Як вченому знайти свої публікації в Scopus?

862
Время чтения: 4 минуты

Зміст

 

Десятки тисяч користувачів з усього світу щодня звертаються до наукометричної бази Scopus. З огляду на величезний обсяг інформації на платформі, пошук потрібної статті зажадає деяких навичок. Незважаючи на досить просту навігацію, навіть самі автори стикаються з проблемами, коли шукають свої ж матеріали. Чому? Ця стаття допоможе вченому розібратися, як знайти власну публікацію.

 

Що потрібно знати про «Scopus Preview»?

 

З моменту першої публікації в Скопус зареєстрованому автору автоматично формується домашня сторінка. Через неї відкривається доступ до документів в базі Scopus Preview. Алгоритм роботи з профілем автора досить зрозумілий:

 

поиск 1

 

  1. Зайдіть на офіційну сторінку сайту.
  2. Ведіть свої дані і виберіть з переліку потрібний варіант – так відкривається вхід в особистий кабінет.
  3. Використовуйте опцію Refine, якщо є необхідність уточнити дані про видання або автора.
  4. Проведіть фільтрацію даних за такими критеріями, як назва країни, місце роботи, назву журналу.
  5. Перейдіть в особистий профіль, натиснувши на персональний номер ID. На сторінці висвітиться актуальна інформація щодо областей науки, в яких використовується матеріал, про кількість цитувань, а також список публікацій та інші елементу візуалізації профілю. Він представлений у вигляді списку ваших, тобто авторських, документів – натискайте на потрібний пункт і користуйтеся.

 

Пошук в Scopus потрібно заповнювати англійською мовою, оскільки це основна мова бази. Помилка навіть в одній букві не дозволить знайти шукане. Тому важлива максимальна точність і уважність

 

Як шукати потрібний матеріал у Scopus?

 

Сервіс Scopus Preview відрізняється наявністю великої кількості фільтрів. Пошук може здійснюватися по автору, установі або в розширеному форматі, наприклад, за ключовими словами, варіації документа, році розміщення, альтернативним термінам. Дужки в назві завжди повинні замінюватися пробілами.

 

publication_search2

 

Послідовність пошуку така:

  1. Вибираєте комбінацію «Search» – «Documents» – «Article title» і вводите назву документа.
  2. Знаходьте свою роботу серед добірки статей, яка висвітиться. Передбачена зручна опція – збереження пошукового запиту, щоб наступного разу скористатися ним же без витрат часу.
  3. Використовуйте «Author search» для пошуку документів, які посилаються на певну публікацію.
  4. Переходьте на сторінку з повним описом матеріалу по конкретному автору.

 

Для пошуку журналів передбачена опція переходу до потрібного видання, де можна подивитися головні відомості і статті, які входять до нього.

 

Один із секретів успішного пошуку – вказівка ​​запитуваної теми в подвійних лапках. Так програма розпізнає фразу як цілісну, а не сприйматиме просто окремі слова

 

Які особливості пошуку в Скопус?

 

Ця наукометрична база вважається однією з найпростіших в навігації. Є три варіанти пошуку:

  1. За ідентифікуючими даними автора – авторським профілем. Все дуже просто, якщо правильно ввести прізвище та ім’я або інші дані. Ще одним пошуковим критерієм може стати номер ORCID. Є кнопка редагування, яка дозволяє швидко змінити запит. Для вітчизняних вчених проблема пошуку часто викликана специфікою транслітерації, тобто, букви і склади англійською можуть інтерпретуватися інакше.
  2. За даними організації – Affiliation. Пошук здійснюється за назвою установи. Роботи групуються не по авторам, а за юридичною особою. Такий критерій дозволяє отримати точні дані за активністю публікацій в конкретному університеті або іншої організації.
  3. За додатковими критеріями – Advanced. Розширений пошук дозволяє звузити шуканий матеріал, наприклад, ввести обмеження за періодом (за замовчуванням стоїть один тиждень), списку документів, ключовим словам. Крім того, передбачена опція аналізу документа – відкривається додаткова інформація про публікації.

 

Переходячи по посиланню при запиті Scopus відразу відкривається головна сторінка з опцією пошуку. Тобто, приступити до процесу не складе труднощів. Ще один важливий аспект: на сторінці можна зберегти посилання на історію пошуку. Це дуже зручно, оскільки в наступний раз не доведеться витрачати час на вбивання критеріїв і моніторинг результату. Таким чином, легко відстежуються маршрути минулих пошуків на сайті.

 

Пам’ятайте, дані, що експортуються за запитами, обмежені за кількістю у видачі. Наприклад, якщо використовується така опція як E-mail максимальне значення вивантаження – 200, якщо Export – не більше 2000. При перевищенні ліміту здійснюється поетапне вивантаження. Тобто, якщо в першій партії пунктів немає потрібного матеріалу, перевірте, може перевищено ліміт і варто продовжити пошуки.

 

Пошукова система Скопус передбачає можливість налаштування повідомлень для надходження свіжої інформації про оновлення через RSS або на електронну пошту

 

Як спростити завдання пошуку?

 

Для спрощення завдання скористайтеся підбіркою корисних Лайфхаків і рекомендацій. В першу чергу запам’ятайте, якщо матеріали розміщені в одному і тому ж журналі, це зовсім не означає, що вони одночасно проіндексовані. На процедуру може знадобитися кілька місяців. Тому не поспішайте робити поспішні висновки і повторіть пошук через деякий час.

 

Поради щодо вдосконалення:

  • ретельно перевіряйте профіль на помилки, орфографічні помилки, неточності;
  • забезпечте грамотний академічний переклад, звіряйте відповідність кожної літери прізвища та інших ідентифікуючих даних;
  • введіть ім’я, прізвище та ім’я-по батькові в суворій послідовності – перестановка слів місцями ускладнить пошук або навіть призведе до відсутності результатів;
  • пропускайте прості слова і прийменники;
  • будьте обережні з пробілами: написання декількох слів поспіль з пробілами може розцінюватися програмою як помилка;
  • оформляйте пошукові формулювання дужками у вигляді фігур замість традиційних лапок – так забезпечується більш конкретна відповідь на питання;
  • використовуйте оновлені, останні версії інтернет-браузерів – так робота пошукової системи буде більш коректною.

 

Однією з проблем пошуку є високий рівень нерелевантності результатів. Це пояснюється великою кількістю матеріалу. Чим точніше і докладніше введені критерії пошуку, тим точніше буде перелік варіантів за запитом.

 

У Скопус часто проводяться списки журналів, а не тільки статей. Чому? По-перше, це потрібно, щоб упевнитися в достовірності і реальності видання. Останнім часом поширені хижацькі журнали і видання-шахраї, які видають себе за тих, ким насправді не є. Найпростіший спосіб знайти журнал – скористатися можливостями Scientific Journal Rankings і відповідними фільтрами.

 

Вченому буває дуже непросто знайти свою роботу в Scopus, в тому числі із-за мовного бар’єру. Якщо вам потрібен доступ до бази, в компанії «Аспірантура» є все підписки. Ми готуємо публікації Scopus  «під ключ», пишемо на замовлення всі види наукових робіт, надаємо консультаційну та практичну допомогу.  Досвід і професіоналізм нашої команди дозволяє вирішити будь-які завдання.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    85 + 9 =