Harvard Referencing Style в оформленні

Academy Certification Curriculum School Icon
953
Время чтения: 4 минуты

Зміст

Для багатьох навіть досвідчених представників наукового світу фраза Harvard Referencing Style незнайома. Але вже перше її слово викликає асоціації з чимось серйозним і значущим. Гарвард давно став символічним власним ім’ям. В даному випадку мова йде про стиль оформлення посилань і складання списку використаних джерел.

 

Особливості Гарвардського стилю

Harvard Style вважається одним з найбільш поширених в світі. Це еталонні правила, з якими всюди «не прогадали». Однак, як не дивно, ніхто конкретно цей стиль не розробляв, і він ніде не регламентований. Якщо точніше, авторами моделі складання бібліографії є ​​вчені. Причому в самому широкому сенсі. Це напрацювання досвіду, які добре зарекомендували себе на практиці. Простіше, коли є чіткі орієнтири. Адже недостатньо просто написати наукову працю, важливо його ще і грамотно оформити. Особливо це актуально для зарубіжних публікацій.

Більш того, сьогодні така назва як Harvard Referencing Style вважається загальною і охоплює відразу 60 варіацій (це за скромними підрахунками). Конкретний набір правил залежить від регіону, системи освіти в країні, а в окремих випадках визначається навіть на рівні конкретного вищого навчального закладу.

Головне правило: в бібліографічному списку повинне бути вказане кожне джерело, на яке є посилання в науковій роботі. І навпаки, за кожним використаним і вказаним в переліку літератури пункті повинно оформлятися посилання по самому тексті.

 

Цікаві відмінності

Наприклад, в університетах Австралії допускається цитата всередині тексту розміром 30 і більше слів, а їх британські колеги, які також використовують стиль Гарвард, допускають обсяг від 50 слів. У першому випадку кома між прізвищем і датою не ставиться, у другому – обов’язкова. Є відмінності в способах вказівки декількох авторів. Наприклад, AU сприймає варіант з’єднання прізвищ символом &, в той час як у версії GB використовується союз and. Начебто й дрібниця, а посилання виглядає по-різному. Наприклад, Richardson, A. and Hutson, D. або Richardson, A. & Hutson, D.

 

Правила Harvard за цитуванням окремих видів джерел

Бібліографічні списки повинні відповідати критерію розмаїття. Джерела не можуть обмежуватися тільки книгами. Важливе всебічне охоплення матеріалу, в тому числі електронних джерел. Складність оформлення полягає в тому, що різні назви джерел мають свій алгоритм наповнення посилання. Враховуючи, що Harvard Referencing Style має кілька десятків варіацій, наведемо приклад оформлення найпоширеніших джерел в англійському стилі, якого дотримуються наукові установи Great Britain (GB).

Назва джерелаСхемаПриклад
КнигаПрізвище 1,

Ініціали 1,

Прізвище 2,

Ініціали 2,

Прізвище 3,

Ініціали 3.

Рік.

Назва книги.

Номер видання (якщо є).

Місце видання: видавництво.

1) Richardson, A. and Hutson, D. 2018. Advanced reservoir management and engineering. 2nd ed. Cambridge: Cambridge University Press.

2) Базилев П., Тимчак М. і Тимчак Р. 2016. Девіантна поведінка підлітків. 2-е вид. Харків: Прес-Група.

 

Друковані статті з журналуПрізвище,

Ініціали,

Рік.

Назва статті.

Назва журналу,

Номер тому (випуску або частини),

Сторінковий інтервал.

1) Bourdieu, P., 2019. The moderator-mediator variable distinction in social psychological research. Nursing Times, 24 (2), pp.86-88.

2) Захаров, В. Н., Кулеба В. П. та Ярема К. І., 2017. Впровадження інноваційних продуктів в розвиток ринку FMCG. Економічний вісник НТТУ «КПІ», 8, с. 302-304.

 

Стаття із журналу онлайнПрізвище,

Ініціали,

Рік.

Назва статті.

Назва журналу, [онлайн]

Номер тому (випуску / частини),

Сторінковий інтервал.

Режим доступу: URL [Дата звернення].

1) Guthrie, J., 2011. Social control in a subculture of piracy, Journal of Criminal Justice, [online] 12 (2), pp. – 54-76. Available at: <http://www.albany.edu/scj/jcjpc /vol17is1/Downing7_3.pdf> [Accessed 12 June 2011].

2) Абраменко Л. В. та Іванов, Г. Р. , 2019. Рекламні відео ролики як форма соціального впливу. Новітня освіта [online] 4, с. 23-29. Доступно: <http://ae.fl.kpi.ua/article/view/2 9265> [Дата звернення 12 жовтня 2020].

 

ВебсайтРозробник або Автор або Власник сайту,

Рік.

Назва web-документу або web-сторінки.

[Тип матеріалу] (дата поновлення)

Доступно: <web-адреса / URL>

[Дата звернення].

1) Foundation for Economic Education (FEE), 2020. England’s Whetstone named FEE’s first. [online] Available at: <http://www.fee.or/publications> [Accessed 12 June 2020].

2) Книжкова палата України імені Тараса Шевченка, 2020. Видавнича діяльність. [Online] (Останнє оновлення 17 травня 2020 року) Доступно <http: //www.ukrbook.html> [Дата звернення 20 червня 2020 року].

ДисертаціяПрізвище,

Ініціали,

Рік.

Назва дисертації.

Вчений ступінь.

Офіційна назва університету.

1) Baron, R.M., 2010. The moderator-mediator variable distinction in social psychological research. D.Ed. University of Sheffield.

2) Жданов, К. П., 2013. Редагування перекладів текстів англомовних серіалів. Доктор наук. Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут».

 

 

Універсальні принципи Harvard для всіх типів джерел

Специфічні особливості, різноманіття варіантів і наочні приклади, як оформлювати джерела, можуть здатися складними. Однак Гарвардська система цілком зрозуміла й логічна. Почати її освоєння варто з наступних правил:

  • Посилання в тексті використовуються кожен раз, коли автор цитує джерело, незалежно від того, приведено кілька фраз або запозичена ціла блокова цитата.
  • внутрішньотекстові посилання обов’язково містять інформацію про автора цитованої праці, дату публікації, сторінковий інтервалі.
  • Посилання включає, що наводиться пряма цитата або застосовується перефразування конкретної інформації з джерела.
  • Запис завжди починається з прізвища автора, потім його ініціалів, і після – дати (в залежності від використовуваної версії дужки можуть проставлятися чи ні).
  • Автори відображаються в посиланні тільки за прізвищем та ініціалами, через кому, в зазначеній послідовності. Наприклад, Baron, R.M. або Guthrie, J.
  • Назва публікації в книзі або журналі завжди виділяється курсивом.
  • Електронні посилання обов’язково повинні відповідати загальним правилам, включаючи вказівку на URL-адресу. У квадратних дужках уточнюється, коли було останнє звернення на ресурс.

Безумовно, не можна забувати про загальні принципи грамотності, достовірності, актуальності та, звичайно ж, реальності джерел. Важливий точний академічний переклад на англійську мову. Особливо це стосується прізвища та імені автора.

Компанія «Аспірантура» пропонує вирішити за вас питання написання та оформлення наукових праць. Ми маємо багаторічний досвід успішної діяльності, найсильнішу команду авторів з числа діючих кандидатів наук і величезне бажання виконувати кожне замовлення як для себе. З нами будь-які публікації, стилі і завдання по плечу, в тому числі оформлення роботи відповідно до Harvard_Referencing_style. Звертайтеся, якщо потрібна допомога і консультація.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    64 + 3 =