Вибір теми для написання наукової статті

1 000
Время чтения: 3 минуты

Зміст

Люди, які вже занурені у наукову діяльність, знають, що правильний вибір теми наукового дослідження – це заявка на перемогу. Актуальна тема обов’язково приверне до себе увагу колег зі свого ВНЗ, інших навчальних закладів країни та інших держав, дозволить отримати бажану цитованість і не лише. Від того, наскільки “привабливою” з наукової точки зору буде робота, залежить, чи буде вона прийнята редакцією та опублікована в одному з випусків журналу. Тому важливо не забувати про те, що, якщо йдеться про наукову статтю для Скопус, наприклад, то тут обов’язково має бути прив’язка до географії.

 

Щоб обрана тема дослідження дозволила досягти бажаного результату і не стала причиною головного болю в процесі її аналізу, варто насамперед визначити основні вектори досліджень у своїй науковій галузі – визначити існуючі проблеми в теорії та на практиці, можливі шляхи вирішення (відображені в чужих роботах або ж які зароджуються у своїй голові) і не тільки.

Розглянемо деякі з критеріїв, на які слід орієнтуватися під час вибору теми наукової статті.

 

Тип наукової статті

 

Про те, щоб публікувати результати своїх досліджень, часто замислюються і аспіранти, і доценти, і професори. Кожен має свої причини: хтось готується до захисту дисертації, хтось хоче вийти на новий рівень і почати рецензувати наукові роботи, хтось прагне світового визнання і не тільки. Виходячи з того, наскільки сильно вчений занурений у науку (або навіть правильніше сказати, досліджувану тему), публікації можуть бути теоретичні, практичні та змішані. Так, наприклад, для тих, хто перебуває “на старті” і ще не має власних напрацювань та життєвих прикладів із практики, корисно буде відточувати свої навички пера на статтях, присвячених теоретичним питанням. Для тих же, хто перебуває в процесі дослідження, дуже доречними будуть практичні статті – в них можна висвітлити дослідження, що проводяться без формулювання конкретних висновків і рекомендацій. Ну і для тих, хто вже перебуває на фінальній стадії дослідження та готовий поділитися з масами не лише особливостями дослідження, а й результатами, найцікавішим варіантом будуть змішані статті.

 

Щоб краще у всьому розібратися, розглянемо всі типи статей детальніше:

  1. Теоретична стаття – наукова праця, що ґрунтується на актуальних джерелах літератури. Як правило, у таких роботах розкриваються такі питання:
  • ретроспектива досліджуваного питання та перспективи його подальшого вивчення;
  • методологія дослідження. Тут можна як аналізувати застосовувану методологію (розкривати переваги та недоліки), так і вдаватися до компаративістики (порівняльного аналізу);
  • висвітлення глобальних процесів, які вплинули на об’єкт дослідження;
  • обговорення відкриттів з іншого погляду. Іноді нові методи вивчення та нові дані дозволяють відкрити нові аспекти у питаннях, які вже вивчалися раніше.
  1. Практична стаття – наукова робота, яка ґрунтується на польових дослідженнях, лабораторних дослідженнях, практичних результатах роботи підприємства і не тільки. Зазвичай, практичне дослідження спрямовано вивчення програми для аналізу даних, технології, методів проведення дослідження, моделі прогнозування процесів тощо.
  2. Змішана стаття поєднує у собі практичні та теоретичні аспекти досліджуваного питання. Як правило, її пишуть ті, хто вже перебуває на завершальному етапі дослідження. Ця фундаментальна праця містить історичні передумови вивчення того чи іншого питання, наявні дані (результати раніше проведених досліджень), аналіз отриманих даних під час власних досліджень тощо.

У плані вимог щодо унікальності, відсутності плагіату тощо все ідентично.

 

Наявність наукового дослідження

 

Обрана тема наукової статті має відповідати темі наукового дослідження (якщо таке дослідження є). Йдеться про ситуацію, коли статтю пише аспірант або докторант – область його вивчення окреслена і обмежена певною мірою темою наукової роботи. Звичайно, писати можна будь-що, але не всі статті “зарахуються”.

Якщо ж такого немає, то, з одного боку, простіше – можна ні в чому не обмежувати себе та проводити дослідження у будь-якому напрямку, з іншого – сформулювати тему буде дещо складніше (а для написання доведеться ще чимало постаратися та підібрати багато літератури та уважно вивчити її – а уявлень про проблему в такому випадку буде мало). Для пошуку актуальних тем можна скористатися онлайн-каталогами журналів або ж відвідати бібліотеку та переглянути кілька випусків наукових видань зі своєї спеціальності.

 

Що варто враховувати під час вибору теми?

 

При виборі теми варто брати до уваги такі моменти: актуальність, новизну, значущість роботи, реалізованість, широту охоплення, інтерес до теми.

Якщо на написання статті не вистачає часу чи сил, або просто немає бажання, ви завжди можете замовити наукову статтю в компанії «Аспірантура». Ми завжди готові прийти на допомогу і гарантуємо, що робота буде підготовлена ​​вчасно, а її якість не викличе нарікань з боку наукового керівника або редакції журналу. Авторський колектив компанії – справжні професіонали своєї справи. Вони досконало володіють мистецтвом пера і добре розуміються на нюансах і тонкощах підготовки наукових праць. Результати їхньої праці відрізняються високою унікальністю і не містять плагіату, тому за свою репутацію ви можете не переживати.

Окремо варто відзначити, що наші ціни вирізняються демократичністю. Сумніваєтесь? Тоді залишайте заявку та переконайтеся в цьому особисто.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    74 + 9 =