Як правильно вибрати опонента з дисертації та яка вартість «подяки»?

1 767
Время чтения: 4 минуты

Зміст

Що таке опонування на захисті дисертації?

 

Обов’язковий етап захисту дисертації – опонування. Це публічно організовані дебати у вигляді обґрунтованих заперечень. Традиційно використовуються для виявлення спірних моментів у дослідженні та з’ясування недостатньо освітлених питань. Опоненти та наукові збори в опонувальних організаціях дозволяють автору здобути більше досвіду виступів за своєю темою, а також відшліфувати навички обговорення дисертації.

У широкому сенсі опонування необхідне для додаткового контролю за підготовкою дисертації до захисту

До опонентів з дисертації висуваються певні вимоги. Вони викладені у нормативних документах ВАК. В них зазначені кваліфікаційні характеристики, і навіть варіанти, що виключають конфлікти інтересів організацій і персон. Якість роботи опонентів оцінюється за рівнем відповідності відгуку формі, викладеної у нормативці.

 

Але не лише це важливо для дисертанта. Робота опонента не завжди оплачується радою із захисту. На жаль, це може зашкодити змісту відгуку. Щоб захист відбувся із гарантовано позитивним результатом, асистенту слід заздалегідь дізнатися про нюанси подібних ситуацій.

 

Хто такі опоненти з дисертації? Їх кількість та функції

 

Опонент з дисертації – особа, що офіційно призначається. Це кандидат чи доктор наук – спеціалісти у відповідній галузі. Призначається два опоненти, один з яких або обидва мають бути докторами наук.

 

До завдань опонентів входить детальне опрацювання тексту та матеріалів дисертації, з метою виявлення невідповідностей вимогам, неузгодженостей у структурі чи змісті. Відгук може бути виключно позитивним, також як і у негативному обов’язкова вказівка позитивних сторін роботи.

 

Вимоги до кваліфікаційних характеристик та досвіду опонентів:

  1. Один з них має право бути членом цієї ради із захисту або бути співробітником організації, в якій створена рада.
  2. Не очолюють вузи, не працюють у відділах, лабораторіях та на кафедрах, де працює здобувач.
  3. Не входять до експертних рад та атестаційних колегій.
  4. Не заперечують проти своєї участі в опонуванні.
  5. Мають великий досвід в аналізованій науковій галузі, що підтверджується публікаціями та власними розробками.
  6. Здатні критично та об’єктивно оцінити дисертацію, визначити її місце серед аналогічних робіт.
  7. Мають неупереджене ставлення до дисертанта та проводять всебічний аналіз його внеску до дослідження.

У переліку обмежень до призначення опонентів – посади та ситуації, в яких учений не може виступати у цій ролі

Хто може бути опонентом?

 

При всій різноманітності заборон на призначення, опонентами можуть стати вчені, які не працюють в одній організації та не мають конфліктів інтересів із претендентом. Не є науковими керівниками, консультантами, співавторами його робіт та не брали участі у дослідженні. У вчених, що активно опонують, також встановлено обмеження: не більше п’яти дисертацій на опонування протягом року.

 

Так коло опонентів, що призначаються, поступово звужується, проте виконати всі вимоги ВАК можливо. Призначений опонент повинен висловити свою письмову згоду та подати заяву із зазначенням:

  • наукового ступеня, звання;
  • спеціальності, де професійно представлений опонент;
  • місця роботи, посади;
  • списку публікацій відповідно до профілю спеціальності, що розглядається, не менше трьох.

 

Формально до обов’язків опонента входить розгляд дисертації, надання письмового відгуку до ради з захисту, у термін не менше ніж за 10 днів до її дати, особиста присутність та участь у засіданні ради.

У разі одного негативного відгуку дисертація приймається до захисту, якщо обидва негативні – знімається з захисту

Як запросити вченого бути опонентом?

 

У процесі підготовки до захисту перед дисертантом постає питання запрошення опонента та оплати його роботи. Адже це колосальна праця – вивчити дослідження та дати оцінку. Згідно з нормативними вимогами, всі витрати, пов’язані з роботою опонентів, бере на себе раду із захисту. Але насправді переважно витратами доводиться займатися претенденту.

 

Авторитет та зв’язки наукового керівника з дисертації грають на руку аспірантові. Научрук може зняти багато проблем, оскільки сам нерідко виступає у ролі дружнього чи нейтрального опонента у своїх колег. При цьому «зворотне» опонування розглядається як послуга у відповідь.

 

Думки ради та наукового керівника можуть не співпадати, і кандидатурою на опонування виявиться небажана чи малознайома постать. Розташувати вченого до своєї роботи і себе, як автора, – завдання непросте. Як показує практика, навіть якщо опонента призначено «ззовні», рекомендується ввічливо «запросити» його на цю роль. Для цього обов’язковою є особиста зустріч для знайомства, передачі екземпляра дисертації, автореферату та обговорення деталей.

 

Як і скільки оплачується «подяка» опонентам із дисертації?

 

Обговоренню підлягає винагорода за опонування як за масштабну і непросту працю. Оскільки офіційна оплата часто не відповідає витраченим ресурсам, або зовсім відсутня. Делікатне питання лежить у площині формату винагороди – гонорар у фіксованій сумі, цінний подарунок у різних варіантах або рівнозначна послуга. Багато хто вважає за краще приймати як оплату обумовлену суму грошей. Як універсальний еквівалент витрачених зусиль.

За діючими «розцінками» опонування докторської коштує 300-500$, вилка по кандидатській становить 200-300$

При досягненні домовленостей форму відгуку і формулювання висновків зазвичай повністю складає здобувач. Як людина, найкраще знайома з позитивними сторонами власного дослідження.

 

А можна без «подяки» та чим це загрожує?

 

Технічно без «подяк» можна обійтися, вчені з моральними принципами іноді трапляються. Також як претенденти, які очікують простого дотримання порядку, встановленого законодавчо. Але захист дисертації неможливо прирівняти до звичайного навчального процесу, де все підпорядковується розкладу, а до сесії чи захисту дипломної роботи досить добре підготуватися.

 

У науковому світі дуже багато тримається на «правильних» домовленостях та особистих знайомствах. Так само як негативні моменти виникають через неприязнь, колишні непорозуміння та затяжні конфлікти.

 

«Неоплачений» опонент, на жаль, здатний звести нанівець зусилля дисертанта та занапастити назавжди мрію про вчений ступінь. Він може написати негативний відгук і не з’явитися на захист з «поважної причини». У такому разі дата захисту переноситься. Але якщо історія повториться, то затягування термінами згубно відбивається на цінності дисертації. Її результати з часом втрачають актуальність, а термін попередньої експертизи чи інших документів виходить.

Вибір опонентів і взаємодія з ними схожі на дипломатичні раунди, в яких важливо не помилитися в моделі поведінки. У процесі захисту доленосну роль грають майже всі учасники. Винагорода або відшкодування витрат потрібне не тільки при організації опонування, а й інших запропонованих процедур. Товстий гаманець, терпіння і, певною мірою, удачливість складають головний арсенал дисертанта на шляху до заповітної «корочки» з вченим ступенем. А потім уже – якість самої дисертації.

 

Щоб наукова праця була на гідному рівні та не викликала сумнівів у опонентів, рекомендуємо замовити дисертацію у компанії «Аспірантура». Наш авторський колектив – це люди, які пройшли всі кола пекла отримання заповітної скоринки та захисту дисертації. Тому не з чуток знають, на що потрібно звертати особливу увагу при підготовці такої важливої ​​наукової праці.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    56 + 8 =