Передзахист Дисертації: Порядок і Процедура

1 102
Время чтения: 4 минуты

Зміст

 

Законодавство про присудження наукових ступенів не містить такого поняття, як передзахист дисертації. Однак в науковому середовищі цей термін фігурує дуже часто. З огляду на всю ступінь відповідальності і ризики, «фінальна репетиція» на засіданні кафедри просто необхідна. Благополучний результат для автора – отримання позитивного висновку з рекомендацією про допуск дослідження до спеціалізованої вченої ради для захисту.

 

Як проходить підготовчий етап передзахисту?

 

Для організації передзахисту автор звертається до наукового керівника за місцем виконання роботи. У свою чергу керівником готується відгук на наукову працю. Природно, на цей момент на руках у автора має бути готове дослідження і автореферат. Плюс обов’язково потрібен варіант роздрукованого тексту, що підтверджує унікальність матеріалу.

 

На семінар запрошується кілька рецензентів. Цей список складається з докторів (мінімум – три, за профілем роботи, або за схемою два + 1 кандидат наук). Кандидатуру рецензентів найкраще узгодити з головою, який призначений до спеціалізованої вченої ради.

 

Суб’єктами, які офіційно допускаються до попереднього захисту, можуть бути здобувачі, якщо є офіційне прикріплення до структури для виконання наукової праці, і аспіранти, якщо є підтвердження успішного складання іспитів майбутніх кандидатів.

 

Який алгоритм дій для попереднього захисту?

 

Такі формати заходів завжди носять відкритий характер. Це повноцінна підготовка до захисту дисертаційних наукових досліджень. Процедурі передує підготовчий етап, на якому здобувач погоджує з керівником кандидатуру кожного експерта, готує матеріал в друкованому та електронному вигляді, готує автореферат.

 

Процес поділяється на такі послідовні етапи:

  1. Доповідь по темі наукової праці.
  2. Відповіді на питання. Доповідь про методики, за допомогою яких проведено дослідження.
  3. Виступ рецензентів.
  4. Відповіді на питання, зауваження і побажання рецензентів, якщо такі виникли.
  5. Підсумкове слово кожного присутнього, який виявив бажання виступити.
  6. Підведення результатів.

 

Процедура починається з промови головуючого, який озвучує наявність кворуму, ідентифікаційні дані здобувача, керівника, рецензентів, підтверджує наявність документації.

 

Важливо! На момент попереднього захисту у претендента повинен бути відгук, отриманий на руки не раніше трьох днів до призначеної дати виступу.

 

Що потрібно знати про доповідь?

 

На «репетиційному» захисті у претендента є до півгодини часу, щоб викласти основні положення своєї роботи. Якщо на кону докторська дисертація, час збільшується ще на 10 хвилин. Просто грамотного і правильно оформленого матеріалу недостатньо. Важливо прорепетирувати промову і розподілити час приблизно так:

 

  • Вступна частина. Тут проставляються акценти на завданнях, цілях, вказується актуальність і зв’язок з практичною роботою. Час – до 3 хвилин.
  • Опис методів. У 2 хвилини потрібно укласти суть. Підмогою стануть слайди, інші ілюстраційні матеріали.
  • Виклад результатів наукової праці. Приблизно потрібно вкластися в 15 хвилин.
  • Заключна частина. На підсумкове слово дається 2-3 хвилини.

 

Після завершення доповіді слідують питання. Чим якісніше здобувач виклав матеріал і підготував презентацію, тим менше ймовірність каверзних і складних прохань щось уточнити. До питань потрібно готуватися.

 

Важливо! Доповідь не рекомендується зачитувати. Потрібно підготуватися так, щоб вміти викладати думки «без папірця». В крайньому випадку, можна підглядати хід викладу або цитувати фрази.

 

Що собою представляє висновок з передзахисту?

 

Висновок щодо наукової роботи складається на основі обговорення всіх рубрик зборів на передзахисті. Це підсумковий етап, головне рішення, заради якого влаштовується такий формат.

 

Висновок складається з рекомендацій щодо захисту. Голосування за підсумками може проводитися відкрито чи таємно (в залежності від того, як вирішить вчена рада). Свій голос може віддати кожен науковий і педагогічний працівник, присутній на семінарі.

Предзащита Диссертации

Якщо в голосуванні віддали свої голоси «так» 2/3 всіх учасників, документ можна вважати прийнятим. Остаточна версія висновку оформляється самим здобувачем. Однак цей процес чітко контролює і моніторить науковий керівник, вчений секретар, завідувач лабораторією.

 

Для підготовки документу відводиться термін в один місяць з дня, коли пройшов передзахист. В подальшому висновок дійсний тільки півроку. За цей період він повинен бути пред’явлений до спеціалізованої вченої ради.

 

Як успішно пройти передзахист дисертації?

 

Перша і головна рекомендація – підготувати якісне дослідження. Мова йде і про зміст, і про форму. Коли на руках хороший матеріал, його легше піднести і донести суть до Ради. Крім того, важливо особливу увагу приділити критерію унікальності і підтвердити цей факт роздруківками.

 

Передзахист – це генеральна репетиція. Варто ставитися до цього питання саме так: не впадати у відчай, якщо щось піде не так, але й не сприймати процес легковажно. Багато що залежить від комунікацій з науковим керівником. Краще, якщо є чіткий, узгоджений план дій, а позиція автора розділяється на факультеті.

 

Успішно пройти передзахист допоможе впевненість у власних силах. Для цього потрібно добре знати тему і бути готовим відповідати на додаткові питання. Ключова мета цього етапу – отримати позитивну оцінку. Багато що залежить від рецензентів, їхній вибір і узгодження також не повинні пройти повз автора.

 

Важливо! Передзахист пройде більш гладко, якщо в арсеналі автора буде вдала презентація. Так полегшується сприйняття, і швидше встановлюється контакт з аудиторією.

 

10 порад для успішної передзахисту дисертації

 

Для аспіранта і здобувача наступні рекомендації будуть дуже до речі:

  1. Готуйтеся до передзахисту: ретельно, осмислено, уважно.
  2. Скрупульозно перевіряйте грамотність у всіх напрямках. Не нехтуйте послугами редактора і філолога.
  3. Використовуйте кілька поширених систем перевірок Антиплагіат. І не забудьте роздрукувати підтвердження підсумків.
  4. Підготуйте автореферат за всіма правилами і канонами.
  5. Забезпечуйте бездоганне оформлення, включаючи зноски, бібліографічний список.
  6. Узгоджуйте свої дії з керівником / консультантом.
  7. Продумайте, які питання можуть бути задані.
  8. Підготуйте доповідь в письмовому вигляді.
  9. Репетируйте свою промову з таймером і намагайтеся не заглядати в друкований текст.
  10. Завчасно потурбуйтеся про наукові публікації в авторитетних виданнях. Бажано, щоб на момент передзахисту вони вже були.

 

З компанією «Aspirantura» підготовка до передзахисту й сама захист дисертацій пройде максимально успішно. Чому? Кожне виконане нашими авторами дослідження на замовлення відповідає найвищим стандартам і вимогам. Ми не обмежуємося тільки написанням, а забезпечуємо повний супровід до фінального етапу, а також надаємо гарантії і допомогу.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    52 + 1 =