Правила написання рецензії на наукову статтю

589
Время чтения: 3 минуты

Зміст

Рецензування наукової публікації є обов’язковою вимогою, яка встановлена ​​як до профільних українських видань, так і до іноземних видань, що індексуються у базах Скопус та Web of Science. Рецензія на наукову працю покликана відобразити зміст поданої роботи, також у ній відбивається значимість, практична цінність і рівень новаторства викладених ідей.

 

Структура, обсяг та зміст рецензії

 

Рецензією на наукову статтю прийнято вважати думку профільного експерта, який має дати об’єктивну оцінку матеріалу. Для того щоб підготувати рецензію, йому необхідно скрупульозно вивчити весь матеріал, проаналізувати його на предмет практичної і теоретичної цінності, унікальності, новизни, відповідності роботи вимогам до оформлення, що висуваються журналом, і зробити висновок. При цьому ні переказувати зміст роботи, ні критикувати без доказів, аргументів тощо. Зрозуміло, що позиція автора та рецензента можуть відрізнятися, проте допустима лише конструктивна критика у коректній, доброзичливій формі.

 

Якщо у статті є якісь прогалини чи колізії, їх слід обов’язково відзначити. Це використовуватиметься автором при виправленні статті та її доопрацюванні.

Рецензія має бути чіткою, послідовною, логічною, у ній не повинно бути “води” (рекомендований обсяг становить до 4000 символів). Зрозуміло, що відгук має бути написаний правильно також з погляду орфографії, пунктуації та граматики.

Обов’язковими елементами рецензії мають бути:

  • короткий опис проблеми, якій присвячено конкретну статтю;
  • ступінь актуальності наукового дослідження автора (на цю частину приділяється в середньому 2-4 речення);
  • аналіз найважливіших аспектів дослідження, розкритих автором у тексті, і навіть недоліків. Починати слід із позитивних сторін дослідження;
  • рекомендація щодо доопрацювання статті чи дослідження. Якщо ж у роботі присутній плагіат, то автору буде відмовлено у розміщенні матеріалів у журналі та заповітної фрази: “Стаття може бути опублікована в журналі” автор не побачить. На висновки також зазвичай виділяється трохи більше 4 речень.

Ще рецензія має містити точну та повну інформацію і про автора публікації, і про її рецензента.

 

Що має бути і чого не має бути у рецензії?

 

Хоча рецензія для журналу і пишеться за певним шаблоном, універсального тексту з можливістю підставлення ключових слів та фраз немає. При складанні рецензії на статтю слід враховувати та прописувати такі моменти, як:

  • відповідність змісту статті заявленій темі. Часто вчені грішать тим, що ці моменти не сходяться. Назви пишуть виходячи з того, що «потрібно» для захисту дисертації на здобуття наукового ступеня тощо;
  • відповідність стилю статті специфіці наукового журналу;
  • стиль листа. Тут важливо, щоб текст був логічний, грамотний, у ньому не було “води”, граматичних помилок тощо;
  • важливість висновків статті. При цьому оцінюється достовірність фактів, їхня повнота тощо;
  • якість графічних матеріалів;
  • наявність посилань та їх правильне оформлення.

При оформленні посилань важливо посилатися на першоджерело, а не дубльовані тези у чужих роботах.

При цьому рецензент не повинен просто відтворювати статтю іншими словами, давати суб’єктивні оцінки щодо значущості дослідження і при цьому використовувати розпливчасті формулювання (конструктивна критика може бути присутня, але в делікатній формі і з конкретними посиланнями на сторінки дослідження). Також у рецензії не транслюється особиста думка і тому висловлювання не пишуться від першої особи.

 

Також слід зазначити, що для рецензента не повинно мати значення якихось політичних чи релігійних поглядів, яких дотримується автор, його стать, вік тощо. З метою мінімізації суб’єктивізму, як правило, будь-який вітчизняний журнал категорії “Б” та іноземні журнали використовують сліпе рецензування.

 

По суті, рецензент – це не людина, яка покликана винести вирок автору, це людина, яка покликана допомогти тому, щоб публікація в журналі була гідною бути там і цінною для наукового співтовариства.

 

Особливості написання рецензії англійською

 

Іноземні редакції, зазвичай, вимагають рецензію, у якій дотримана певна структура. Таких вимог мають дотримуватися в обов’язковому порядку. Всі питання повинні бути чітко окреслені, при цьому варто зазначити, що при перекладі англійською мовою занадто мудрувати не потрібно. Науковий стиль безумовно повинен дотримуватися і краще, коли переклад здійснює філолог, який знає всі тонкощі та нюанси побудови красивих і правильних фраз, але в будь-якому випадку текст повинен бути зрозумілим навіть для тих, хто не володіє мовою на надто високому рівні, і тим більше не є носієм мови.

Не варто занадто старатися із пасивною заставою, і присудки краще по можливості використовувати в Present Simple.

В англійській мові також є усталені фрази та речення, які полегшать роботу рецензенту. Наприклад, для опису наукової статті можна використовувати: “The work under review…”, “The material treats an important problem…”, “The data are given in tables…” та інші. Є також висловлювання, які мають допомогти у характеристиці структури тексту наукової публікації. До них відносяться: “The second part cover five pages (for example) …”, “In this section information is given in the schemes…”. Є також фрази, які мають допомогти оформити частину рецензії, у якій характеризується актуальність дослідження: “The main reason to undertake this research…” та інші.

 

Якщо розумітися на всіх особливостях підготовки рецензії для статті немає часу чи бажання, завжди можна звернутися до авторського колективу нашої компанії. Ми готові прийти на допомогу та підготувати рецензію відповідно до всіх вимог, у найкоротші терміни та за доступною ціною. У нас також можна замовити статтю Скопус та для публікації в журналах категорії Б. Співпраця з нами – найкраще рішення для тих, хто цінує свій час і не хоче витрачати його виключно на роботу.

 

Який обсяг рецензії має бути?

  • Суворих правил немає, але в середньому рецензія на наукову статтю варіюється в діапазоні 3500-4000 символів.

 

Чи можна пропонувати своє бачення існуючої наукової проблеми у рецензії?

  • Ні, в рецензії дається об’єктивна оцінка роботи та суб’єктивні погляди, вирішення проблем та критика неприпустимі.

 

Де є готові шаблони рецензій?

  • Ні, хоч рецензія та достатньо формалізований документ, готових рішень, що відрізняються універсальністю, немає. У кожному разі рецензія пишеться відповідно до індивідуальної теми, вимог журналу тощо.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    81 + 7 =