Публікація у зарубіжному науковому журналі – що та як?

583
Время чтения: 3 минуты

Зміст

У науковому світі не вигадали дієвішого способу привернути увагу до порушеної автором проблеми дослідження, ніж опублікувати статтю в авторитетному міжнародному виданні. WoS і Scopus традиційно вважаються провідними наукометричними базами світу. Публікації у них – досягнення та перспективи вчених.

 

Хто зацікавлений у публікаціях?

 

Зарубіжні публікації необхідні молодим вченим, які починають шлях становлення та шукають однодумців, претендентів на підготовку до захисту дисертацій, професорсько-викладацькому складу для просування кар’єрними сходами та отримання нових вчених знань. Зацікавлені у закордонних публікаціях претенденти на гранти та науковці, які шукають фінансову підтримку та спонсорство для своїх проектів. Такі наукові статті є новим етапом у розширенні поля наукової діяльності. Такий спосіб вважається одним із найдієвіших для підвищення індексу цитованості власних статей.

 

Однак не варто обмежуватися лише вигодами для автора, підвищенням його кваліфікації та покращенням статусу. Міжнародні журнали також зацікавлені у якісному контенті. Тому така зацікавленість взаємна. Цим пояснюється складність вимог до публікацій. Так забезпечується якість.

На сьогоднішній день у наукометричній базі Скопус індексується трохи більше 131 журналу, переважно четвертого та третього квартилю.

Як підготувати статтю до публікації?

 

Є кілька параметрів, на які потрібно звернути основну увагу при аналізі та оцінці статті на відповідність до конкретного журналу:

  • обсяг статті;
  • кількість та оформлення джерел;
  • відповідність теми та змісту;
  • відповідність теми та профілю журналу;
  • достатній рівень унікальності – 85% та вище;
  • відсутність плагіату та самоплагітату – до 5%;
  • грамотне цитування у допустимому обсязі – до 25%;
  • достовірність та актуальність бібліографічного списку;
  • грамотний академічний переклад;
  • дотримання структури, наявність ключових слів та анотації.

 

Рукописи перевіряються на зрозумілість та чіткість графічних матеріалів, систематизованість, дотримання наукового академічного стилю. Підлягає оцінці назва, наявність авторського резюме та ключових слів. Самоцитування у міжнародних публікаціях має бути зведене до мінімуму. Найкраще – якщо зовсім виключено чи використано лише там, де виправдано.

 

Правила вибору журналу для міжнародної публікації

 

Перше, на що потрібно звернути увагу, – індексування журналу на поточну дату. Список авторитетних видань міжнародних баз регулярно оновлюється, і багато позицій змінюються. Це пояснюється строгими вимогами до відповідності.

 

Що треба знати?

  1. Тематика публікації та профіль видання мають відповідати. Так, редакційна комісія та рецензенти можуть оцінити значущість наукової праці та той факт, наскільки підходить контент концепції видання.
  2. Зупиняти вибір потрібно на журналах, які максимально опублікують конкретну статтю. Тут не потрібно орієнтуватися лише на ілюзії та мрії, важливо реально оцінювати ситуацію та потенційні можливості статті.
  3. Має значення періодичність виходу журналу. Що рідше – то менше шансів на публікацію. Очевидно, якщо публікації виходять раз на місяць чи раз на рік, ніхто не підлаштовуватиметься під потреби конкретного автора.
  4. Чим вище імпакт-фактор журналу, тим вищий рівень цитованості статті. Зв’язок прямий, і цим пояснюється зацікавленість у закордонній публікації. При цьому, що вищий імпакт-фактор і квартиль журналу, то суворіше вимоги до публікації.
  5. Зарубіжні публікації мають свою вартість. Безкоштовно опублікуватись у Scopus, WoS фактично неможливо. Дешеві розцінки, набагато нижчі від середньоринкової вартості, повинні насторожувати. Вартість розміщення статті варіюється від кількох сотень до кількох тисяч доларів.

Ще один аспект, на який важливо звернути увагу – репутація та історія журналу. Повинне викликати сумнів відсутність відгуків та інформації. Важливою є публікаційна активність та редакційна політика, що проводиться. Якщо є лише назва у списку, але більше ніякої інформації – краще такі журнали не вибирати.

Журнали now name можуть свідчити про нелегальність та шахрайство видань. Журнали-хижаки активно охоплюють аудиторію із метою наживи.

Як оформити наукову статтю?

 

Головний орієнтир – вимоги конкретного журналу. Їх потрібно дізнаватися лише на офіційних сайтах видань. Перевірити журнал можна на ресурсі SJR. Тут є інформація про квартиль, ISSN, імпакт-фактор та інша інформація, що дозволяє сформувати враження про журнал. Редакція вказує, у якому форматі можна надіслати рукопис в електронному та/або паперовому вигляді. Є обмеження щодо форматування, наприклад, заборона на подвійні колонки, автоматичну нумерацію параграфом та автоматичне перенесення слів.

 

Є окремі вимоги щодо оформлення цитувань. Перше правило: не можна вказувати у списку літератури джерела, на які немає посилань у самому тексті, і навпаки, не оформлюються виноски та не згадуються автори та роботи, які не винесені до бібліографічного списку. Оформлення передбачає чітку структуру, включаючи анотацію та ключові слова. Відсутність хоча б одного структурного елемента стає причиною доопрацювання або відхилення заявок. Важливим є грамотний академічний переклад.

До кожної наукової статті готується супровідний лист. Він не повинен дублювати наукову працю. Це джерело інформації про автора, залучених до дослідження осіб, контактних даних.

Компанія «Аспірантура» пропонує підготувати на замовлення наукові статті для зарубіжних публікацій, у тому числі журналів, що рецензуються Scopus, WoS. Ми надаємо допомогу у переговорах з редакціями, забезпечуємо академічний переклад та всі супутні послуги.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    51 + 2 =