Реєстрація в ORCID – інструкція

1 027
Время чтения: 3 минуты

Зміст

 

Авторів результатів інтелектуальної праці, в тому числі наукових публікацій, як не складно здогадатися, величезна кількість в світі. Виникає питання їх правильної ідентифікації. Це ускладнюється, наприклад, подібністю прізвищ, неточністю перекладу та іншими факторами. Для упорядкування цих питань створена система персональної ідентифікації ORCID?

 

Що собою являє ORCID?

 

У Scopus та інших міжнародних базах даних ORCID широко використовується як оптимальна система персоніфікації особистості. Це забезпечується за допомогою унікального 16-цифрового коду, який персонально присвоюється кожному автору для того, щоб швидко і безпомилково встановити його особистість, ідентифікувати результати і твори. Код має загальну назву ORCID ID.

 

Значення такого напрацювання величезне:

  • однозначність встановлення автора;
  • виключення помилок ідентифікації;
  • однозначність атрибуції всіх присутніх в базі даних публікацій конкретного автора;
  • попередження утворення безлічі профілів одного і того ж суб’єкта в одній базі;
  • максимальна точність і правильність підрахунку показників.

 

Ще одна переважна особливість і важливість полягає в тому, що наявність такого ідентифікатора служить обов’язковою умовою для зарубіжної публікації або допуску до конференції. Така вимога висувається далеко не завжди, але вже стає дуже популярною. Це зручно, в тому числі, і в організаційних цілях.

 

Ідентифікатор ORCID знадобиться для використання у багатьох дослідницьких процесах, в тому числі при направленні до редакції публікацій і при подачі документів на гранди. Також код можна вказати в профілі РИНЦ.

 

Для чого вченому потрібен код?

 

ORCID відкриває безліч зручних опцій для вченого. Наприклад, дозволяє прив’язати загальний ідентифікатор автора в Scopus – Scopus Author ID, який автоматично присвоюється при публікації в наукометричній базі. Аналогічним способом «підтягується» в профіль ідентифікатор ResearcherID, який застосовується в базі даних WoS.

 

На практиці часто необхідно розширити і доповнити інформацію про автора. Тут передбачена така можливість. Наприклад, можна вказати відомості про освіту, місце роботи, напрямки дослідження, а також прописати ключові слова статті. Все це дозволяє легше знайти матеріал і «користуватися попитом» при інформаційних запитах. Підвищується інтерес до автора і його тематики, а значить, поліпшується індекс цитування.

 

Доступна функція редагування персональних даних, інформації про власні публікації і зміни їх рівня приватності. Навігація по сайту і особистій сторінці дуже зручна, тому складнощів з оновленням даних не виникне.

 

Автор може імпортувати відомості про публікації, розміщених в інших базах даних, або вводити інформацію в профілі вручну.

 

Як зареєструватися в ORCID?

 

Алгоритм дій простіше, ніж може здатися на перший погляд. Потрібно увійти на офіційний сайт orcid.org, використовувати розділ «For researchers» і активувати посилання під назвою «Register for an ORCID iD».

 

Реєстрація передбачає заповнення інформаційних полів у вікні. Знадобиться вказати ім’я, прізвище, електронну скриньку, повторне введення Email, пароль і його повторне введення. Далі слід поставити галочку напроти пункту із зазначенням рівня приватності (для нових робіт він використовується за умовчанням) і буває декількох видів:

  • загальнодоступний;
  • обмежений;
  • особистий.

 

Наступним пунктом буде вказівка ​​на необхідність направляти повідомлення на електронну адресу у випадку, якщо змінюється обліковий запис власника. Фінальні кроки – це відмітка про те, що потрібно направляти повідомлення про події та новини платформи, а також підтвердження згоди з політикою конфіденційності.

 

Всі поля заповнені, і можна зареєструватися. Для цього достатньо натиснути кнопку «Register». Після цього заявнику надається індивідуальний ORCID iD, і можна переходити на сторінку власного профілю. Особистий номер розташований під ім’ям в лівій панелі.

 

Публічний профіль автора ORCID можна вважати грамотним фактором позиціонування вченого на міжнародній арені і непрямим способом підвищення індексу цитованості.

 

Глобалізація не обійшла стороною наукове співтовариство. Тепер важливо не просто проводити якісні дослідження, а й вміти гідно їх піднести потрібній аудиторії. Розібратися в профілях, базах даних, вимогах та інших нюансах без досвіду досить складно. Ще складніше зробити свою наукову працю адаптованим піт чіткі міжнародні критерії, які не спотворивши його сенс.

Компанія «Аспірантура» готова допомогти консультацією і практичними діями. Ми багато років успішно готуємо еталонні наукові роботи, в тому числі зарубіжні публікації.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    61 + 6 =