Види і особливості тез

Workspace Workplace Project Object
3 777
Время чтения: 2 минуты

Зміст

 

Тези бувають різними. Це самостійні наукові роботи або складові частини дослідження. Вони можуть публікуватися або озвучуватися тільки усно. Однак об’єднуючою рисою є ключова ідея – донести думку автора і суть виконаної наукової роботи.

 

Тези до дипломів

 

Тези до дипломної роботи можна вважати «скелетом» промови на захист. Ці поняття часто плутають. Однак головною відмінністю є правила складання і цільова аудиторія. Тези складаються виключно за правилами писемного мовлення. Важлива лаконічність, чіткість, конкретика.

 

Підготовка такого матеріалу не вважається обов’язковою умовою для дипломів. Це скоріше внутрішня політика ВНЗ або кафедри, звички і позиція самого керівника. Тези до диплому можуть знадобитися, якщо:

 

  1. Дослідницька робота оцінена як якісна, заслуговує на увагу і викликає інтерес з наукової точки зору. В цьому випадку тези включаються в збірники публікацій університету або використовуються на семінарах локального значення.
  2. Викладачі вважають за краще оцінювати випускні кваліфікаційні роботи по тезах, не заглиблюючись в детальне вивчення всього диплому. Безпосередньо в цьому мало хто зізнається, але на практиці роботи часто оцінюються саме так.

 

Таким чином, тези для дипломів готуються тільки письмово і не припускають публічного озвучування.

 

Тези покликані відобразити ключову думку, що транслюється вченим в своїй дослідницькій праці

 

Тези доповіді на конференцію

 

Конференція – поширена форма наукової діяльності, в рамках якої вчені, студенти, практики презентують свої роботи, беруть участь у наукових дискусіях і оцінюють дослідження інших.

 

З очевидних причин такий формат обмежений в часі, тому дослівно викласти всю наукову статтю або дисертацію кожен автор не може. З цією метою складаються тези. Це обов’язкова умова участі в конференції. Примітно, що тези можуть готуватися не тільки по власних роботах, але і з досліджень інших авторів.

 

Додаткові функції тез:

  • Максимально повне розкриття суті досліджуваної проблеми;
  • Акцент на значущості та унікальності питання;
  • Пошук однодумців й інвесторів для розвитку проекту;
  • Заявка про себе як про самостійного автора, що має власну наукову позицію.

 

Кращі з тез потрапляють на сторінки збірок конференцій. Залежно від змісту вони можуть бути присвячені окремим методикам, дослідницьким результатами або охоплювати будь-яку проблему. Тези доповіді на конференцію найпоширеніші серед всіх інших видів. Вони можуть готуватися для публічного виступу або для публікації в журналах.

 

Зміст тез не може суперечити суті самого дослідження і включати факти та напрацювання, яких не містить основна праця

 

Тези до дисертації

 

Стосовно до дисертації тези можуть писатися до і після самого дослідження. Йдеться про такі види:

  1. Тези можуть викладати ідеї і гіпотези майбутнього дисертаційного дослідження – це тези-задуми.
  2. Тези можуть відображати суть і підсумкові результати дослідження – це звітні тези.

 

Стосовно до дисертації вони потрібні для захисту і вибудовування доповіді, для апробації результатів. Лаконічні вичавки наукової праці використовуються на попередньому захисті. Тобто це своєрідний симбіоз «легких» тез для дипломів і серйозних наукових тез конференцій.

 

Як правило, обсяг такого матеріалу не перевищує 2 сторінок для кандидатської дисертації, і 4 сторінок – для докторської. На виступ з промовою доповіді відводиться 10-15 хвилин. Чим грамотніше складені тези, тим чіткіше формується уявлення про дослідження, і тим менше буде провокаційних питань.

 

Основні принципи написання тез:

  • лаконічність;
  • грамотність;
  • унікальність;
  • ємність;
  • відповідність змісту роботи;
  • логічність викладу;
  • послідовність.

 

Розуміння тонкощів і секретів успішного написання тез приходить з досвідом. У будь-якому випадку такий короткий виклад головного сенсу повинен бути цікавим. Недостатньо просто написати дисертацію або наукову статтю, зробити відкриття або підготувати диплом, важливо грамотно їх презентувати.

 

Компанія «Аспірантура» готує на замовлення всі види тез, в тому числі для міжнародних наукових конференцій. Ми досконало володіємо тонкощами написання та оформлення, тому що автори мають за плечима вагомий список успішних публікацій, публічних виступів на конференціях.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    90 + 6 =