Що таке дисертація і навіщо вона потрібна?

3 190
Время чтения: 4 минуты

Зміст

 

Які завдання дисертації? Скільки всього виділяють таких робіт? Чому це поняття щільно увійшло в життя кожного, хто пов’язує себе з наукою? Це цікаві і важливі питання. Ми допоможемо розібратися в суті, відмінностях та закономірності. Як мінімум, потрібно розуміти різницю між науковим ступенем і званням. На жаль, навіть це не всім очевидно.

 

Дисертація: поняття та значення

 

Присудження наукового ступеня або звання відбувається на підставі написаної і успішно захищеної кваліфікаційної роботи. Вона іменується дисертацією і може бути докторською, кандидатською чи магістерською, в залежності від поставленої кінцевої мети.

 

Таку роботу можна охарактеризувати з двох ракурсів:

  • З точки зору здобувача – це проведення науково-практичного дослідження, кінцевою метою якого є присвоєння академічного ступеня або отримання звання.
  • З ракурсу науки в глобальному розумінні – це різновид кваліфікаційної роботи, який дозволяє привнести величезний внесок в теоретичну базу та практичну площину, в тому числі у вигляді успішно розроблених рішень виробничої або наукової проблеми.

 

Вся суть поняття розкривається через його походження. У слова дисертація латинське коріння, а буквальний переклад звучить як – дослідити, міркувати.

 

Які вимоги до дисертацій діють в Україні?

 

Вимоги до тексту дисертації регламентовані однойменним наказом МОН № 40 від 2017 року з наступними змінами і доповненнями. Вони конкретизують структуру і вимоги до кожного структурного елементу, а саме, до титульної сторінки, змісту, вступу, розділів, висновку, бібліографічного списку, додатків.

 

Тут же можна ознайомитися з правилами оформлення анотації, критеріями форматування документа. Загальні положення про правила складання бібліографічних посилань містить стандарт ДСТУ 8302:2015.

 

У 2018 році прийнято рекомендації щодо запобігання плагіату в роботах наукової категорії. Також в Україні діють вимоги про порядок і особливості публікації результатів дисертацій. Для кандидатських праць – мінімум 3 опублікованих статті, одна з яких повинна бути в зарубіжному джерелі. Для майбутніх докторів – мінімум 20, а 3 з них (з 2022 року – 5) повинні мати статус зарубіжних.

 

Традиційно найбільшу кількість докторів і кандидатів наук в Україні припадає на сектор природничих дисциплін. Причому розрив істотний – понад 50%. На другому місці – технічні дисципліни. Замикає трійку лідерів медицина

 

Різниця понять «науковий ступінь» і «вчене звання»

 

Ці поняття часто ототожнюють, що в корені невірно. Наукові ступені – доктор філософії (кандидат наук) і доктор наук. Вчені звання – доценти, професори. Як правило, доктора наук бувають професорами, а кандидати – доцентами, або навпаки, але це не обов’язково. Тобто одне з іншого випливає не завжди.

 

Головна відмінність – підстава, відповідно до якої набувають звання і ступінь. У першому випадку це видатні заслуги в науково-дослідній діяльності або педагогічній праці. Ступінь доктора наук або PhD отримують у зв’язку з успішним захистом дисертації, чому передує навчання в аспірантурі.

 

Ще одна відмінність. Доцентом можна стати відразу, навіть якщо людина ніколи не мала статусу доцента, але проявила видатні заслуги. Щодо наукового ступеня, то відразу перестрибнути на доктора наук, минаючи ступінь кандидата, неможливо. Є певний алгоритм та ієрархічна послідовність.

 

Рівень середньої заробітної плати професорів в Україні становить 11-12 тисяч грн. Лідером за цим показником у 2020 році є Дніпропетровська область. Дані взяті на підставі порталу Trud.UA

 

У чому суть магістерської дисертації?

 

Система освіти побудована таким чином, що фактично нівелювалося поняття фахівця. Тепер є дві базові ланки у вигляді бакалавра і магістра. В обох випадках для отримання диплому потрібна випускна кваліфікаційна робота. У першому випадку – це дипломна, у другому – магістерська дисертація.

 

Дослідження магістрів полягає ще і в тому, що його результати в подальшому можуть бути взяті в основу кандидатської дисертації. Це свого роду інвестиція в майбутнє кваліфікаційне зростання.

 

На фінальному етапі навчання значення проявляється в тому, що магістерська робота – це індикатор знань і умінь, отриманих студентом за всі роки теоретичної і практичної підготовки. Так перевіряється його підготовка і готовність виходити «у великий світ».

 

За своєю структурою і цілями цей вид наукової праці більше схожий з кандидатською. Магістерська дисертація відрізняється глибокою науково-дослідницькою спрямованістю.

 

В Україні за вчений ступінь доктора наук передбачена доплата до окладу в розмірі 20%, кандидата наук – 15%, за звання професора – 33%, а доцента – 25%

 

Для чого пишеться кандидатська дисертація?

 

Мету кандидатської дисертації можна позначити одним реченням – отримати ступінь кандидата наук (доктора філософії). Все просто. Однак насправді значення і суть набагато ширше:

 

  • Іміджева складова. Наявність захищеної праці надає авторитетність в наукових колах.
  • Матеріальний аспект. Співробітники з таким статусом, зі зрозумілих причин, можуть розраховувати на більший розмір заробітної плати.
  • Кар’єрні перспективи. Кандидатам наук легше працевлаштуватися в більш авторитетні навчальні заклади, знайти майданчики для реалізації.
  • Комунікативна складова. Розширюється коло спілкування, заводяться нові знайомства, в тому числі з однодумцями, які готові працювати в співавторстві.
  • Відкриваються перспективи стати доцентом і професором, тобто підвищити свій рейтинговий рівень.

 

Без наявності ступеня кандидата наук розраховувати на можливість захиститися на доктора наук в майбутньому нереально.

 

У чому відмінності кандидатських і докторських дисертацій?

 

Головне – підсумкова мета. Захист кожної з цих дослідних робіт має на увазі отримання різних ступенів – кандидата і доктора відповідно.  Це відбивається на форматі і складності матеріалу.

 

Відрізняється обсяг. У докторського дослідження він приблизно на 30-40% більше. Це ж саме стосується літератури, якщо в першому випадку джерел може бути до 300, то в другому – 500-600. Тобто в наявності різниця в глибині і якості опрацювання літературних джерел.

 

Докторська дисертація завжди ототожнюється з новим науковим відкриттям, привнесенням розробки, якої ще не було. Тобто це абсолютно авторська нова складова об’єкта дослідження. У кандидатських охоплення менш масштабне, і дозволяє орієнтуватися, в тому числі, на чужі напрацювання, допрацьовуючи і вдосконалюючи їх.

диссер

Кількість публікацій для кожної роботи теж різна. У першому випадку – мінімум 3 і одна з них – зарубіжна; у другому – співвідношення 20/3.

 

Якщо ви плануєте захищати дисертацію, з компанією Aspirantura зробити це буде набагато легше. Пропонуємо послуги будь-якої складності з написання дисертації «під ключ», надаємо гарантії надійності і якості результату, забезпечуємо повний супровід.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    82 + 7 =