Пільги для аспірантів очного і заочного відділення

2 750
Время чтения: 4 минуты

Зміст

Навчання в аспірантурі триває чотири роки. На денній формі можливість поєднувати підготовку дисертації та роботу ускладняється. У аспірантів-заочників більше шансів на фінансову стабільність, але під загрозою якість освіти. Частково матеріальна складова вирішується за допомогою пільг, якими може скористатися аспірант.

 

Які привілеї є у ​​аспірантів-очників?

 

Аспіранти отримують право суміщати освіту і роботу. Правда, на денній формі максимум можна розраховувати на півставки. Зате в цьому ж вузі, так би мовити, без відриву від виробництва. Колеги завжди поруч – можна запитати, уточнити, набратися досвіду. Паралельно здійснювати підготовку над дисертацією.

 

Тільки денна форма навчання в аспірантурі дозволяє бюджетникам отримувати стипендію. Її розмір становить 6705 гривень. Не густо, але краще, ніж нічого. Є окремі щасливчики (правильніше сказати – трудяги), яким призначається академічна стипендія. Її розмір дорівнює окладу стажера-викладача, збільшеному на 25%.

 

Аспіранти-очники можуть розраховувати на додаткові відпустки:

  • 30 днів – чергова додаткова оплачувана відпустка на рік;
  • 10 днів – на підготовку кожного предмета по іспиту;
  • 1 місяць – відпустка після завершення навчання на аспірантурі;
  • до 3 місяців – творча відпустка на завершення підготовки до дисертації (тільки на останньому році навчання в аспірантурі).

 

Крім того, у аспірантів є законне право брати один день в тиждень як непрацюючий і отримувати за це 50% ставки. Однак потрібна заява. На практиці таку можливість використовують не часто, щоб не псувати відносини з колегами. Якщо використовують, то пишуть одну заяву наперед, із зазначенням конкретного дня, наприклад, не працювати по середах.

 

Серед інших привілеїв аспіранта-очника – всі «блага» університету, перш за все наукова література, обладнання для дослідів, безкоштовний доступ до науково-інформаційних ресурсів, дорогим підпискам. Через систему ВНЗ можна за необхідності увійти на сайт WoS, Scopus. Це актуально, оскільки підписки на такі ресурси не дешеві.

В Україні – одні з наймолодших аспірантів в світі. В аспірантуру воліють поступати як можна швидше після отримання диплома магістра. Тому більшість аспірантів – молодше 30 років.

На що можуть розраховувати аспіранти-заочники?

 

На навчання в аспірантурі без відриву від виробництва, оплачувані і безкоштовні відпустки для здачі сесій. Якщо дуже пощастить – на місця в гуртожитку для проживання на час цих самих сесій (якщо іногородні або іноземці, та якщо у ВНЗ є така можливість). Що стосується відпустки:

  • 30 додаткових днів оплачуваної відпустки на рік – якщо аспірант вчиться заочно, без відриву від виробництва, і благополучно виконує індивідуальний план;
  • 10 днів відпустки для підготовки до кожного іспиту. При цьому брати їх можна тільки один раз на рік і тільки відразу все разом. Тобто якщо іспити за графіком розкидані в часі, доведеться вибрати один часовий інтервал, а частину – пропустити;
  • 1 день на тиждень на розсуд аспіранта – непрацюючий, з оплатою 50% належної заробітної плати. Потрібна заява про використання цього привілею;
  • 1 день на тиждень – непрацюючий, неоплачуваний. Це право є тільки на останньому, четвертому курсі аспірантури, якщо дозволить формат взаємин з працедавцем;
  • Безкоштовна відпустка в тій кількості днів, які потрібні, щоб доїхати до місця навчання на сесії і іспити. Роботодавець не може відмовити, але і оплачувати дорогу не буде.

 

У аспірантів-заочників поряд з очникам є право соціальної податкової пільги. Її відсоток становить 150%. Негласною пільгою при навчанні можна вважати успішне отримання ступеня магістра в цьому ж вузі раніше, наявність публікацій в авторитетних виданнях за профілем, активну наукову діяльність.

 

Які у аспірантів є соціальні пільги?

 

Інваліди, ветерани, пенсіонери, одинокі матері, малозабезпечені громадяни можуть скористатися соціальними гарантіями і пільгами, в тому числі оформити виплати, використовувати пільгові путівки, не платити в міському транспорті. Якщо аспіранти відносяться до однієї з таких категорій, природно на них поширюються всі інструменти забезпечення і захисту.

 

В рамках законодавства про тимчасову втрату працездатності, в тому числі в зв’язку з вагітністю та пологами, аспіранти можуть оформити відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Матері, які виховують двох і більше дітей до 15 років, можуть взяти додаткову п’ятиденну відпустку.

 

У разі тривалої, затяжної хвороби тривалістю 30 днів і більше, за наявності підтвердних документів, навчання в аспірантурі пролонгується на цей термін, щоб аспірант не пропустив важливі етапи освітнього процесу. Оплата автоматично переноситься на подовжений період.

 

Аспіранти можуть оформити соціальні виплати в разі, якщо доглядають літнього родича або дитину-інваліда. В окремих випадках, при наявності декількох дітей, виділяються додаткові дні відпустки. Інвалідам є оформлення субсидії і право переважної черги на житло.

У професорсько-викладацькому складі ВНЗ аспірант – перша ланка. Його оклад в 2021 році становить 8268 гривень. Тарифний розряд – 16, тарифний коефіцієнт – 2,79.

Чи належить аспірантам податкова соціальна пільга?

 

При збігу певних обставин – так. Для того, щоб її використовувати, потрібно знати наступне:

  • на податкову пільгу можуть претендувати ті, хто отримують офіційну заробітну плату і перерахують ПДВ;
  • аспірантам належить податкова пільга в розмірі 150% від суми загальної пільги;
  • загальна пільга дорівнює половині від прожиткового мінімуму на працездатних громадян. Сьогодні ця сума становить 2379 гривень;
  • максимальна пільга, на яку може розраховувати аспірант – 1781 гривня.

 

Для використання такого привілею потрібно, щоб розмір доходу не перевищував 3330 гривень. Ця сума вираховується шляхом множення прожиткового мінімуму на коефіцієнт 1,4. Отримання додаткових офіційних доходів скасовує право на пільгу.

 

Таким чином, можна зробити висновок, що податкова соціальна пільга актуальна не для всіх аспірантів, особливо заочників, які працюють. Адже навіть мінімальний розмір заробітної плати в два рази вище. Отже, її використовують тільки ті, хто працюють на пів або чверть ставки. Часто це – студенти-очники, які не отримують стипендії.

 

Податкова пільга не переноситься на наступні періоди. Їй не можуть використатися особи, які отримують дохід як самозайняті, а також громадяни, які є державними службовцями.

Аспіранти в Україні вважають за краще будувати кар’єру по  спеціальності «Право» – 14%, «Соціальні та поведінкові науки» – 12%, «Педагогіка», «Гуманітарні науки» – 8%.

Всі види аспірантських робіт, включаючи реферат аспіранта і саму наукову роботу на здобуття ступеня доктора філософії, ви можете замовити дисертацію в компанії «Аспірантура». З нами 4 роки пролетять непомітно.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    79 + 1 =