Колективна монографія і особливості її видання

1 427
Время чтения: 3 минуты

Зміст

 

Цікавий і популярний формат співпраці авторів різного статусу, професійного рівня підготовки і профілю – це колективні монографії. Це бонусна перевага молодих дослідників і черговий доважок в скарбничку досвідчених наукових фахівців.

 

Значення і особливості колективних монографій

 

Колектив авторів, учасники якого, як правило, спеціалізуються на різних або суміжних профілях, і працюють в різних навчальних закладах, створюють спільний наукову працю і розширюють діапазон цілей і завдань. Такий формат має ряд переваг:

 

  1. Збільшується коло наукових зв’язків. Автори, таким чином, шукають однодумців, наукових партнерів, спонсорів досліджень. Це спосіб продемонструвати свою позицію і заявити про себе молодим вченим.
  2. Публікації надається пріоритетний статус в порівнянні зі статтями зі збірки. Це істотно прискорює і спрощує процес розміщення матеріалу.
  3. Відомі видавництва погоджуються розміщувати публікації, що містять проміжні дослідження. Це шанс для молодих авторів, які стикаються з небажанням багатьох видань зв’язуватися з новачками.
  4. Кожен учасник спільної праці набуває авторитет і підвищує власну успішність в очах представників наукової спільноти.
  5. Оскільки, як правило, в колективних монографіях кожен розділ готується окремим автором, він прирівнюється до авторської наукової роботи.

 

Ще одна перевага спільної монографії – призначення керівної особи з числа професорів. Відомий і авторитетний вчений бере на себе наукову редакцію документу, тим самим полегшує завдання іншим авторам і скорочує ризик помилок.

 

Корисно! У найменуванні роботи при публікації монографії слово «колективна» ніколи не пишеться. Це стає зрозумілим при ознайомленні зі складом авторів.

 

Участь в колективних монографіях

 

Фактично, щоб взяти участь в спільній авторській праці, потрібно виявити бажання і знайти команду. Охочих досить багато. Це можуть бути:

 

  • вчителі та педагоги різних навчальних закладів, в тому числі загальноосвітніх шкіл;
  • докторанти, магістранти;
  • доценти, професори, старші викладачі;
  • представники спільнот, які спеціалізуються на глибокому дослідженні конкретного наукового питання, що має безпосереднє відношення до теми монографії;
  • самостійні дослідники.

 

Вихідні дані документа містять всі необхідні відомості про кожного наукового редактора. Ці відомості служать орієнтиром для тих, хто приймає рішення про участь в конкретній монографії.

 

Корисно! Кожне виконане дослідження всіх учасників колективної монографії має бути підтверджено неупередженою оцінкою експертів. Для цих цілей залучається два авторитетних рецензента. Головна умова – їх бездоганна академічна репутація і об’єктивність.

 

Структура і правила оформлення колективної монографії

 

Колективна монографія за структурою ідентична стандартному варіанту, який пишеться одноосібно. Обов’язково має бути вступ, основна частина і висновок. В основну частину входять розділи і підрозділи. Як правило, кожен розділ є результатом роботи окремого автора.

 

Крім того, обов’язковим структурним елементом є розділ з висновками. У ньому узагальнюється і підсумовується кожен результат, створюється спільний фінальний акорд. У колективній монографії завжди є бібліографічний список.

 

Правильне оформлення завжди включає додатки. Обов’язковою умовою є лаконічний, стриманий стиль елементів візуалізації. Кольорові фони і шрифти заборонені. Для зображень важлива чіткість і зрозумілість.

 

Особлива увага акцентується на ідентифікуючих даних про авторів. Застосовуються наступні правила. ПІБ авторів в алфавітній послідовності або в міру вагомості та значущості; вчена ступінь, статус, звання і посада; повна назва юридичної особи, в якої працює автор; населений пункт.

 

Етапи рецензування колективної монографії

 

Наукове рецензування ділиться на дві категорії:

  1. Внутрішнє – вченими, які спеціалізуються в обраній для монографії галузі, перевіряється кожен структурний елемент на відповідність вимогою і узгодження між собою.
  2. Зовнішнє – авторитетні вчені з відповідних спеціалізованих організацій перевіряють достовірність інформації дослідження.

 

Корисно! У колективних монографіях часто формується глосарій. Він виноситься в кінець підрозділу або розділу і служить роз’ясненням вузькоспеціалізованих і складних для сприйняття термінів.

 

Етапи публікації колективної монографії

 

Правила публікації і вартість залежать від внутрішньої політики кожного видавництва. Алгоритм виглядає наступним чином:

 

  1. До оргкомітету видання на електронну адресу або особисто направляється заявка з вихідними даними, текст монографії і квитанція, що підтверджує оплату внеску.
  2. Проводиться додаткова перевірка дослідження на предмет наявності всіх структурних елементів, правильності оформлення, відповідності всім вимогам.
  3. Присвоєння монографії спеціального коду і реєстрація з подальшим розміщенням. Це дозволить авторам відстежувати цитованість матеріалу в наукових виданнях.
  4. Редактори видавництва остаточно коректують стиль викладу, а дизайнери видання опрацьовують обкладинку.

 

При такому форматі співпраці автори захищають свої права на власне дослідження і тим самим рятуються від звинувачень в плагіаті, що часто зустрічається при публікації наукових статей одноосібно.

 

Корисно! Перевага колективної монографії – ціна питання. Як правило, вартість публікації розділяється на всіх авторів порівну і таким чином зменшується фінансове навантаження.

 

Компанія «Аспірантура» пропонує допомогу в підготовці монографії, пошуку співавторів. Ми гарантуємо публікацію і надаємо всебічну практичну підтримку.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    69 + 2 =