Вступ до докторантури 2020

397
Время чтения: 3 минуты

Зміст

 

Як поступити в докторантуру? Це, мабуть, найактуальніше питання для більшості кандидатів наук, які планують написати докторську дисертацію. Процедура з одного боку максимально проста, а з іншого – вимагає розуміння специфіки та дотримання певних норм.

 

Процедура вступу до докторантури

 

Зарахування в докторантуру можливо тільки при дотриманні трьох умов: здатність проводити високо рівневі наукові дослідження, наявність публікацій в рецензованих журналах ВАК і міжнародних авторитетних виданнях, а також диплом про статус кандидата наук.

 

Перелік документів, які необхідні для прийому в докторантуру:

  • паспорт та ідентифікаційний код;
  • диплом спеціаліста (магістра) та диплом про присвоєння ступеня кандидата наук;
  • заяву встановленого зразка;
  • автореферат;
  • медична довідка;
  • довідка про дохід за останні три місяці з місця основної роботи (якщо буде призначатися стипендія);
  • підготовлений план написання дисертації;
  • доповідь;
  • характеристика з місця роботи, завізована відділом кадрів;
  • список розміщених наукових статей за темою дослідження, і, якщо є, патентів;
  • фотографії претендента.

 

Це основний, але не вичерпний перелік. Підсумковий комплект документів озвучують в конкретному навчальному закладі, де відкрито прийом у докторантуру.

Іспити не передбачені. Більш детальні правила прийому розміщено на офіційному сайті навчального закладу і щорічно поновлюються.

 

Підсумком зарахування є оформлення протоколу та складання наказу, який підписується ректором вищого навчального закладу. Протягом трьох місяців після зарахування докторанта вчена рада зобов’язана затвердити тему і наукового консультанта по дисертації.

 

На час навчання в докторантурі, якщо дослідник присвячує свою роботу суспільно-значимому напрямку, він може зайняти тимчасову посаду наукового співробітника терміном до двох років.

 

Терміни та вартість навчання в докторантурі

 

За загальним правилом навчання в докторантурі становить три роки. Умовно процес ділиться на такі етапи, як експериментально-дослідницька діяльність, проміжний контроль, практику, підсумкову атестаційну перевірку і канікули.

 

Термін дозволених канікул становить до 60 днів. Більш детальний регламент та графік навчання затверджується конкретним ВУЗом. Після кожного навчального семестру призначається контроль протяжністю в два тижні. Тільки після його успішного проходження відкривається допуск для роботи з наступного пункту плану.

 

Вартість навчання в докторантурі залежить від локальної цінової політики, престижності навчального закладу, спеціальності. Діапазон становить цифри від декількох десятків тисяч до сотні тисяч гривень. Є варіанти вступу на пільгових умовах за програмою державного замовлення.

 

Програма навчання в докторантурі

 

Освітній процес і наукова діяльність докторантів здійснюються у відповідності з освітньою програмою після вузівської. Її базисом служить індивідуально розроблений план. Він складається з наукової частини, в яку безпосередньо входить написання докторської дисертації, і навчальної частини розробленої в залежності від специфіки дисциплін.

 

Програма повинна містити:

  • проведення експериментів і досліджень;
  • підготовку в теоретичному напрямку;
  • проміжні та підсумкові перевірки;
  • підготовку і захист самого докторського дослідження.

 

Теоретична підготовка включає базовий (обов’язково встановлений) і профілюючий (на вибір докторанта) цикл. Передбачена бально-кредитна система оцінки, встановлюється кафедрами, з урахуванням потреб наукової сфери та запитів роботодавців.

 

Складові частини програми освіти:

  • виступи на конференціях, семінарах, симпозіумах та підготовка звітів за результатами участі;
  • детально розроблені навчальні плани;
  • силлабуси, підготовка навчальних комплексів та методичних основ дисциплін;
  • деталізовані індивідуальні плани по дисертаційним дослідженням;
  • практичні програми зі всебічних питань профілю;
  • проведення експериментів та публікація отриманих результатів з докладним описом основних положень наукової роботи.

 

Допускається суміщення навчання в докторантурі та основної роботи, якщо такий формат не заважає освітньому процесу і не тягне за собою негативні наслідки.

 

Завершення докторантури

 

За три місяці до захисту дисертації призначається проведення комплексного іспиту, який покликаний проконтролювати рівень знань, навичок і досвіду в докторантів. Форма організації іспиту – усно, письмово та/або в тестовому варіанті.

 

Члени комісії, яких за рекомендацією має бути п’ять чоловік, і голова затверджуються наказом ректора навчального закладу. Підсумком є належним чином завірений протокол, який складається на кожного докторанта індивідуально.

 

Захист дисертації також розділяється на дві частини – попередня і основна. Форматом проведення є дискусії, докторантові задають питання. Підсумком є рішення про присвоєння або відмова у присвоєнні ступеня доктора наук.

Якщо підсумок виявився негативним, одним з привілеїв докторанта є можливість повернутися до своїх безпосередніх службових обов’язків.

 

Докторант після зарахування до докторантури набуває широкий спектр привілеїв, однією з яких є шанс брати участь у відрядженнях, цікавих експедиціях для отримання ексклюзивного матеріалу і корисного досвіду.

 

Детальні консультації та допомогу у виборі навчального закладу надає компанія «Аспірантура».  Ми виконуємо на замовлення будь-які науково-дослідні роботи. Наші автори мають за плечима успішно пройдений шлях від аспіранта до доктора наук, тому підготують зразкові дисертації.  З нами у вас буде все необхідне для успішного захисту!

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    62 + 7 =