Як отримати звання професора в Україні?

1 651
Время чтения: 3 минуты

Зміст

До 40 років можна стати професором в університеті. І везіння тут ні при чому. На шляху навчання в аспірантурі, докторантурі, захист дисертації, отримання звання доцента, активна наукова діяльність і підготовка кількох кандидатів наук. А ще – високий рівень викладання та знання англійської або іншої мови країн ЄС мінімум на рівні В2. Дорогу здолає той, хто йде.

 

Критерії до претендентів на отримання звання «професор»

 

Критерій

Вимога

Науковий ступінь

Доктор наук

Вчене звання

Доцент, старший науковий співробітник

Стаж роботи

10 (15 років), 1 останній рік на одній посаді в одному і тому ж навчальному закладі

Володіння мовою

Сертифікат В2 і вище за переліком загальноєвропейських рекомендацій;

Або кваліфікаційний документ, пов’язаний з використанням іноземної мови (наприклад, диплом про освіту);

Або мінімум 10 наукових праць, опублікованих англійською мовою в журналах, що рецензуються Scopus, WoS.

Українська мова – на академічному рівні.

Міжнародний досвід

Сертифікати, свідоцтва, дипломи, інші документи про навчання або стажування в одній з країн ЄС або ОЕСР;

Або участь в якості керівника або виконавця в проектах, що фінансуються зазначеними країнами (крім осіб-інвалідів першої групи).

Публікації

Навчально-методичні та наукові праці у вітчизняних і зарубіжних ліцензованих фахових виданнях вже після захисту дисертації;

Мінімум 2 публікації в журналах, що рецензуються WoS і Scopus після захисту дисертації.

Професіоналізм

Викладання навчальної дисципліни українською або іноземною мовою однієї з країн СОЕР на високому науково-методичному рівні (потрібно підтвердження у вигляді взяття кафедри);

Підготовка мінімум трьох докторів філософії (якщо претендент – співробітник наукової установи ).

 

В українських ВУЗах професор може бути не тільки вченим званням, але і посадою. Викладачі можуть працювати на такій посаді, будучи доцентом. Однак якщо протягом двох років їм не буде присвоєно звання професора, вони повертаються на посаду доцента. Окремі хитруни примудряються зберегти посаду професора, але отримувати зарплату доцента.

 

Як отримати вчене звання професора?

 

За ці запитання відповідає вчена рада. Орган орієнтується на відповідність усім критеріям і позитивні відгуки шести і більше співробітників цього ж університету, які спеціалізуються по цій же галузі знань і мають ступінь доктора філософії, доктора наук, звання професора.

 

Проаналізувавши і перевіривши інформацію, вчена рада ухвалює рішення, яке обов’язково затверджується Міністерством освіти і науки. Рішення законне, якщо прийнято на таємному голосуванні мінімум ¾ голосів присутніх членів. При цьому засідання може відбутися, якщо прийшло мінімум 2/3 від загального складу.

 

Оформляється атестаційна справа та видається атестат. Його виписує МОН. Це офіційний документ, який підтверджує рівень професійної кваліфікації наукових співробітників при вирішенні питань про посади і оплаті праці. У разі зміни прізвища, імені або по батькові документ заміні не підлягає.

 

Професор зі стажем 25 років отримує близько 19750 гривень на місяць. З них оклад – 10788 гривень, решта – доплата за вчене звання, стаж, науковий ступінь. У державних ВНЗ є обмеження щодо погодин: ставка за основним навантаженням, 0,5 ставки за сумісництвом, 240 годин на рік з погодинною оплатою в цьому або іншому вищому навчальному закладі.

Скільки потрібно років, щоб стати професором?

 

Один із критеріїв відповідності на звання професора університету – стаж роботи.

  1. Мінімум 10 років претендент повинен відпрацювати на кафедрі в таких посадах: асистент, викладач, старший викладач, доцент, професор кафедри (посада, а не звання), завідувач (начальник або його заступник).
  2. Враховується стаж за сумісництвом або трудовим договором з погодинною оплатою.
  3. Останній рік з необхідних 10 років претендент на звання повинен відпрацювати на одній і тій же кафедрі. Мається на увазі навчальний рік, і в одному університеті.
  4. Мінімум 15 років для наукових співробітників, які займаються науково-педагогічною діяльністю на посаді наукового і науково-педагогічного працівника.

 

Вченого звання професор можуть не тільки удостоїти, але і позбавити. Рішення приймається атестаційною колегією МОН за клопотанням вченої ради, в разі порушення норм законодавства або за рішенням суду. Атестат визнається недійсним.

Шлях до професури непростий. Як мінімум доведеться захистити кандидатську і докторську дисертацію, написати і опублікувати понад десяток статей в фахових й іноземних виданнях, в тому числі в журнали Scopus і WoS. Реалізувати ці та багато інших складні завдання наукової діяльності допоможе компанія «Аспірантура».

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    63 + 2 =