Чи можна змінити тему дисертації в аспірантурі?

561
Время чтения: 3 минуты

Зміст

Вступаючи в докторантуру або аспірантуру, людина може відразу не усвідомлювати, з якими труднощами вона зіткнеться в процесі написання наукової роботи, за роки навчання все може змінитися, і обрана тема буде неактуальною або ж просто в процесі дослідження інтерес вичерпається і далі проводити дослідження у вибраному напрямі не захочеться. Якщо це відбувається, то у будь-якому випадку виникне необхідність заміни теми дисертації – інакше довести розпочату справу до кінця буде складно, якщо не сказати неможливо. У тому, щоб змінити тему дисертаційного дослідження, немає нічого ганебного, проте по можливості краще до цього не доводити і вже точно не зловживати даною можливістю.

 

Хто може змінити тему дисертації (аспіранти, докторанти)?

Заміна та коригування теми наукового дослідження доступна як аспірантам, так і докторантам. Проте є кілька нюансів. Щоб вийти на захист необхідно мати публікації, пов’язані з темою дослідження – якщо ви зміните тематику кардинально, то доведеться заново працювати над статтями для публікації в журналах категорії “Б” і не тільки. А це – зайвий час, нерви та гроші. З цієї причини слід бути обережними при затвердженні теми, особливо це стосується майбутніх докторів наук.

Щоб полегшити собі життя та успішно просуватися кар’єрними сходами, майбутнім докторам бажано затверджувати тему докторської, яка тісно пов’язана з їхньою кандидатською – і публікації вже будуть, і напрацювання, які можна використати, і вникати заново в якийсь напрямок не буде потреби.

Які можуть бути причини зміни теми дисертації наукової роботи?

Щоб обрана тема дисертації була скоригована, вчений повинен зіткнутися з будь-якою з труднощів:

  • відсутність відповідної літератури для написання роботи;
  • межовість теми. Це має місце тоді, коли тема межує з кількома напрямами одночасно і на етапі її затвердження людина не мала про це уявлення;
  • неможливість проведення потрібних експериментів для підтвердження, перевірки чи спростування будь-яких показників. Причина може бути у складності роботи, специфічності проведення дослідів тощо.

 

Як аспіранту коригувати тему наукової роботи у процесі її написання?

Що коригування теми, що повна її заміна, передбачають проходження аналогічних етапів. Зазвичай він такий:

  • необхідно вирішити питання зі своїм науковим керівником. Науковий керівник повинен підготувати документ, у якому буде відображено обґрунтування доцільності зміни чи коригування обраної тематики дослідження. Зміст узгоджується із завідувачем кафедри, на якій аспірант або докторант пише роботу. Також необхідно врегулювати питання із завідувачем відділу докторантури та аспірантури;
  • складання протоколу на засіданні кафедри за наслідками розгляду підготовленого документа. Виписку з протоколу необхідно надати Вченій раді. До неї треба буде додати клопотання про зміну чи внесення змін до теми;
  • подання пакету документів (заява претендента, документ від наукового керівника, клопотання, протокол, який підготувала кафедра) подається до відділу аспірантури. Він передає все до Вченої ради ВНЗ.

Після того, як рішення буде прийнято (зазвичай відмови не практикують), змінена назва вноситься до індивідуального плану роботи здобувача наукового ступеня.

 

Наслідки зміни теми дисертації

Після того як все залишиться позаду та зміна теми буде виконана, необхідно буде заново пройти етапи складання плану, обґрунтування актуальності обраної теми дисертації, підбір літератури тощо.

Також радимо переглянути свої статті, опубліковані за період навчання. Може бути таке, що з новою темою вони не будуть близькими і, відповідно, не враховуватимуться у спільній “скарбничці” публікацій (а кількість статей, які потрібні для здобуття наукового ступеня, визначається на рівні міністерства та постанов Кабінету Міністрів України).

Не варто переживати, що дисертація, в якій змінювалася тема або в якій її було відкориговано, створить проблеми на захисті. Для членів спеціалізованої ради цей момент зовсім не важливий – головне, щоб робота являла собою цінну працю, яка відрізняється: науковою новизною, має практичну та теоретичну значимість, правильністю оформлення, відсутністю плагіату у всіх його варіаціях, унікальністю тощо.

 

Якщо пов’язати своє життя з наукою хочеться, але робота викликає жах, на неї не вистачає часу або просто відвідування бібліотек здається чимось дуже нудним, то можна замовити кандидатську дисертацію в компанії “Аспірантура”. Фахівці компанії обов’язково продумають текст до найдрібніших деталей та перевірять його за всіма можливими сервісами для того, щоб науковий керівник залишився задоволеним результатом. У нас ви можете замовити наукову роботу з культурології, літератури, юриспруденції, філософії, педагогіки, психології, педагогіки, логістики, маркетингу та інших спеціальностей. Крім широкого вибору спеціальностей та бездоганної якості підготовки робіт ми можемо похвалитися також приємними цінами на всі види послуг (у нас можна замовити також тези на конференцію, публікації Скопус та багато іншого) та дотримання обумовлених термінів.

 

  • Скільки займає процедура заміни чи коригування теми?

Зазвичай на це потрібно 1-2 місяці (Вчена рада зазвичай збирається раз на місяць, а кафедра збирається на засідання приблизно раз на тиждень-два).

  • Чи важко писати дисертацію?

Підготовка наукової роботи такого рівня – завдання складне, тому на його написання приділяється кілька років. Звичайно, тут все індивідуально і залежить від спеціальності, обраної теми дослідження та кількості часу, яку вчений готовий відводити на написання роботи щодня.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    81 + 5 =