Правила оформлення рисунків та таблиць у дисертації

2 181
Время чтения: 4 минуты

Зміст

Дисертації успішно доповнюються елементами візуалізації – таблицями, ілюстраціями, схемами, діаграмами. Насправді виникають проблеми з їх оформленням та розміщенням. Це питання навички та досвіду. Знання опцій дозволить швидко впоратися із таким завданням. При цьому не варто зловживати рисунками. Коли дуже багато таких елементів – це мінус.

 

Оформлення таблиць у дисертації

 

Багато цифрового матеріалу в дисертації прийнято оформляти таблицями. Це оптимальний спосіб зіставлення даних та формулювання висновків про певні закономірності. Такий елемент візуалізації спрощує сприйняття, упорядковує структуру, надає тексту цілісності та логічної послідовності.

 

Таблиці, як правило, складаються з трьох основних пунктів:

  • тематична назва та номер по порядку;
  • боковик;
  • заголовки граф (стовпці та рядки).

Правила оформлення зобов’язують нумерувати таблиці та вказувати назви, що повністю відповідають їхньому змісту. Таблиці розміщуються відразу після абзацу, у якому вперше за текстом згадуються викладені у графах дані. Якщо об’єм занадто великий, після тексту залишиться порожнє місце, а таблиця переноситься на наступну сторінку.

 

Заголовок обов’язково включає повністю прописане слово “Таблиця”. Поруч із правого боку аркуша вказується арабська цифра – номер по порядку. У кожній структурній одиниці дисертації номери наочного матеріалу проставляються спочатку. Тому у таблиці подвійні номери: перша цифра – номер розділу.

 

Символ № не прийнято проставляти. Заголовок прописується без крапки наприкінці. Якщо обсяг матеріалу занадто великий, таблицю можна продовжити або закінчити на наступній сторінці. Назва не дублюється. Зверху сторінки вказується, що це продовження такої таблиці (її номер).

У графах таблиць не повинно бути порожніх місць. Якщо інформація не вказується, у цьому стовпці чи рядку проставляється тире або прописується слово “ні”.

Як зробити таблицю в Word?

 

Функціонал Microsoft Word дозволяє легко працювати із таблицями. Можна скористатися кількома способами створення.

Класичний

У верхній панелі керування у вкладці «вставка» є відповідна опція. Вона підходить для таблиць із максимальним розміром 10*8. Якщо цього достатньо, алгоритм дуже простий. Це універсальні базові таблиці.

Задана ширина

За необхідності збільшити кількість рядків або стовпців є додаткова опція «вставити таблицю», за допомогою якої можна коригувати вихідні дані.

Спосіб малювання

У текстовому редакторі є інструмент у вигляді олівця, який розширює можливості креативу та дозволяє самостійно накреслити потрібні лінії у оптимальному співвідношенні. Непотрібні лінії видаляються за допомогою функції «ластик».

Таблиця Excel

У текстовому редакторі Word є перетворення надрукованих даних в екселівську таблицю, у тому числі з форматуванням та іншими додатковими можливостями. Відповідна опція є у тій самій вкладці на панелі «вставка».

Експрес-таблиці

У текстовому редакторі є стандартні шаблони для оперативної роботи з текстом. Оптимальний варіант можна вибрати одним кліком. Крім того, колекцію шаблонів можна додавати власними варіантами – зберегти виділений фрагмент у колекцію експрес-таблиць (опція внизу шаблонів).

Якщо таблиця згадується далі за текстом, на неї обов’язково оформляється посилання.

Правила для рисунків у дослідженні

 

Ілюстрації у дисертаційній роботі оформляються за допомогою кількох варіантів. Найпоширеніші:

  • графіки, схеми, зображення, діаграми;
  • напис та нумерація – скорочено, наприклад, Рис. 2.2;
  • назва ілюстрації;
  • вказівка ​​тексту (за потреби).

Назви та текст під рисунками прописуються без крапки в кінці. Нумерація може бути арабською або за допомогою римських цифр. Найчастіше використовується наскрізна нумерація, проте допустимо варіант і за розділами.

 

Малюнки розміщуються відразу після тексту, де вони згадуються. Якщо не розміщуються – на наступній сторінці. При цьому простір від абзацу до зображення залишається порожнім. Якщо малюнок масштабний, можна використовувати аркуш А3 і він зараховується як одна сторінка.

 

Особливого значення має якість ілюстрації. Вона повинна бути чіткою, розбірливо розглянутою, з правильною роздільною здатністю та форматуванням. Малюнок вказується один раз, після чого у разі його згадки у тексті оформляється посилання. Інтервал між зображенням та підписом – полуторний, відступ не потрібен. Шрифт та кегль повинен повністю відповідати основному тексту дисертації, тобто TimesNewRoman, 14 pt.

Пояснення до ілюстрацій потрібні, якщо на них зображено числові, літерні або цифрові дані. Пояснення повинні бути ємними і максимально точним, розміщуватися відразу під ілюстрацією.

Типові помилки при оформленні наочного матеріалу

 

Багато малюнків і таблиць – це недолік. Їх використання має бути логічним, доречним та грамотно доповнюючим текст. Поширена помилка – вважати, що за допомогою великої кількості ілюстрацій можна збільшити обсяг дисертації та спростити завдання.

 

  1. Не можна вставляти елементи візуалізації, про які не йдеться у тексті. І навпаки, якщо є вказівка ​​на таблицю чи рисунок, він має позначитися. Помилкою вважається неправильне місце розташування. Не варто керуватися зручністю чи гарним виглядом сторінки. Є два варіанти – або одразу після тексту, або на наступному, залишаючи порожній фрагмент.
  2. Кожна таблиця або малюнок мають бути пронумеровані та підписані назвою. Ігнорування цієї вимоги – помилка. Для рисунків – своя нумерація, для таблиць – своя. Вона може бути наскрізною чи за розділами, на розсуд автора.
  3. Поширена помилка – таблиці заради таблиць, які не несуть ніякого корисного смислового навантаження. Це стосується будь-яких інших ілюстрацій. Не можна спотворювати фактичні дані заради унікальності, користуватися неперевіреними джерелами, «підганяти» результати під формат дослідження, використовувати сумнівні чи спірні факти та цифри.
  4. Плагіат у дисертаціях заборонено. Це стосується, зокрема, елементів візуалізації. Зображення та рисунки, що порушують чужі авторські права, не повинні використовуватись. Такий матеріал також перевіряється на предмет оригінальності та навіть самоплагіату.

Важливо! Нумерація потрібна, навіть якщо ілюстрація чи таблиця представлена ​​у єдиному екземплярі.

Схеми, графіки, малюнки в дисертаціях створюють просторовий вигляд та грамотно доповнюють дослідження. Особливо вони актуальні на захисті як роздатковий матеріал. Те, що неможливо або складно описати словами, демонструється такими елементами. Це козир здобувача.

 

Якщо ви маєте намір успішно захистити дисертацію на здобуття наукового ступеня, звертайтесь до компанії «Аспірантура». Ми готуємо на замовлення всі види науково-дослідних робіт, надаємо гарантії та забезпечуємо повну відповідність стандартам оформлення.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    63 + 4 =