Квартиль та імпакт-фактор журналу в Scopus і WOS

699
Время чтения: 3 минуты

Зміст

Престижність, популярність і авторитетність журналів наукометричної бази Scopus визначається квартилями за певний проміжок часу. Це візитна картка, на яку орієнтуються при виборі майданчика для публікації. У статті розберемо ключові аспекти, які повинен знати кожен поважаючий себе представник науки.

 

Що таке квартиль?

 

У журналів, що рецензуються Скопус є присвоєний квартиль. Він служить критерієм ступеня значимості і престижності, своєрідною складовою рейтингу. Квартиль – змінна величина. З року в рік він може змінюватися, тому у журналів популярність теж приходить і йде.

 

Всього виділяється 4 квартиля. Перший – найвищий, четвертий – посередній, і два, що залишилися – середнячки.

  • Q1 – від 75,1 до 100%;
  • Q2 – від 50,1 до 75%;
  • Q3 – від 25,1 до 50%;
  • Q4 – від 0,1 до 25%.

Частина журналів мають змішані квартилі та зареєстровані в різних категоріях. Квартиль як величина обчислюється за критеріями цитованості й затребуваності. В основу процесу береться безліч бібліометричних показників. Отже, редакція зацікавлена ​​в публікації якісних статей, оскільки інтерес до них – це успіх журналу.

 

Сайт scimagojr.com дозволяє перевірити квартиль наукового журналу, ввівши його назву в пошукову систему. Наприклад, у такого відомого мультидисциплінарного журналу як Nature квартиль останні багато років незмінний – перший. Це видно на скрині з сайту.

Q1

Для чого потрібен імпакт-фактор і як він визначається?

 

Impact-Factor – головна величина, що дозволяє визначити вагомість і значимість наукового видання. Фактично це відображення всіх посилань на конкретний опублікований матеріал за конкретний проміжок часу. Тобто за допомогою цього показника можна дізнатися, наскільки контент цікавий і чи користується він попитом.

 

Для обчислення використовується спеціальний механізм, переважно заснований на цитованості. Універсальна формула розрахунку виглядає так:

ІФ = Ц:П,

тобто показник визначається діленням всіх статей, які процитовані за 3-5 років на сукупну кількість публікацій, розміщених в цей же часовий інтервал.

 

За допомогою імпакт-фактора оцінюються тільки журнали – не редакції, не автори, не установи. В основу розрахунку береться два критерії – тип публікації і спосіб, за допомогою якого укомплектований індекс цитування.

 

Чому ІП буває низьким:

  • погана якість статей;
  • непрофесійний переклад;
  • затримка випуску статті, що тягне так званий ефект упущеного моменту;
  • не толерантне цитування вітчизняних наукових статей в зарубіжних виданнях.

Ознайомитися з відсотком цитувань, об’ємом цитувань, найвищим процентилями по журналам можна на офіційному сайті Scopus. Наприклад, нижче на зображенні – дані п’яти журналів Скопус першого квартиля.

квартиль узнать

Як розраховується квартиль?

 

Методика розрахунку включає три етапи:

  1. Угруповання всіх збірників наукометричної бази Скопус, їх ранжування за ступенем убування Impact-Factora.
  2. Поділ сукупного числа журналів на чотири. Так конкретизується, які періодичні журнали входять в конкретні розділи.
  3. Найвищий квартиль у першій чверті журналів в ранжованному ряду. Вони характеризуються найвищим індексом цитування. Наступні 25 відсотків – другий квартиль, ще нижче – третій, і, нарешті, нижні 25% відносяться до четвертого квартиля.

 

Щорічно значення показників можуть змінюватися. Крім того, для видань актуальна наявність одночасно декількох квартилей при одночасній реєстрації в різних галузях. Методика розрахунку дає зрозуміти, що журнали, включені в базу менше двох років тому, ще не мають привласненого рангу.

 

Як приклад зміни квартелей наведемо журнал Journal of Hematology and Oncology, який в спочатку мав по два Q2 (помаранчевий) і два Q3 (жовтий), а вже через кілька років зайняв верхню нішу – Q1 (зелений).

квартили журнала

Три показники розрахунку індикатора Scopus:

  1. Індикатор максимального значення на визначення рейтингу – CiteScore.
  2. Нормований індикатор, що відображає джерела за критерієм кількості і якості – SNIP.
  3. Показник вимірювання зваженого числа цитат – SCImago Journal Rank.

 

Щоб знайти ці дані, досить зайти на офіційний сайт Скопус, знайти потрібну інформацію по ключовим словами, ISSN, назвою, сферу дослідження. Після того, як знайдено потрібне видання, активується посилання поруч з назвою, і виводяться показники.

 

Принцип максимально простий – чим вище показники, тим вище оцінка. Компанія «Аспірантура» допоможе розібратися в цих та багатьох інших складних питаннях, пов’язаних з науковими публікаціями і вибором журналу потрібного квартилю.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    62 + 7 =