Наукові статті – поняття та види

900
Время чтения: 3 минуты

Зміст

 

Статті ВАК – обов’язкова умова для допуску до захисту дисертації. Вони відрізняються від звичайних наукових статей більш складними вимогами. Опубліковані праці дозволяють оцінити внесок вченого і вагомість його дослідження. Це певний індикатор рівня підготовки та глибини знань.

 

Що таке наукові статті та які бувають види

 

Будь-яка хороша наукова стаття являє собою завершене логічне дослідження будь-якої проблематики, для здійснення якого застосовуються наукові методи. Це найпростіше визначення, яке застосовується для матеріалів будь-якої складності.

 

За таким класифікуючою ознакою як предмет і метод дослідження, наукові статті можуть бути:

 

  1. Оглядовими. Стаття складається з огляду думок різних вчених і викладу власної авторської позиції.
  2. Практичними. Статті присвячені експериментальним дослідженням, містять результати дослідів, розкриття практичної значущості.
  3. Теоретичними. Статті за своєю суттю є проаналізованними закономірностями, що пояснюють причини і містять теоретичні розробки.

 

Також публікації поділяються на аналітичні, публіцистичні та дослідницькі статті. В основу такого поділу взято критерій за жанром викладу.

 

Огляди – це окрема категорія публікацій. Вони необхідні для аналізу праць вчених по конкретній темі. Для них характерно виклад у формі полеміки замість аргументації викладу власної позиції.

 

Вимоги до наукових статей

 

Всі науково-дослідні статті включають такі складові частини:

  • пояснення актуальності;
  • цілі і завдання;
  • суть новаторства;
  • методи, за допомогою яких вирішуються проблеми;
  • джерела.

 

Традиційною аксіомою є вимога до грамотності та унікальності. Не допускаються будь-які помилки, включаючи граматику, стилістику, пунктуацію. Обов’язковою умовою є достовірність даних, офіційні джерела, реальність дослідження.

 

Що стосується оригінальності та унікальності, наукова стаття повинна мати не менше 85% авторського тексту. Якщо мова йде про серйозні фахові видання, відсоток сягає 90% і вище. Матеріал перевіряється за кількома ключовими алгоритмами, щоб уникнути звинувачення в плагіаті.

 

Виклад інформації в науковій статті має відповідати таким характеристикам:

  • безособова форма;
  • логічні, взаємопов’язані блоки;
  • чітка структурованість;
  • зазначення у списку літератури тільки тих джерел, які використовуються за текстом.

 

Наукові статті рекомендується писати під формат конкретного журналу. Це легше, ніж переробляти вже готовий матеріал.

 

Особливості та вимоги до статей ВАК (фахових статей)

 

Вища атестаційна комісія формує перелік видань, які повинні відповідати високим критеріям і публікують відповідні матеріали. Їх авторитет й визнання створюють позитивну репутацію і сприяють професійному становленню авторів.

 

Статті ВАК обов’язково вимагаються для допуску до захисту дисертацій. Крім того, вони служать інструментом отримання грантів, пошуком однодумців, співавторів, інвесторів. Це спосіб підвищення авторитету і донесення інформації до громадськості.

 

Якісна наукова стаття повинна відповідати принципу:

  • актуальності;
  • практичної значущості;
  • новизни;
  • аргументованості;
  • послідовності, логічності;
  • реальності.

 

Тематика статті обов’язково повинна відображати ідею і зміст матеріалу. Чітко сформульовані висновки є невід’ємним елементом. Наукова новизна повинна відповідати правилу спеціальності ВАК. Крім того, в науковій статті мають бути проаналізовані та узагальнені власні наукові результати.

 

Вимоги журналів ВАК можуть істотно відрізнятися. Перелік фахових видань регулярно оновлюється. Універсальними пунктами є грамотність, унікальність, обов’язкове дотримання вимог до оформлення, структурованість. Відсоток відмови у публікаціях такого матеріалу досить великий, в тому числі тому, що не дотримана форма.

 

Гострою проблемою стає справжність журналів. Широко поширене явище «ваківських» видань – клонів. У прагненні заробити створюються копії сайтів, що пропонують послуги розміщення. Результат – несподіваний сюрприз у вигляді відсутності публікації в шуканому джерелі, втрачені гроші і час.

 

Відмінності наукових і фахових статей (статей ВАК)

 

Статті для журналів, рецензованих ВАК, більш складні за всіма параметрами. Так, за обсягом вони не можуть перевищувати 8-10 сторінок, в той час як для стандартних наукових статей цей діапазон становить від 2 до 30 сторінок.

 

Відмінності стосуються наступних аспектів:

  • у ВАК статей є зв’язок з дисертаційним дослідженням, і часто вони служать одним зі способів апробації результатів дисертації;
  • такі статті проходять більш жорсткий відбір за унікальності;
  • на відміну від стандартних статей наявність анотації та ключових слів є обов’язковим;
  • ВАК формат передбачає виключно науковий стиль, а для звичайних наукових статей допустимі публіцистичні інструменти;
  • для публікації матеріалу в журналах ВАК обов’язково потрібна рецензія;
  • якщо видання мають міжнародний рівень, анотація, ключові слова, назва, а іноді і вся стаття повинні бути представлені англійською мовою. Статті ВАК можуть публікуватися тільки в строго окресленому переліку видань, які мають певну вагу і авторитет в науковому світі, в той час як у стандартних варіантів матеріалу більше майданчиків для розміщення, однак не всі вони перспективні для автора.

 

У компанії «Аспірантура» можна замовити всі види наукових статей незалежно від тематики та рівня складності. Ми готуємо публікації ВАК, Scopus, WoS під ключ, гарантуємо розміщення і надання підтвердження. Аудит вашої статті і доопрацювання нашого матеріалу безкоштовні.  Також наші менеджери готові відповісти на всі ваші запитання.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    86 + 1 =