серед ректорів, проректорів та навіть керівників кафедр є кандидати і доктора наук, фахівці з офіційно присвоєним вченим званням доцента і професора.

 

Однак, важливо розуміти, що посад багато, починаючи від аспіранта і завершуючи ректором. У систему посад входять також такі пункти як професор і доцент. При цьому вчені звання відповідно до чинного законодавства лише три – старший дослідник, доцент, професор. Щоб прийти до останнього, потрібно обов’язково отримати поетапне присвоєння перших.

 

Які зарплати у власників вчених звань?

 

Професори в університеті отримують оклад близько 11 тисяч гривень, доценти – трохи більше десяти. У них 20-й і 19- тарифний розряд відповідно. За науковий ступінь кандидата наук належить надбавка + 15%, доктора +20%.

Саме по собі вчене звання передбачає, що доценти отримують доплату до окладу + 25%, а професора + 33%. Якщо застосовується погодинна оплата, для кандидатів наук встановлено єдиний тариф 152 гривні, для докторів наук – 197 гривень.

У цих та інших питаннях допоможе розібратися компанія «Аспірантура». Вже багато років ми є головними помічниками і професійної страховкою наукових світил України.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    52 + 7 =