Як змінити наукового керівника в процесі написання дисертації?

913
Время чтения: 3 минуты

Зміст

Причини зміни наукового керівника можуть бути різноманітними. Очевидно одне, якщо така необхідність виникла, не варто зволікати і погіршувати ситуацію. При цьому важливо пам’ятати про доброчесність і дотримуватися елементарних правил. Все повинно пройти максимально коректно, адже в науковому співтоваристві важлива репутація. Отже, дотримуємося необхідних правил:

 

Правило № 1

 

При зміні теми дослідження потрібен новий науковий керівник. Чому? У питанні написання дисертації важлива компетентність і професіоналізм. Функції куратора полягають в наступному:

 

  • консультації у виборі джерел, в тому числі іноземних;
  • редагування матеріалу;
  • допомога в підготовці до атестації;
  • сприяння в підготовці практичного та експериментального розділу;
  • загальне кураторство, корекція, рекомендації.

 

Такі функції може виконувати тільки суб’єкт, який має глибоке розуміння теми та специфіки конкретного дослідження. Тому зміна теми (що трапляється досить часто навіть у процесі написання, а не тільки на початковому етапі) автоматично тягне зміну наукового керівника.

 

Правило № 2

 

Переведення куратора на іншу посаду, в тому числі в іншу філію або регіон, а також коригування його функцій, які зобов’язують припинити співпрацю. Це правило застосовується, в першу чергу, для блага і зручності самого дисертанта. Навіть якщо опустити технічні та формальні аспекти, кураторство з іншого міста дуже важке.

 

Позиція ґрунтується на тому, що претенденти в особі керівників шукають собі наставників і партнерів, у яких буде час і інтерес. Для кураторів – це обов’язок, а не хобі.  Однак, основну роботу ніхто не відміняв, а посадових інструкцій потрібно дотримуватися.

 

Часто у виборі наукового керівника автори орієнтуються на ім’я та авторитет.  При цьому потрібно враховувати зайнятість і завантаженість. Якщо куратор-професор веде активне наукове життя і постійно їздить у відрядження, його просто не зловити.  Можливо, варто придивитися до менш іменитим, але більш залученим науковим діячам, які готові присвячувати час.

 

Правило № 3

 

Важка хвороба або смерть наукового керівника – об’єктивні причини, яких не уникнути. В цьому випадку процедура носить формальний характер. Іноді новина наздоганяє несподівано, але рішення слід приймати швидко.

 

Вимушений захід зобов’язує орієнтуватися на коло осіб, які готові взяти участь і можуть це зробити в силу своїх повноважень. Критерії вибору ідентичні: позиція кафедри, профіль і спеціалізація, відсутність конфлікту інтересів, включаючи наукову позицію, бажання брати участь, об’єктивність.

 

Правило № 4

 

Зміни наукового керівника не уникнути, якщо між ним і навчальним закладом припиняються трудові правовідносини. Найчастіше це буває в зв’язку зі звільненням і не продовженням договору.

 

Основа гранично ясна – втрачаються фактичні підстави співробітництва. Причини розриву трудових зв’язків можуть бути як об’єктивними (наприклад, скорочення штату), так і суб’єктивними (хабар, порушення трудової дисципліни, переїзд в іншу місцевість тощо).

 

При такому сценарії, як правило, кафедра сприяє швидкому пошуку заміни. Якщо з науковим керівником склалися хороші відносини, він прагне порекомендувати свого підопічного.

 

Правило № 5

 

Особисте бажання наукового керівника припинити кураторство і оформлена відмова від функцій не залишає вибору. Як і в будь-яких відносинах, в науковій сфері є поняття сумісності. Позиція автора з питання може не збігатися з концепцією наукового керівника, чия власна дисертація була заснована на іншому.

 

Дискусія – нормальна практика в дослідженнях. Але апріорі виключена об’єктивність, якщо автор суперечить позиції свого куратора. Подальша співпраця алогічно.

 

Причини відмови цим не обмежуються і можуть бути самими різними, включаючи надмірну завантаженість, відсутність бачення з досліджуваного питання, міжособистісний конфлікт.

 

На зміну наукового керівника у вченої ради і здобувача є тільки 30 днів. Це важливо враховувати, щоб не порушити стандарти процедури.

 

Правило № 6

 

Невідповідність за моральними переконаннями. Причина досить поширена і вагома.  Кандидати виявляють бажання і прагнення писати наукову роботу самостійно, а куратори яро натякають на можливість вирішення питання за допомогою грошей і роблять все можливе, щоб цей варіант став безальтернативним.

 

В даному випадку в наявності порушення принципу академічної доброчесності і банальна корупція. Але довести ці факти складно, особливо враховуючи, що претендент повинен зосередитися на своїй дисертації і не нашкодити. Тому, звичайно, зміни наукового керівника не уникнути, але робити це варто максимально коректно.

 

Поради:

  1. Заява пишеться з чіткою аргументацією, і не повинно нагадувати плач принижених і ображених.
  2. У заяві можна акцентувати увагу на таких критеріях, як особистісні особливості особистості і темпераменту керівника, його взаємини з керівництвом ВНЗ, профіль і специфіка навчального закладу, тема дослідження і її особливості.
  3. Важливо використовувати конкретні формулювання, уникати переходу на особистості, наводити факти, які можна буде підтвердити.

 

Куратор звільняється від обов’язків на підставі наказу ректора університету.  Цьому передує складання службової записки від імені завідувача кафедри або відділу аспірантури.

 

Конфліктом інтересів можна вважати принциповість наукового керівника, який наполягає на самостійному написанні дисертації підопічним, але у автора немає часу і фізичних можливостей. Однак договірним способом питання не вирішується. Знайоме?

 

Цього конфлікту легко можна уникнути. Звертайтеся в компанію «Аспірантура» і ми виконаємо на замовлення дисертацію або окрему її частину, доопрацюємо наявний матеріал і підкажемо, як вибудувати співпрацю з науковим керівником.

Залишились питання?

    Поле позначене як * - обов'язкове для заповнення.

    Залиште ваш відгук

    53 + 1 =