Публікація в науковому журналі. Як вибрати видання?

802
Время чтения: 4 минуты

Зміст

Ефективність науки безпосередньо залежить від якості публікацій з проведеними дослідженнями. Тому журнали зацікавлені в якісному і корисному контенті, а автори – у відповідній платформі для розміщення своїх матеріалів. Якщо пазл не сходиться, наукова праця не знаходить належного визнання, процес публікації затягується, втрачається час.

 

З якими проблемами стикаються при виборі журналу?

 

Статистика свідчить, що понад 60% заявок для публікацій в наукових журналах відхиляються з першого разу. Причини – не завжди в поганій якості. Найчастіше – у невідповідності вимогам журналу.

 

Перша складність – невміння вибрати журнал з безлічі варіантів. Наприклад, Scopus обчислюється десятками тисяч журналів. Підібрати відповідні за всіма параметрами непросто. Є плутанина з мультидисциплінарними статтями, коли є переважні профілі, і їх краще дотримуватися.

Друга проблема – невміння знайти вимоги журналу. Кожна редакція дотримується своєї концепції. І часто видання демонструють різні, в тому числі протилежні підходи. По-перше, потрібно використовувати актуальну інформацію, по-друге, тільки з достовірних джерел.

 

Третя складність – невідповідність можливостей автора і пропонованих умов журналу. Найпоширеніша ситуація – цінова політика. Діапазон вартості може становити від декількох сотень до тисячі і понад доларів, якщо мова йде про Scopus, Web of Science. Ще один приклад – періодичність видання. Потрібно сьогодні, а тираж через півроку? Проблема.

Вибір журналу повинен супроводжуватися його аналізом. Критерії: склад редколегії з урахуванням країн і університетів; число публікації; число цитувань; хто цитує; географія авторів по країнам і організаціям; тематика журналу; індивідуальні характеристики журналу.

Де краще публікуватися?

 

У автора є три вектори вибору – наукові журнали, фахові (ВАК) статті, міжнародні наукометричні бази – Scopus, WoS. Відмінності за рівнем, значущістю, складністю, порядку редагування і прийому заявок.

 

Scopus, WoS

Наукові журнали «без статусу»

Фахові ВАК статті 

  • публікації для здобувачів наукових ступенів з метою допуску до захисту дисертації,
  • публікації провідних дослідників,
  • співавторство з іменитими авторами
  • отримання заліку,
  • допуск до іспиту,
  • поповнення портфоліо,
  • початок наукової кар’єри,
  • «випробування» дослідження
  • апробація результатів досліджень, дисертацій;
  • поповнення портфоліо для грантів, кар’єрного зростання;
  • пошук співавторів та інвесторів

 

Вибір варіанту залежить від можливостей автора, його цілей, якості статті, обмеження по термінах для публікацій. Наукові статті – це загальна категорія. Фахові статті диференціюються на категорію А, Б, В. Перші – є ТОП варіантами і часто включають Скопус, WoS журнали, інші авторитетні видання.

 

Категорія Б фахових статей включає авторитетні журнали, включені в тому числі до міжнародних баз і відповідає всім стандартам. Відмінний варіант для публікацій починаючи від аспірантів і завершуючи вченими зі званнями і статусами.

 

Журнали категорії В перехідні. Вони втратять статус фахових або перейдуть на іншу категорію, вище. Це найбільш ризикований варіант для публікацій, так як на момент розміщення статті журнал просто може вже не існувати.

При виборі журналу можна проводити кількісні оцінки по метриках Elibrary, Scopus, WoS. Метрики- h-index, SJR, IPP, IF. Досить 2-3 варіантів. Рекомендується взяти період з 2011 року.

Алгоритм вибору журналу для публікації

 

Головний орієнтир вибору журналу – його статус науковості. Це неодмінна умова. Приставка «науковий» в офіційній назві і статус обов’язкові. Потрібно орієнтуватися на власні можливості і обмеження – за часом, тематикою, вартістю, контенту.

 

Алгоритм дій представлений п’ятьма кроками:

  1. Охоплення проблематики.

Журнали можуть бути присвячені одній, вузько профільній предметній області або є мультидисциплінарними. Перший варіант більш поширений. Крім того, у кожного журналу є можливість спеціалізуватися на конкретному аспекті однієї дисципліни. Наприклад, журнали зі спеціалізацією «господарське право» можуть відхилити статті по цивільному праву.

 

  1. Формат та характеристика статті.

Вибір журналу повинен ґрунтуватися на його цільовій політиці. Важливо переконатися, що на цьому майданчику публікується конкретний тип статей. Наприклад, не скрізь можна опублікувати огляди. Або журнал віддає перевагу об’ємним аналітичним матеріалам.

 

  1. Особистісний портрет аудиторії.

Яка цільова аудиторія конкретного журналу? Вузькоспеціалізовані дослідники, широке коло осіб, студенти, іноземні читачі тощо. Ця інформація співвідноситься з цілями і завданнями конкретної статті. Дивно розраховувати на успіх, якщо в мріях знайти іноземного співавтора, а публікуватися в журналі без виходу на міжнародний ринок.

 

  1. Періодичність і час публікації.

Плани автора можуть просто не відповідати політиці видання. Наприклад, якщо захист дисертації планується на кінець року, а наступний випуск журналу буде тільки на початку наступного, розраховувати на публікацію не доводиться. Тому важливий крок – дізнатися періодичність і терміни розміщення статей.

Оптимальний варіант для авторів, яким потрібно опублікувати статтю якомога швидше – журнали з відкритим доступом. Співпрацюючи з ними, можна розраховувати на результат протягом 1-3 місяців.

  1. Статус і популярність журналу.

Щоб інші дослідники змогли знаходити результат і цитувати автора, важливо орієнтувати у виборі на популярні журнали. Так наукові статті стають доступнішими, отже, буде високим індекс цитування. Перш ніж опублікувати статтю в цільовому журналі, важливо переконатися, що його статус і індексування актуально на поточну хвилину.

 

Чек-лист контрольних питань для правильного вибору журналу

 

  • Як співвідноситься тема і якість статті тематиці та рівню журналу? Наскільки вони відповідають?
  • Чи практикується журналом прийняття типу статті, яку ви будете відправляти?
  • Чи цікавий журнал вашій цільової аудиторії?
  • Чи включено видання в бібліографічну або тематичну базу?
  • Чи є у журналу інтернет-видання?
  • Чи є відповідність вимог автора й імпакт-фактора журналу?
  • Чи можна журнал назвати успішним і престижним в області рецензентів і серед колег?
  • Який період часу витрачається на публікацію в цьому журналі?
  • З якою періодичністю публікується журнал?
  • Скільки коштує послуга публікації?
  • Чи приймає журнал довжину і структуру рукопису?
  • Яку актуальну індексацію пропонують журнали?
  • Чи чули ваші знайомі і колеги про цей журнал?

 

Компанія «Аспірантура» пропонує прискорити цей процес і бере на себе всі питання по написанню, публікації, супутнім завданням наукових статей. Вибір журналу – ключова точка. І якщо помилитися на цьому етапі, під загрозою весь процес роботи над статтею і втрачений час. Як ми знаємо, цінніше часу немає нічого. Ми бережемо ваш час!

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    81 + 5 =