Як робити аналітичний огляд у дисертації?

3 311
Время чтения: 2 минуты

Зміст

Дослідницька робота оцінюється з урахуванням аналітичного огляду. Цій категорії часто приділяють недостатню увагу, роблячи акцент лише на якості та унікальності. А дарма. Критика може бути не тільки позитивною, а й негативною. Тому важливо підготуватися до об’єктивного погляду із боку.

 

Що таке аналітичний огляд?

 

Аналітичний огляд є офіційним документом, у якому аналізується безпосередньо взята наукова робота. Найчастіше аналіз здійснюється щодо інформаційних джерел, які сформували доказову основу гіпотези. За допомогою такого огляду вивчаються правила, концепції, теорії та норми, що сформували дослідження. Тобто аналізується, наскільки якісною є «сировина» для наукової праці. Саме джерела інформації можуть сказати про автора та його підхід набагато більше, ніж результати.

 

Автор аналітичного огляду ретельно вивчає, що саме хотів сказати вчений своєю працею, якого алгоритму дій слідував, які передумови ним керували, що було використано і зроблено. Аналіз показує, наскільки дослідник повно та об’єктивно розкрив тему та вирішив питання.

 

Які функції виконує огляд?

 

Суть аналітичного огляду розкривається через його функції:

  1. Відобразити, якою мірою вивчене і вирішене питання.
  2. Підкреслити, наскільки обрана тема є актуальною.
  3. Визначити, яким чином діяв автор та що ним керувало.
  4. Дослідити першоджерела та інші матеріали, використані автором для основи дослідження.

 

Насправді аналітичний огляд можна назвати об’єктивним поглядом із боку. З його допомогою верифікуються результати та висновки, робиться висновок про значущість та важливість обраної теми, виявляються застосовані методи дослідження.

 

Аналітичний огляд виконує інформаційну функцію – консолідує відомості та служить орієнтиром у потоці матеріалів дослідження. Одночасно це глибока об’єктивна оцінка концепцій та проблем, що розглядаються автором. Огляд служить джерелом узагальнення інформації з конкретної теми, тобто виконує інтегруючу і концентруючу функцію, полегшуючи пошук джерел.

Аналітичний огляд складається з урахуванням розробленого плану. Кількість розділів – щонайменше 2.

Які категорії аналітичних оглядів?

 

Залежно від змісту та призначення аналітичні огляди бувають декількох видів:

  1. Щорічні огляди. У таких документах знаходить відображення сукупність відомостей про наукові досягнення у вітчизняному та зарубіжному сегменті у контексті вирішення конкретної поставленої проблеми. Ці огляди необхідні, щоб своєчасно коригувати дослідження.
  2. Кон’юнктурні огляди. Це огляди з короткими інформаційними відомостями щодо певних векторів досліджуваного питання. У таких оглядах характеризується загальний стан галузі, наводиться опис інноваційних досягнень.
  3. Прогностичні огляди. Документи містять оцінку загального стану напряму, обраного для дослідження, а також його перспективи та шляхи розвитку. В огляді аргументовано відображається стан сучасних проблем, прогнозуються темпи та динаміка їх розвитку.
  4. Підсумкові огляди. Це документ, у якому проводиться оцінка питання щодо базових характеристик дослідницького рівня, що вже досягнуто. Такі огляди підсумовують певний обсяг роботи, виконаний за певний інтервал часу.
  5. Обґрунтуючі огляди. Їх зміст включає оцінку стану наукової праці та аргументи на користь необхідності подальшого дослідження такого питання для пошуку альтернативних способів вирішення проблеми.

Головна мета аналітичного огляду – встановити, наскільки практично застосовні отримані результати і використовувані методики.

Які вимоги до оформлення?

 

У кожного огляду має бути структура. Вона складається з п’яти елементів: титульна сторінка, назва, основний текст або аналіз, висновки, бібліографічний список. За бажанням та при необхідності можуть використовуватися програми. Інформація в огляді може викладатися хронологічним способом, тобто в міру того, як розвивалися події в теорії, та логічним способом, що передбачає подачу матеріалу в тій черговості, в якій автор досліджував питання.

 

Оформлення – друковані листи А4, наявність розділів та розділів, наскрізна нумерація. Використовується шрифт TimesNewRoman, 14 розмір, інтервал півтора, чорний колір. При включенні цитати чи запозичення важливо оформити посилання першоджерело.

 

Якщо вам потрібно підготувати аналітичний огляд та написати наукову статтю, дисертацію, тези, звертайтесь до компанії «Аспірантура». Наші автори володіють такою навичкою досконало.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    74 + 7 =