Яка кількість публікацій потрібна для звання професор?

309
Время чтения: 3 минуты

Зміст

Наукові та педагогічні співробітники подібно до будь-яких інших також можуть просуватися кар’єрними сходами. Серед звань і ступенів, які вони можуть отримати, слід зазначити таку, як професор. А про те, який учений і за яких умов може отримати це звання, ми розповімо далі у статті.

 

Які вимоги в Україні у 2023 році для отримання звання професора?

Серед очевидних вимог для досягнення звання професор слід зазначити працевлаштування у вищому навчальному закладі, навіть якщо його основна спеціалізація – це післядипломна підготовка.

Звання професор досягається з урахуванням таких вимог:

  1. Наявність наукового ступеня лише на рівні «доктор наук»;
  2. Раніше претенденту було надано звання «доцент» або «старший науковий співробітник»;
  3. Досвід роботи протягом понад п’ятнадцяти років у ВНЗ на посаді старшого викладача, а також близько року досвіду роботи на одній кафедрі на посаді доцента;
  4. Наявність сертифіката про проходження мовних курсів та знання будь-якої іноземної мови на рівні не меншому, ніж B2 (підійде диплом про вищу освіту в тому числі);
  5. Наявність підтверджуючих документів про те, що людина, яка претендує на звання професора, проходила навчання або стажування за кордоном, брала участь у конференціях та закладах, що входять до складу Організації економічного співробітництва Європейського Союзу;
  6. Наявність опублікованих статей та публікацій після захисту дисертації, які необхідно розміщувати у наукових та методичних журналах, що рецензуються спеціальними виданнями;
  7. Наявність підтвердження з боку кафедри про те, що кандидат займається викладанням у рамках кафедри державною мовою.

Щоб отримати нове звання, необхідно пройти через наукову  раду. На ній колегіально приймається рішення щодо того, чи можна надати кандидату нове звання. Відбувається оцінка відповідності та виконання всіх критеріїв, серед яких необхідно відзначити щонайменше шість голосів «за» з боку навчального закладу, в якому викладає кандидат.

Враховуються лише голоси фахівців, що працюють у тій же галузі, що й кандидат, і при цьому вони повинні мати звання не нижче доктора наук, доктора філософії чи професора.

За результатами перевірки та аналізу виноситься відповідне рішення. При цьому воно не вважатиметься офіційним і не набуде чинності без підтвердження та схвалення з боку Міністерства науки та освіти. При цьому кандидат на звання має отримати щонайменше три чверті голосів під час таємного голосування. За результатами голосування виноситься вердикт, вчений отримує атестат від МОН, який підтверджує його професійну кваліфікацію та покращує його оплату праці у ВНЗ, в якому він працює.

 

Кількість публікацій для професора

Згідно з правилами, опублікованими Міністерством науки та освіти, науковий та науково-педагогічний співробітник має опублікувати щонайменше десять статей та публікацій англійською мовою. Враховуються виключно тексти, які були включені до наукових баз таких журналів, WoS та Scopus.

Для того, щоб публікацію було зараховано, необхідно також, щоб вона мала ISSN-номер, підтвердження про присвоєння якого має розміщуватися на сервісі Міжнародного центру реєстрації періодики.

Цей номер не є обов’язковим для тих кандидатів на звання професора, які мають посвідчення інваліда першої групи.

Чи є звання вище за професора?

Професор – це останнє наукове звання, яке можна отримати в результаті проведення досліджень та тривалого викладання на кафедрі. Воно є наступним після доцента і відрізняється наявністю великих доплат у ВНЗ.

Необхідно зазначити, що звання викладача чи старшого викладача, а також декана, ректора, завідувача кафедри не належать до наукових ступенів. Вони розглядаються Міністерством науки та освіти як трудова посада, а тому в університетах можна зустріти ректора у званні доцента, професора чи навіть кандидата наук.

Шлях до здобуття вченим нового ступеня та звання досить складний і тернистий. При цьому важливо мати не лише достатню кількість років досвіду та викладання, а й публікації в закордонних виданнях, які підтверджені в реєстрі. А якщо вам потрібна допомога з останнім – компанія «Aspirantura» готова допомогти опублікувати наукову статтю у провідних світових журналах!

 

  • Яка кількість публікацій потрібна для звання професор?

Для отримання професорського звання необхідно опублікувати щонайменше 10 статей.

  • Які публікації враховуються для отримання звання професора?

Під час перевірки враховуються лише статті англійською мовою, які були розміщені на ресурсах WoS та Scopus.

  • Чи можна стати професором без знання іноземної мови?

Серед вимог, які обов’язкові до виконання, якщо ви хочете просунутися науковою драбиною – наявність сертифіката про знання будь-якої іноземної мови.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    55 + 2 =