Аспірантура в Україні 2020 року

432
Время чтения: 4 минуты

Зміст

 

У 2020 році державне замовлення на аспірантуру в Україні склало 4288 місць. Реальний попит на освіту такого формату в кілька разів вище. ВНЗ, звичайно ж, пропонують варіанти і дають можливість надходити навіть в умовах карантину. Чому аспірантура затребувана і що вона дає?  Давайте розберемося.

 

Для чого потрібна аспірантура?

 

Як і в будь-якій сфері, в освітньому процесі є своя «лінія сходження на олімп». Якщо брати за найвищу точку ступінь доктора наук, аспірантура є середньою ланкою в градації.

 

Як прописав законодавець – це третій навчально-науковий рівень вищої освіти України. Він слідує після бакалаврату та магістратури. Які ж мотиви вступу?

 

Відповідно до порядку, затвердженого наказом міністерства № 261 від 2016 року аспірантура – це спосіб підготовки здобувачів кандидатського ступеня (доктора філософії).

 

Шляхом нескладних обчислень стає зрозуміло, що випускників аспірантури в рази більше, ніж кандидатів наук. У когось не вийшло, а хтось спочатку надходив з іншою метою:

 

  • поліпшити якість освіти;
  • відстрочити самостійну трудову діяльність і визначитися в житті;
  • отримати академ. відпустку для виховання дитини;
  • виправдати очікування батьків / партнера;
  • для «галочки».

 

Кожен з цих варіантів викликає питання по частині доцільності. Однак, крім версій про витрату чужих грошей і просиджування штанів, багато дійсно черпають досвід навчання, паралельно працюючи і вибудовуючи перспективи розвитку.

 

Навчання на будь-який аспірантурі в Україні як очної, так і заочної форми, триває чотири роки.

 

Ціна питання або скільки коштує навчання в аспірантурі?

 

Аспірантура – недешеве задоволення. У 2020 році ВНЗ нашої країни показують, що бюджетних місць не так вже й багато, і більшість з них припадають на очну форму. На прикладі міста Києва в поточному році можна спостерігати такий обсяг підготовки кадрів за кошти бюджетного фінансування:

 

  • Києво-Могилянська академія – 29 місць (з них найбільша кількість – по 4 місця – на спеціальності біологія та історія, і археологія);
  • Національний університет біоресурсів і природокористування – 99 позицій;
  • Київський національний університет культури і мистецтв – 19 місць;
  • Київський національний університет імені Тараса Шевченка – 119 пунктів;
  • Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського – 252 місця.

 

Вартість навчання за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб, тобто на контрактній основі, варіюється в залежності від ВНЗ і регіону. Наведемо кілька прикладів:

  1. В інституті народної освіти ОНУ ім. Мечникова 4 роки навчання на аспірантурі обійдеться в 9 тисяч доларів;
  2. У Київському політехнічному інституті імені І. Сікорського за весь період доведеться віддати 118 тисяч гривень;
  3. У Національному університеті харчових технологій в залежності від спеціалізації аспіранти оплатять від 57 тисяч до 186 тисяч гривень за 4 роки;
  4. В Одеському національному політехнічному університеті аспіранти-претенденти ступеня доктора філософії оплачують 17 251 гривні щорічно;
  5. У Харківському політехнічному інституті рік навчання в аспірантурі становить 23 355 гривень.

 

Розмір стипендії в українських аспірантурах варіюється від 1975 до 3325 гривень на місяць. Звичайно ж, це стосується тільки очних форм навчання і аспірантів з високим рейтингом.  За особливі заслуги може присуджуватися академічна президентська стипендія.

 

Порядок і умови вступу до аспірантури

 

В аспірантуру на конкурсній основі надходять особи, у яких вже є вища освіта ступеня магістра.  Допуск до вступних іспитів можливий, якщо своєчасно подані всі необхідні документи. Їх перелік встановлюється правилами прийому конкретного навчального закладу. Він завжди включає:

 

  • заяву вступника, складену у встановленій формі;
  • копія диплома із зазначенням одержаної спеціальності або кваліфікації;
  • документи, що підтверджують інвалідність (за необхідності).

 

Додатково може знадобитися:

  • автобіографія;
  • перелік опублікованих наукових праць і оприлюднених винаходів;
  • копія паспорта та ідентифікаційного коду;
  • особистий листок з відділу кадрів;
  • фотографії;
  • копія військового квитка.

 

Передбачене складання вступного екзамену за фахом і з іноземної мови в обсязі, що відповідає рівню В2. Залежно від ВНЗ і внутрішньої політики додатково передбачаються інші форми – співбесіди, презентації, іспити.

 

Кожне вступне випробування оцінюється за бальною системою. Кожен навчальний заклад встановлює свої правила підрахунку і прохідний мінімум. Якщо майбутній аспірант надходить на наступну ступінь не за основним фахом, можуть встановлюватися додаткові іспити.

 

Важливо! Результати оцінювання для вступу до аспірантури дійсні протягом одного року.

 

Перевірку на готовність до аспірантури проводить предметна комісія. Як правило, вона складається з 3-5 осіб, включаючи докторів філософії і докторів наук, чия спеціалізація відповідає освітньо-науковій програмі. Склад затверджується керівником установи вищої освіти.

 

Рішення приймальної комісії про зарахування опубліковується і затверджується на рівні вищого керівництва ВНЗ. Наступний крок (часом доленосний для аспіранта) – призначення наукового керівника з числа наукових або науково-педагогічних працівників. Для цього видається окремий наказ.

 

Аспірантура за кордоном

 

Українським студентам відкриваються перспективи вступу до аспірантури за кордоном.  Це зробити складніше і дорожче, ніж в Україні, але реально. Було б бажання. З початком інтеграції в європейську освітню систему з 2016 року ми перейшли в формат доктора філософії замість кандидата наук – це абсолютно відповідає світовому формату.

 

Традиційно лідерами Європи з питань освітньої програми є англійські та німецькі ВНЗ. Відень привабливий як найкраще місто для студентів. Польща і Чехія максимально гостинні для українців за територіальним розташуванням, вартістю і мовним бар’єрам.

 

Привабливими вважаються навчальні заклади Фінляндії і Канади. Вибір залежить від уподобань і можливостей аспіранта. Схеми надходження різняться в залежності від країни і конкретного ВНЗ.  Але умовно процес можна розділити на такі етапи:

 

  • подача заяви (в дистанційному режимі);
  • звернення до посольства для підтвердження доходів. У кожній країні свій мінімальний ліміт доступу – ніхто не хоче прихистити утриманців;
  • вирішення питання з біометричним паспортом, надання в ОВІР довідки;
  • оплата медичної страховки в країні, де планується навчання. В середньому сума становить 100 доларів на рік;
  • оформлення візи – може знадобитися від двох до 4 місяців.

 

У який би навчальний заклад країни і світу ви не надійшли, компанія «Аспірантура» завжди залишається головним помічників в освіті на будь-якому етапі. Ми знаємо, як підготувати зразкові аспірантські роботи, пишемо дисертації на замовлення, гарантуємо допомогу і супровід до захисту. Перетворіть ваші мрії в цілі і дійте!

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    56 + 9 =