Як дізнатися квартиль журналу у WoS?

826
Время чтения: 3 минуты

Зміст

Web of Science – одна з двох найкращих наукометричних баз світу. Статус закликає підтримувати високий рівень репутації. Усі журнали, що ранжуються, а їх понад 12 тисяч, відповідають високим критеріям і стандартам. Вони диференціюються по квартилям на основі імпакт-фактора.

 

Поняття квартилю у WoS

 

Квартиль позначається літерою Q. У характеристиці журналів можна визначити цей критерій із зазначенням цифри від однієї до чотирьох. Цей показник – пряме відображення рівня значимості. Журнали розподіляються по квартилях після проведення предметного аналізу та їх поділу на 4 групи.

 

  • Q1 – вища ланка журналів з рівнем від 75,1 до 100%;
  • Q2 – друга за значенням категорія із діапазоном від 50, 1 до 75%;
  • Q2 – журнали із показником від 25,1 до 50%;
  • Q4 – видання найнижчого рівня – від 0,1 до 25%.

 

Перший та другий квартиль – мрія та ціль багатьох авторів, які хочуть опублікувати матеріал у авторитетних іноземних журналах. Четвертий квартиль пов’язаний із деякими ризиками, що найближчим часом журнал перестане індексуватися.

У багатьох установах вищої освіти від квартилю залежить обсяг стимулюючих винагород і виплат. Публікації в журналах першого та другого квартилю рівноцінні декільком науковим статтям у журналах нижчого ешелону, що дуже актуально для претендентів докторського ступеня.

Пошук квартилю

 

Існують два ресурси, на яких можна отримати офіційну інформацію з максимальною достовірністю. Перший – сайт Web of Science. Однак для його використання потрібний спеціальний доступ. Він є в установі вищої освіти, в якій є користувач. Якщо цей доступ є, потрібно:

  1. Заповнити дані на вступній сторінці як на зображенні нижче.

2. Відкрити вікно Go to Journal Profile, перейшовши по вкладці Journal Citation Reports.

3. Вбити назву журналу та вибрати відповідний пункт.

4. Ознайомитись із даними, як змінювався імпакт-фактор за останні кілька років.

 

Єдина складність такого способу – наявність спеціального доступу. Альтернативний варіант – ресурс SJR. Його навігація досить проста та зрозуміла. Доступ безкоштовний та без реєстрації. Перша сторінка має такий вигляд.

Після того, як в пошуковій системі забити назву потрібного журналу і перейти за посиланням, висвітиться повноцінний аналіз видання. Одна із граф – динаміка квартилів за кілька років. На малюнку зображені дані по Nature Genetics. Як ми бачимо, протягом багатьох років журнал у топі.

Формула розрахунку імпакт-фактора

 

За допомогою імпакт-фактора формально порівнюються різні журнали та групи. Це відбувається щороку. Формула обчислення досить проста:

ІФ = А/В, де

А – кількість цитувань за певний проміжок часу, наприклад, протягом року;

В – сукупна кількість статей, всього опублікованих у журналі за такий самий проміжок часу.

 

Таким чином, імпакт-фактор є надійним та достовірним показником, заснованим на тому, скільки разів у середньому було процитовано публікації за попередній рік (або інший період часу). Такий собі індикатор продуктивності, затребуваності та популярності журналу.

 

Показник імпакт-фактора суттєво залежить від предметної галузі. Статистика показує, що з медичних журналів нормою вважаються позначки 15-20 пунктів, тоді як громадські дисципліни ледве дотягують до 5-7 пунктів, а прикладні науки і зовсім 1.

 

Компанія «Аспірантура» допоможе підібрати оптимальний журнал для вашої публікації та написати наукову стать у будь-якій предметній області під конкретний журнал незалежно від його квартилю.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    72 + 9 =