Як написати статтю для публікації в Web of Science

675
Время чтения: 4 минуты

Зміст

 

Написання статті для публікації в Web of Science вимагає значних зусиль. Бібліографічна база даних містить тільки якісний матеріал. Індексовані журнали висувають жорсткі критерії відбору. Такий підхід забезпечує високий рівень значущості та авторитетності.

 

Якою має бути структура статті WoS?

 

Наукова стаття для публікації в WoS умовно поділяється на 4 смислових фрагмента:

 

  1. Вступна частина. Цей структурний елемент статті присвячується доцільності та актуальності розробки, описує завдання і наукову проблематику.

 

  1. Основна частина. Автор аналізує і синтезує інформацію для розкриття проблеми, яка досліджується, і вказівки способів її рішення. У цій частині обґрунтовуються результати і ступінь їх достовірності.

 

  1. Заключна частина. Цей фрагмент є підбиттям підсумків, включає сформовані висновки, рекомендації щодо практичного застосування.

 

  1. Список літератури. Бібліографічний список наукової статті WoS повинен складатися не менше ніж з 20 пунктів, 15 з яких відносяться до іноземних джерел. Рекомендується віддавати переваги матеріалу з журналів Scopus і WoS.

 

У бібліографічному списку наукової статті вказуються тільки ті джерела, про які є згадка в основному матеріалі.

 

Що потрібно враховувати при написанні статті WoS?

 

Стаття обов’язково повинна включати опис актуальності, результатів дослідження, наукову значимість, а також підсумкові висновки. Кожне запозичення, цитата, фактичні дані завжди оформляються посиланням.

 

Статті WoS пишуться в науковому стилі, без переходу на публіцистичне забарвлення. За лексичним складом для нього характерна чесність, однорідність, відсутність розмовних виразів і надмірних суб’єктивних оцінок. Для наукової статті важливі:

 

  • точність;
  • послідовність;
  • логічність;
  • об’єктивність викладу.

 

При написанні статті необхідно уникати надмірної оцінковості, якщо тільки їй не притаманний раціональний характер. Оцінка повинна використовуватися автором, щоб пояснити свої думки і викласти концепцію. Крім того науковий стиль має на увазі використання якомога меншої кількості синонімів.

 

Одним з головних обов’язкових вимог є оригінальність наукової статті. Всі журнали WoS озвучують в числі заборон – попередні публікації матеріалу де б то не було, включаючи особисті блоги.

 

Наукова стаття – це інструмент автора для позначення пріоритету в обраній галузі досліджень.  Головною її метою є доступність наукових напрацювань іншим дослідникам. У зв’язку з цим ключовий критерій при написанні – ясність і доступність викладу.

 

За статистикою, відсоток відмови в прийнятті заявки на публікацію в журналах WoS з першого разу сягає позначки 70-90%. Тому важливо уважно ставитися до вимог конкретного видання.

 

Як дізнатися вимоги журналу Web of Science до публікації статті?

 

Єдиним достовірним джерелом є офіційний сайт конкретного видання. На сьогоднішній день гостро стоїть проблема сайтів-клонів, мета яких – шахрайським шляхом отримати плату за публікацію. Отже, інформація про вимоги там більш ніж сумнівна.

 

Як розпізнати оригінальний сайт? Звертайте увагу на наступні аспекти:

  • Інтерфейс. Авторитетні видання стежать за своїм іміджем і розробляють якісні сайти з зрозумілим, проробленим оформленням. У клонів інтерфейс, як правило, виконаний на швидку руку і віє «дешевизною».
  • Вік. Не потрібно ігнорувати дату, коли створений сайт. У журналів WoS рідко виникає потреба створення нових сайтів, якщо можна оновити вже існуючі.
  • Змісту. Занадто вигідні і дешеві пропозиції, сумнівно швидкі терміни публікації, відсутність черг на заявки, мінімальні вимоги до наукової статті повинні насторожувати. Web of Science вважається однією з двох найкращих наукометричних баз, і вимоги там відповідні.

 

Крім того, важливо дивитися на актуальну, оновлену версію сайту і перевіряти журнал на предмет його індексації. Інакше є ризик наштовхнутися на застарілі вимоги і припуститися помилки.

 

Які встановлені технічні вимоги до оформлення статті?

 

Скільки журналів WoS, стільки і наборів вимог для публікації. Деякі можуть збігатися, а деякі – суперечити. Тому універсальної єдиної формули для оформлення наукових статей немає. Можна скористатися деякими рекомендаціями, які відповідають більшості журналів:

 

  1. Підготовка російськомовної та англомовної версії наукової статті.
  2. Додаток анотації на двох мовах.
  3. Наявність ключових слів в кількості 10-15 одиниць.
  4. Дотримання наукового стилю.
  5. Оформлення виносок з використанням функцій Microsoft Word.
  6. Дотримання обсягу від 14 до 26 сторінок.
  7. Наявність всіх структурних одиниць і їх зміст.
  8. Оформлення елементів візуалізації в режимі, який дозволяє форматування для безперешкодного переказу.

 

Метадані наукової статті повинні бути оформлені максимально повно, щоб включити головну інформацію про автора, його статус, контактах. Крім того, метадані включають відомості про грант, якщо він є.

 

Як дізнатися, чи входить журнал в базу Web of Science?

 

Для пошуку журналів, індексованих WoS, рекомендується використовувати офіційний сайт https://mjl.clarivate.com. Перелік періодичних збірників розташований на сторінці Master Journal List.

 

Є два способи пошуку – за назвою і по ISSN. Для цього вибирається база, яка цікавить, наприклад, Social Sciences Citation Index або Arts & Humanities Citation Index. Значно допомагає в пошуку систематизація та розподіл досліджень за напрямками.

 

Якщо потрібний журнал не знаходиться в базі WoS, цьому є 4 пояснення:

  1. Після актуалізації інформації журнал перестав індексуватися на цій платформі.
  2. Видання тільки подало заявку, і WoS ще не прийняв рішення по суті або ще не встиг внести свіжу інформацію.
  3. На комп’ютері не встановлено оновлення або персональні налаштування, тому з одного ПК інформація видна, а з іншого – ні.
  4. Має місце помилка або шахрайство. Журнали часто видають себе за тих, якими не є. В силу відсутності досвіду і прагнення заощадити автори втрапляють на пастки.

 

Доступ до WoS обмежений необхідністю підписки, після чого потрібен буде логін і IP установи, з яким укладено договір. Тому самостійно дізнатися інформацію на офіційному сайті без прив’язки до кафедри або установі, неможливо. Реєстрація як приватної особи обходиться занадто дорого і недоцільна.

 

Наукова стаття WoS завжди носить проблемний характер і містить аналіз поглядів різних вчених. Не будуть прийняті до публікації матеріали без критерію наукової значущості, унікальності, новаторства.

 

На сьогоднішній день існує безліч пропозицій посередництва і навчальних курсів. Однак якщо ви не хочете витрачати час, переплачувати, ризикувати, звертайтеся в компанію «Аспірантура». Ми виконуємо на замовлення будь-які види наукових робіт і маємо багаторічний досвід з написання, успішної публікації наукових статей WoS і Scopus і підвищенню цитування.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    60 + 5 =