Що дає ступінь «кандидата наук» в Україні❗❓

9 172
Время чтения: 5 минуты

Зміст

 

Як отримати статус «кандидат наук»?

Якщо у вас виникло бажання пов’язати своє життя з науковою діяльністю і отримати ступінь кандидата наук, тоді вам потрібно виконати три умови:

  • вступити до аспірантури;
  • написати наукову роботу (кандидатську дисертацію);
  • захистити дисертацію.

Всі три умови є обов’язковими для вливання в ряди кандидатів наук в Україні.

Існує можливість написати і захистити дисертацію в статусі претендента, тобто, не вступаючи до аспірантури. В такому випадку дисертант закріплюється за кафедрою, щоб написати наукову роботу. Від претендента теж потрібні наукові статті за темою дисертації, виступи на конференціях і необхідність здавати академічний мінімум (іспити). Але при цьому є більше свободи і часу для дослідження.

Як поступити в аспірантуру?

Щоб вступити до аспірантури, необхідно:

  • мати диплом магістра за тією спеціальністю, за якою ви плануєте писати дисертацію;
  • успішно скласти вступні іспити (іноземна мова та іспит за фахом);
  • мати певну фінансову «подушку» в тому випадку, якщо ви поступили на контрактну форму навчання (тому що навчання в аспірантурі – це недешеве задоволення);
  • наявність теми наукових досліджень (розуміння того, яку проблему ви будете вивчати і розкривати в дисертації) і непохитної мотивації дійти цей шлях до кінця.

 

Якщо ви вже вступили до аспірантури, тоді протягом 4 років вам доведеться:

  • займатися дослідженням обраної теми;
  • систематично писати наукові статті та брати участь в конференціях;
  • відвідувати пари і виконувати завдання в рамках навчальної частини аспірантури;
  • в кінці навчання здати академічний мінімум і надати готову наукову роботу.

 

Але, на жаль, наявність цікавої і якісно написаної кандидатської дисертації – це ще не все. Окреме місце займає процес захисту дисертації, який передбачає:

  • підготовку всієї необхідної документації (а її, повірте, чимало);
  • неодноразове рецензування наукової роботи;
  • позитивне рішення вченої ради і опонентів з приводу актуальності і практичної значущості роботи;
  • позитивне рішення вищої атестаційної комісії України про присудження наукового ступеня.

Як результат ваших зусиль – привласнення диплома кандидата наук або доктора філософії.

 

Різниця між «кандидатом наук» і PhD

Чи є різниця між PhD і кандидатом наук? Різниця є, і вона полягає не тільки різниці назв і наявності незрозумілої абревіатури. Давайте розберемось в основних відмінностях:

  1. По-перше, «PhD» розшифровується як «Philosophy Doctor» – доктор філософії.

І тут виникає ще більше питань про те, до чого тут філософія, якщо хтось пише дисертацію в області математики, фізики або біології? Справа в тому, що в більшості країн світу перший науковий ступінь позначається «доктор філософії» (можливі варіації позначення – Ph.D., PhD або DPhil). До філософії як науки це має дуже опосередковане відношення. Перша сходинка наукового розвитку передбачає отримання статусу PhD в рамках певної спеціалізації (психологія, математика, лінгвістика тощо). Якщо говорити про наступний ступінь наукового розвитку, то тут світові та українські стандарти сходяться на позначенні «доктор наук».

 

  1. По-друге, існує різниця в тривалості і змістовному наповнення навчання в аспірантурі.

Кандидати наук навчаються 3 роки в разі «очної» форми (з відривом від роботи) і 4 роки в разі «заочної» форми (без відриву від роботи). По завершенню аспірантури при наявності готової наукової роботи у дисертанта є 1 рік для захисту. Перший рік аспірантури передбачає відвідування занять з іноземної мови та філософії.

У випадку з навчанням на PhD, час навчання та підготовки роботи займає 4 роки. Але передбачається, що до кінця цього періоду майбутній доктор філософії вже буде повністю готовий до захисту. Навчальна програма може варіюватися в межах 30-60 кредитів (більше, ніж у кандидатів наук) і передбачає відвідування занять за фахом, англійської або іншої іноземної мови, розвитку наукового мислення.

 

  1. По-третє, відрізняється процедура захисту дисертації.

Для отримання ступеня кандидата наук потрібно подати роботу до спеціалізованої вченої ради (які є при університетах або наукових інститутах) відповідно до шифру роботи, отримати відгуки від двох опонентів, які мають науковий ступінь зі схожою науковою тематикою.

У разі отримання ступеня доктора філософії необхідно зібрати разову вчену раду. Протягом засідання ради ведеться відеозапис всієї процедури захисту для уникнення фальсифікації. Є певні вимоги до цієї ради:

  • в її склад входять 5 вчених: голова ради, два рецензента і два опонента;
  • не менше трьох членів ради повинні бути докторами наук;
  • члени ради можуть бути включені до ради не менше, ніж через 5 років після отримання наукового ступеня;
  • члени ради повинні в обов’язковому порядку мати публікації в наукометричних базах Web of Science або Scopus.

Але при всіх відмінностях згідно з Законом України «Про вищу освіту» науковий ступінь кандидата наук прирівнюється до наукового ступеня доктора філософії. 

В Україні ступінь доктора філософії (PhD) був введений замість ступеня кандидата наук Законом «Про вищу освіту» від 1 липня 2014 року в якості експерименту. Офіційно з 2016 року всі бажаючі вступали до аспірантури, яка передбачала навчання і захист дисертації вже в статусі PhD. Всі інші претенденти, які навчалися в аспірантурі або почали писати дисертацію раніше, могли спокійно захищатися і отримувати науковий ступінь «кандидат наук».

Які переваги дає ступінь «кандидата наук» в Україні

Для чого ж потрібна ступінь кандидата наук (або доктора філософії):

  1. Для просування по кар’єрних сходах в науковій сфері.

Якщо вам подобається наука або ви вирішили присвятити своє життя науковій діяльності, тоді ступінь кандидата наук – це перша і необхідна сходинка розвитку в цій сфері (наступна сходинка – доктор наук).

  1. Для викладацької діяльності.

Якщо ви хочете залишитися на викладацькій позиції в університеті, тоді диплом кандидата наук вам не завадить. Справа в тому, що університети зацікавлені в науковій роботі своїх співробітників, оскільки вона підвищує їх загальний рейтинг. При цьому, наявність наукового ступеня дозволяє отримати наукове звання.

Науковий ступінь і вчене звання – це дві різні речі. В Україні присвоюються два наукові ступені – доктор філософії (кандидат наук) і доктор наук. Присвоєння наукового ступеня здійснюється як наслідок написання кандидатської чи докторської дисертації. Вчене звання демонструє рівень кваліфікації науково-педагогічних працівників і присвоюється в разі, якщо вони займаються викладацькою діяльністю. Викладачі можуть отримувати два вчених звання – доцент і професор.

  1. Для престижу і статусу на роботі.

Якщо ви захищаєте дисертацію за тематикою вашої основної роботи, це говорить про вас як про висококваліфікованого професіонала, який має глибокі знання в конкретній предметній діяльності.

  1. Для можливості прийняття участі в міжнародних конференціях і формування визнання на світовому рівні.
  2. Для отримання преференцій в заробітній платі.

 

Як відбивається статус на зарплаті

Одним з переваг диплома кандидата наук є заохочення у вигляді доплати 15% від офіційного окладу до зарплати. Але на наявність такої доплати впливають кілька умов:

  • робота на державній посаді, оскільки для приватних організацій така вимога не є обов’язковою;
  • доплата можлива в тому випадку, якщо ваша діяльність збігається за профілем з науковим ступенем (тобто, якщо у вас є ступінь кандидата біологічних наук, але працюєте ви менеджером або аналітиком, то доплата не передбачається).

 

Чи котирується науковий ступінь, отриманий в Україні, за кордоном?

Закон України «Про вищу освіту» та експеримент з присвоєнням ступеня доктора філософії були спрямовані на інтеграцію українських учених у світову спільноту та визнання їх наукових досягнень. Але насправді ситуація не настільки позитивна, як того хотілося б. В будь-якому випадку, якщо у вченого з України виникає бажання викладати або здійснювати наукову діяльність в іншій країні (тут мова йде переважно про країни Західної Європи і США), йому доведеться пройти досить тривалу процедуру підтвердження наукового ступеня. Така процедура вимагає значних тимчасових і фінансових витрат.

До того ж, за кордоном престиж викладача визначається не стільки наявністю наукового ступеня, скільки за індексом цитування в міжнародних наукометричних базах Web of Science або Scopus. А рівень наукових досліджень і статей українських вчених бажає кращого.  Тому питання котирування наукових ступенів українських вчених за кордоном залишається відкритим.

Таким чином, ступінь кандидата наук може виявитися дуже корисною, якщо ви:

  • вирішили пов’язати свій шлях з науковою діяльністю;
  • хочете займатися викладанням у ВНЗ;
  • працюєте на державній посаді і плануєте кар’єрне просування;
  • бажаєте розвиватися і вдосконалюватися в роботі.

Якщо ви прийняли рішення вступати до аспірантури, або вже проходите суворі будні навчання, компанія «Аспірантура» прийде на допомогу в написанні дисертації, обґрунтуванні теми і підготовці реферату аспіранта. Спектр наших послуг досить широкий. Звертайтеся сміливо! Конфіденційність гарантовано.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    56 + 6 =