Що треба знати про препринти наукових статей?

406
Время чтения: 4 минуты

Зміст

Щоб розмістити наукову статтю у профільному журналі, потрібно чимало часу. Водночас деякі теми швидко втрачають свою актуальність, і щоб проявити себе як експерт у певному питанні є зовсім мало часу. Іноді, незважаючи на досвід роботи в якійсь сфері, не вистачає компетентності для формулювання обґрунтованих висновків чи просто немає впевненості у правильності ходу своїх думок.

 

Щоб встигнути потрапити “на хвилю” та опублікувати у профільному виданні справді якісний матеріал, вчені всього світу використовують препринти. Вони є науковими роботами, які розміщуються у відкритих джерелах і є доступними для великої аудиторії. Препринти розміщуються на майданчиках перед початком підготовки статті для журналу або паралельно із цим процесом. Використання препринтів дозволяє отримати експертну думку інших вчених та максимально об’єктивно та глибоко вивчити потрібне питання.

 

Для публікації препринтів не потрібні рецензії, і зазвичай розміщення матеріалів на майданчику займає 1-3 дні (залежно від майданчика). Рекомендуємо скористатися цим корисним інструментом для розкриття свого наукового потенціалу. Більше про особливості та переваги таких публікацій ми розповімо у статті.

 

Що таке препринт?

 

Препринти – ключик до успіху вченого. Ці публікації наукового характеру, які по суті є “сирим” варіантом статті або монографії, дозволяють максимально швидко обмінюватися свіжою інформацією у сфері економіки, біології, юриспруденції і не тільки. Вони мають ознайомити інших членів наукової спільноти з різними розробками в конкретній сфері, новими відкриттями та рекомендаціями через Інтернет. Зазвичай вони все ж таки представляють інтерес саме для вчених, хоча студенти також знайдуть на сайтах багато цікавого для себе. А деякі можливо на сторінках сервісу знайдуть людину, яку хотіли б бачити своїм науковим керівником у майбутньому.

 

Препринти:

  • дозволяють детальніше ознайомитись з роботою іншого дослідника. Підписки на деякі авторитетні журнали обійдуться “у копієчку” і якщо фінансів на це немає, то отримати актуальну і свіжу інформацію з теми, що цікавить, вийде далеко не у всіх. Відкритий же доступ на різних сервісах й автору допомагає стати більш відомим у наукових колах, та іншим людям ознайомитися з його діяльністю та можливо запозичувати цікаві ідеї для подальших наукових досліджень;
  • дають змогу знайти співавторів для спільної публікації;
  • дозволяють автору знайти серед своїх читачів спонсорську підтримку;
  • дозволяють фінансовим організаціям оцінювати прогрес роботи над їхнім проектом і не лише.

 

Порівняно з тезами на конференцію препринти відрізняються вищою точністю визначення вектора подальшого дослідження, адже тези зазвичай обмежуються в обсязі, і досягти завершеності на їхніх сторінках вкрай непросто.

 

Історія препринтів бере свій початок ще в 70-х роках у США, там було розроблено спеціальну програму «Група обміну інформацією» для обміну ідеями та актуальними розробками між вченими-біологами. Правда, незабаром ідея препринтів згасла і лише з появою сервісу arXiv.org вона знову повернулася до життя. Щоправда, сьогодні цей майданчик далеко не єдиний. Їх існує понад 60 штук. Наприклад, Preprints – майданчик, кожній роботі на якому присвоюється DOI. Статті проходять модерацію і на них можна посилатись у своїх роботах, також під кожною статтею включені коментарі. Зрозуміло, за такого підходу важко сумніватися у тому, що згодом редакційні колегії журналів будуть проти такого розміщення матеріалів.

Препринти проходять модерацію перед тим, як з’явиться на майданчику. Вона покликана підтвердити оригінальність матеріалів, їхню відповідність здоровому глузду та обраній тематиці.

У чому відмінність препринта від статті?

 

Наукова стаття, яка подається до журналу для публікації – робота, до якої пред’являється величезна кількість вимог. Вони включають моменти, що стосуються як оформлення, так і змісту роботи. Йдеться про високу унікальність роботи, відсутність плагіату, правильне оформлення джерел відповідно до стандартів тощо. Перед тим, як робота буде опублікована в журналі, вона також проходить процес рецензування (іноді це може зайняти не місяць і не два, якщо говорити про статті в Скопусі, то процес може затягтися навіть на рік).

 

Препринт же, на відміну статті:

  • не потребує рецензії експертів для розміщення;
  • не друкується на сторінках авторитетних журналів;
  • з’являється протягом кількох днів на сайті;
  • дозволяє вченому отримати більший відгук із боку колег;
  • містить лише попередні висновки, тому цитування на основі препринту не здійснюється;
  • часто має граматичні та орфографічні помилки, проте їх наявність не є перешкодою для розміщення на сайті;
  • дуже часто видаляється після того, як для автора зникає потреба у отриманні зворотного зв’язку від фахівців цього профілю.

Препринти, як і статті, не повинні містити плагіат, тому цією вимогою варто враховувати перед відправкою роботи на модерацію.

Чи можна публікувати статтю в журналі після публікації препринта?

 

Попередня публікація не дозволяє проконтролювати належною мірою достовірність інформації через відсутність рецензування, однак, незважаючи на це, багато видавництв не виступають проти такої речі, як розміщення матеріалів на спеціальних платформах.

 

Весною 2020 року було проведено соціологічне дослідження. За його даними:

  • лише 14% журналів, що публікують результати досліджень у галузі медицини, виступають проти публікації препринтів;
  • приблизно 13% видань звертають увагу на препринти та на підставі їх аналізу приймають рішення щодо можливості розміщення матеріалів у журналі;
  • близько 1% робіт, які не проходять рецензію, не допускаються до розміщення через наявність заборонених матеріалів у тексті (плагіату).

 

У тому ж році Unpaywall та EuroPM почали запустити індексацію препринтів, а з 2021 року вже й Scopus запозичив цю практику. Сьогодні наукометрична база відображає в особистому профілі автора інформацію про опубліковані препринти. Щоправда, тут є кілька нюансів – якщо автор не має статей, розміщених у журналах, що індексуються цією наукометричною базою, то препринти відображатися не будуть. Також з них не можна встановити метрики цитування. А ось якщо розмістити препринт на сервісі arXiv.org, то після того, як журнал прийме статтю та опублікує її, на ньому підтягнеться посилання на публікацію.

 

Висновок

 

Препринти не відображаються у звітах з наукової діяльності науково-педагогічних співробітників, однак це зовсім не означає, що варто нехтувати ними. Сьогодні рівень довіри до них зростає і дедалі більше вчених удаються до використання таких механізмів у своїй роботі. Незважаючи на те, що розміщення здійснюється без рецензування, інформація повинна відповідати вимогам об’єктивності, достовірності, має бути дотримано наукового стилю викладу.

 

Існуючі послуги надають плідний вплив на комунікативні процеси всередині наукової спільноти, що позитивно позначається на розвитку науки у світовому масштабі.

Компанія «Аспірантура» готова прийти на допомогу аспіранту та вченому на будь-якому етапі наукового життя. У нас можна замовити дисертацію, статтю для публікації в журнали категорії А та Б, та багато іншого. Звертайтесь!

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    80 + 6 =