Скільки коштує отримати дисертацію або корупція в сфері науки?

1 101
Время чтения: 5 минуты

Зміст

Якщо ви поступили або приймаєте рішення вступати до аспірантури, слід знати, що навчання і процес отримання дисертації вимагатиме витрат: моральних, часових і фінансових.

 

Навчання в аспірантурі не дорівнює отриманню дисертації

 

По-перше, слід знати, що навчання в аспірантурі можливо в двох формах: з відривом від виробництва (денна) і без відриву від виробництва (заочна). У першому випадку можливе навчання, як на бюджеті, так і на контракті; у другому випадку передбачається тільки контрактна форма аспірантури.

Навчання на бюджеті в аспірантурі передбачає отримання стипендії, яка передбачає фінансовий заробіток, необхідний для проведення досліджень і забезпечення основних потреб аспіранта. Насправді ж, стипендія в аспірантурі часто досить мізерна і на неї важко забезпечувати собі гідний рівень життя. Оплата контрактної форми навчання в аспірантурі відрізняється в залежності від закладу, де аспірант пише свою роботу.

Зараз навчання в аспірантурі здійснюється протягом чотирьох років. Для порівняння вартість навчання в Київському університеті імені Тараса Шевченка за рік коштує 66 100 гривень для денної та 49 600 гривень для заочної форми навчання; в Київському університеті імені Бориса Грінченка 23 000 гривень та 20 000 гривень відповідно, а в Київському політехнічному інституті – в середньому 33 000 гривень за рік. Стипендія у аспірантів за місяць навчання складає близько 5 000 гривень.

Фінансові витрати під час навчання в аспірантурі

 

Ще до того, як ви вступите на шлях захисту дисертації, за роки навчання в аспірантурі вам доведеться витратиться на деякі статті витрат, серед яких є обов’язкові і необов’язкові.

До обов’язкових витрат відноситься:

– оплата за участь в конференціях.

Якщо конференції заочні, то оплата здійснюється за друк тез на основі дослідження; якщо ж конференція очна і проходить в іншому місті або країні, то потрібно буде витратитися ще й на дорогу та проживання.

– оплата за публікації статей.

Згідно з вимогами, до моменту подачі дисертації на розгляд у аспіранта має бути не менше, ніж 3 наукові статті ВАК, і одна з них повинна бути надрукована в міжнародному виданні з індексами Scopus, Web of Science або Copernicus. Додатково аспірант повинен взяти участь не менше, ніж в 3 конференціях, за результатами яких є збірники публікацій.

Публікації наукових статей – це невід’ємна частина навчання в аспірантурі і свідоцтво просування дисертаційного дослідження. Аспіранти, які проходять кожні півроку атестацію (контроль за проведенням дослідження і написання наукової роботи), повинні пред’являти опубліковані статті в наукових виданнях з результатами теоретичного або практичного аналізу своєї теми. В іншому випадку існує ризик не проходження атестації і відрахування з аспірантури.

 

Статті – це дійсно велика частина офіційних фінансових витрат. Якщо у вимогах до захисту є 3 статті, з яких одна міжнародна, то насправді їх потрібно писати більше. Це обумовлено тим, що до моменту подачі не всі статті можуть бути прийняті як такі, що відповідають певним вимогам (наявність міжнародних індексів або приналежність до ВАКівських видань), що може стати значною перешкодою при подачі документів і дисертації на розгляд.

Вартість публікації статті у фахових виданнях ВАК коливається від 2000 до 3500 гривень (в залежності від кількості сторінок і престижності видання). Публікація ж в міжнародних виданнях з відповідними індексами може коштувати від 350 до 700 і більше умовних одиниць (євро або доларів). Але всі ці витрати необхідні, щоб наукову роботу дисертанта взяли на розгляд.

До необов’язкових витрат відноситься:

– подяки кафедрі і регулярне забезпечення обідів в честь атестації аспірантів.

Насправді, не у всіх університетів і не на всіх спеціальностях таке практикується, але в деяких закладах – це норма. Тому при кожній атестації аспіранти таких інститутів регулярно витрачаються на те, щоб члени кафедри і вченої ради не були голодними.

 

– оплата готових статей, тез конференцій або написаної дисертації.

Цей пункт витрат може бути актуальним в тому випадку, якщо ви вступили до аспірантури, але через роботу не маєте часу або бажання робити публікації і писати дисертаційне дослідження. В такому випадку є можливість оплатити послуги тих людей, які зможуть все це зробити. Ціна за написання наукових статей і дисертації варіюється в залежності від спеціальності та термінів надання готового матеріалу.

 

Фінансові витрати під час захисту дисертації

 

Якщо у вас вистачило сил і ресурсів, щоб пережити роки навчання в аспірантурі, закінчити дослідження, написати дисертацію і опублікувати достатню кількість статей і тез, ви виходите на наступний рівень під назвою «захист дисертації». Написати дисертацію – це тільки пів справи, а от захистити її – зовсім інше завдання. Іноді успішність захисту дисертації зовсім не залежить від якості і новизни наукової роботи, а визначається формальними вимогами і фінансовим підкріпленням.

 

Знову-таки, не у всіх університетах і не на всіх спеціальностях практикується корупція, але в деяких закладах – це норма. Серед витрат на захисті дисертації також є обов’язкові і необов’язкові витрати.

До обов’язкових витрат відноситься:

– витрати на друкування двох примірників дисертації і їх прошивка в твердій палітурці;

– перевірка дисертації на Антиплагіат;

– витрати на друкування авторефератів та їх розсилка в різні наукові заклади і університети України.

 

До необов’язкових витрат (але часто без яких не можна обійтися) відносяться:

– подяка рецензентам, які вичитують дисертацію (зазвичай призначаються 3 рецензенти, подяка кожному може оцінюватися в 50-200 доларів);

– подяка опонентам (для захисту кандидатської дисертації призначаються два опоненти; ціна за опонування для доктора може коштувати 300-500 доларів, а кандидата наук – 200-300 доларів, при цьому оппонентскі висновки часто пише сам дисертант разом з науковим керівником);

– подяку науковому керівнику (тут теж вартість може коливатися в рамках декількох сотень або тисяч доларів. Як то кажуть, кому як пощастить! Особисто мені пощастило, і мій науковий керівник виявилася не тільки професіоналом своєї справи, а й високоморальною людиною, не обтяженою меркантильними міркуваннями);

– подяка вченому секретарю та голові вченої ради за те, що дисертацію було прийнято до розгляду (а ось тут мені не пощастило, і я отримала пряме роз’яснення, що пропуск роботи на вчену раду коштує 300 доларів голові вченої ради і 200 доларів – вченому секретарю);

 

– подяка всім учасникам вченої ради по захисту у вигляді застілля з дорогою їжею і хорошим алкоголем (іноді такі витрати можуть досягати декількох десятків тисяч гривень для того, щоб професора відсвяткували захист дисертанта).

 

Боротися з такою корупцією важко, оскільки це добре опрацьована система, в якій і поскаржитися особливо нікому. Якщо яро протестувати, то можна отримати нервовий розлад, і так і не дійти до етапу захисту дисертації. До того, ж за багатьма спеціальностями вчені ради і доктори є тільки в обмеженій кількості, тому альтернативи вибору місця захисту може і не бути. Тому, якщо підписуєтеся на написання і захист дисертації, треба наперед знати правила гри.

 

Корупція всюди чи є ще високоморальні вчені в науці

 

Далеко не всі кандидати і доктори наук в Україні – корупціонери. Зустрічаються дійсно круті дослідники та наукові діячі, які в силу своїх моральних якостей здатні об’єктивно оцінювати дисертаційні дослідження і не брати за це гроші. Дуже багато таких людей – це представники так званого «нового» покоління вчених, які хочуть змінити науку на краще.

 

Наприклад, у сфері психології такі «свідомі» вчені теж є, і мій науковий керівник тому підтвердження. Але зустрічаються і ті «діячі науки», після спілкування з якими ви відчуваєте як моральне, так і фінансове виснаження. Тому, перед вступом до аспірантури або захистом дисертації обов’язково поцікавтеся у вже захищених колег, яка процедура захисту чекає на вас і чи включені в неї добровільно-примусові «подяки».

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    76 + 9 =